İş dünyası İGİAD'ın düzenlediği "Türkiye Ekonomisi 20101 Değerlendirmesi ve 2012'den Beklentiler" konulu panelde bir araya geldi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleştirilen panele İTİCÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Kerem Alkin ve Prof. Dr. Yusuf Tuna ile beraber Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak konuşmacı olarak katıldı.
Panelde, Cumhuriyet tarihinde ekonomik anlamda rekorların kırıldığı bir yıl olarak görülen 2011 çeşitli yönleriyle ele alındı. Ayrıca 2012'de ekonomide neler bekleniyor sorusuna cevaplar arandı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü
Alkan konuşmada, geride bırakılan 2011 yılının piyasalar açısından olumlu geçtiğini, genel olumlu havanın reel olarak piyasalarda hissedildiğini söyledi. 2012 yılında ülkemizde hem ekonomiyi hem de siyaseti yeni anayasa çalışmalarının etkileyeceğini dile getiren Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel seçimler sonrası iktidarın uygulayacağını vadettiği yeni sivil anayasa bu da bir an önce tamamlanmalı. Girişimcinin önü açılmalı. Türkiye'nin daha iyi yönetildiği, daha büyük ekonomi olmasını, daha müreffeh ülke olmasını sağlayacağını umut ettiğimiz anayasanın hazırlık çalışmalarına biz de İGİAD olarak katkımızı sunmuştuk.”
2012'de ekonomimizin yüzde 4'ün altında büyüme lüksü yok
Panelistlerden Prof. Dr. Kerem Alkin Türkiye ekonomisinin artık %4'ün altında büyümeme lüksünün olmadığını dile getiren Alkin, Türk toplumunun yaşam standartlarının arttığını ve daha fazla tükettiğini söyledi. Özel sektördeki yatırımlara dikkat çeken Alkin, 20111 yılında 130 milyar dolar özel sektör yatırımı yapıldığını söyledi. Bunun muazzam bir başarı olduğunu söyleyen Alkin, “Bunu sürdürülebilir kılmak gerekir.” dedi. Türkiye'nin şu anda dünyada en büyük 15 ekonomi arasında olduğunu ancak ilk 10'da yer almak için çok daha fazla üretim yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca sürdürülebilir büyümeyi devam ettirmek için 2012 yılından itibaren her yıl özel sektörün en az 100 milyar dolar, devletin ise 20 milyar dolar yatırım yapması gerektiğini söyledi. Türkiye'de sağlam bir ekonomik yapı kurulduğunu, yakın zamanda Türk ekonomisi için bir tehdit ön görülmediğinin altını çizdi.
Türkiye ekonomisi büyümesini devam ettirecek
Boydak Holding Yönetim Kurulu üyesi Bekir Boydak 2011 yılının reel sektör açısından olumlu geçtiğini, Boydak Holding olarak geride bıraktığımız yılı yüzde 30'luk büyüme ile kapattıklarını söyledi. Boydak 2012 yılında Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğini ön gördüklerini belitti. Ayrıca Boydak Türkiye'yi insan gelişmişliği yönü ile de değerlendirmek gerektiğini, iyi bir ekonomik girişimin yalnızca sermaye ile ölçülemeyeceğini hatırlattı.
Ülke olarak çok tüketiyor, az üretiyoruz
Prof. Dr. Yusuf Tuna cari açık ile ilgili olarak “Cari açığın artışını tamamen tüketime ve tüketim harcamalarının artmasına bağlamak doğru değildir. Türkiye'de sadece cari açık yok, Türkiye'de cari açık ile birlikte tasarruf açığı ve bütçe açığı da var. Türkiye'de üç tane açık var.” Tuna, Türkiye'nin çok tükettiğini buna karşın ise az üretim sağladığını bununla birlikte de tasarruf açığı meydana geldiğini dile getirdi.
“Girişimcilik” konulu hikâye yarışması sonuçları belli oldu
İGİAD; öğrencilerin hayal dünyalarını geliştirmek, "girişimciliğin" öğrenciler arasında bilinirliğini arttırmak, genç girişimcilerin yetişmesini sağlamak, öğrencilerin girişimcilik ile ilgili duygu ve düşüncelerini hikâye yazma yoluyla ifade etme kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla İstanbul'da ortaöğretim okulu öğrencilerine yönelik "Girişimcilik" konulu hikâye yarışması düzenledi.
İGİAD'ın İstanbul genelinde lise öğrencileri arasında düzenlemiş olduğu “girişimcilik” konulu hikâye yarışması sonuçları İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen ödül töreni ile beli oldu. Yarışmaya İstanbul'da öğrenim gören 40 kadar lise öğrencisi katıldı. Öğrencilerden gelen hikâyeler İGİAD Eğitim ve Araştırma Komisyonu tarafından değerlendirildi. Buna göre birinci; Haydarpaşa Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi'nden “Ceketini Çıkar ve Yola Koyul” başlıklı hikâyesiyle Umut Maminoğlu oldu. İkinci; Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nden “Ben de Bir Fikirsizim” başlıklı hikâyesiyle Yaşar EROL ve üçüncü; Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden “Sakız” başlıklı hikayesiyle Furkan Altun oldu.
Dereceye giren öğrencilere plaket ve para ödülleri taktim edildi. Birinciye bin 500, ikinciye bin, üçüncüye ise 5 yüz TL verildi. Birinciye plaketini ve ödülünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren takdim etti. Ekren, İGİAD'ın girişimcilik adına yaptığı çalışmaları çok önemli bulduğunu ve çalışmalarından dolayı İGİAD yönetimini tebrik ettiğini söyledi.