İş dünyası siyasilere açık mesaj verdi!

İş dünyası siyasilere açık mesaj verdi!
7 Haziran genel seçim sonuçlarını ‘demokrasinin zaferi’ olarak gören iş dünyası, uzlaşma ve ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenme mesajı verdi.

TÜSİAD yaptığı açıklamada, “Partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket etmelerini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Tek parti iktidarının sona erdiği seçimlerin ardından gözler İş dünyasında. Seçim sonuçlarını demokrasinin zaferi olarak gören iş dünyası, HDP’nin Meclis’e girmesini de bu yolda önemli bir adım olarak değerlendirdi. Kurulacak koalisyon hükümetine herkesin saygı göstermesini isteyen iş dünyası Türkiye’de artık 90’lardaki gibi bir dönemin yaşanmayacağını düşünüyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yaptığı yazılı açıklamada partilerin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmesi gerektiğini ifade etti. Açıklamada iş dünyası olarak, yeni parlamentonun ülkenin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyini yükseltmek amacıyla kararlılıkla çalışacağına inandıklarını belirten TÜSİAD, geride bıraktığımız seçim kampanyası döneminde, geleneksel seçim dönemlerinin oldukça ötesinde bir toplumsal gerginliğe, kutuplaşmaya ve güven ortamını zedeleyen bir sürece tanık olunduğunun altını çizdi ve ekledi: “Ülkede ve ekonomide güven, özgür düşünceyle, katılımcılık anlayışıyla, hukukun üstünlüğüyle ve ortak akılla gelişir. Her seçim, her yenilenen Meclis, demokrasinin güçlenmesi için bir fırsattır. Seçim sonuçları itibarıyla seçmen iradesi, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermemiştir. Bu bağlamda partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz.” Yeni parlamentonun ve kurulacak hükümetin, tüm paydaşların katkısı ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini dileyen TÜSİAD, “Önümüzdeki bu dönemde, karşılıklı diyalog ve paydaşlarla işbirliği ile, ülkemizin ve insanımızın yarınlarına katkı sağlamaya ve katma değer yaratmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Seçimleri demokrasinin bayramı olarak gören Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, seçim sonuçlarına, halkın iradesine herkesin saygı gösterip, seçim öncesini bir kenara bırakması gerektiğini ifade etti. Kadooğlu; “Artık siyasi, ekonomik, toplumsal ve yapısal reformlar için bir arada hareket etme, ortak akıl ile ülkenin güvenli geleceğini birlikte inşa etme zamanıdır. Sandıktan çıkan her siyasi partinin, ciddiyet içerisinde ve sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini umuyoruz. Türkiye’nin bir gün bile belirsizlik içinde kalmaması gerekmektedir. Tüm siyasi partilere çağrımız gündelik politikalar yerine, geleceğimize şekil verecek makro politikalar geliştirmeleri ve buna göre hareket etmeleridir. Seçim sonuçları bize bunu göstermiştir.” dedi.

Meclis aritmetiğinden çıkacak hükümeti bekliyoruz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak: “Millet sözünü söylemiştir. Bugün, sonuçlara olgunlukla saygı göstermek, her vatandaşın ve siyasi partilerimizin en önemli görevidir. Bu Meclis aritmetiğinden çıkabilecek hükümetin bir an önce kurularak, programını açıklamasını bekliyoruz. Seçimin huzur içinde geçmesi, sandığa barış ve demokrasi şöleni içinde gidilmesi ve sonuçların olgunlukla karşılanması, bu genel seçimin en büyük kazanımıdır. İş dünyası olarak, ihtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin devam etmesi, en büyük arzumuzdur. Bugüne kadar sürdürülen gelişmenin ivme kaybetmemesi, toplumsal tabanı geniş bir uzlaşmayla, Meclis aritmetiğinden çıkacak hükümetin, mevcut kazanımları reddetmeden, programını hazırlamasını ve icraatlarını hayata geçirmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisi, artık siyasi dalgalanmalardan etkilenmeyecek denli güçlüdür. MÜSİAD camiası olarak, milletimizin tercihine saygı duyuyor, tüm siyasi partilerimizi tebrik ediyor, bu tablodan çıkan sonucu değerlendirerek, siyasi sorumluluk anlayışıyla kurulacak yeni hükümete giden yolda azami hassasiyet gösterilmesini temenni ediyoruz.”

Ekonomi, ana gündem maddesi olmalı

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: “Türkiye'de genel seçimler, tüm dünya demokrasilerine örnek olacak şekilde yüksek bir katılım ve büyük bir olgunlukla gerçekleştirilmiştir. Uzun süren bir seçim takvimi ve maratonu geride kalırken, seçmen tercihinin ortaya koyduğu sonuç herkes tarafından takdir ve saygıyla karşılanmalıdır. Ortaya çıkan seçim sonuçları ve parlamento aritmetiği çerçevesinde, yeni siyasi risk ve beklentiler oluşturmayacak şekilde, ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın, tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir yaklaşım, seçmen iradesine karşı gösterilecek en tutarlı ve sorumlu davranış da olacaktır.”

Önemli olan, asgari müştereklerde anlaşmak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: "Dört partili bir meclis oluştu. Türkiye uzun yıllardır tek partili bir yönetim göstermişti. Ama Avrupa'da da olduğu gibi koalisyonla da bu işin yürüyebileceğine inanıyorum. Önemli olan asgari müştereklerde anlaşmaktır. Çok kesimin temsil edilmesidir. Sandıkta ortaya çıkan çok sesliliği hükümete de yansıtarak 2023 hedeflerine odaklanmak gerekiyor."

Düşen ihracatı artırmalıyız

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk: “TBMM'ye giren dört partiden de Türkiye'nin menfaatine en uygun hükümet modelinin ortaya çıkması için yapıcı bir tutum sergilemelerini bekliyoruz. 2014 ve 2015 yıllarını seçimlerle geçiren Türkiye'yi, yeniden kısa sürede erken seçime götürecek uzlaşmaz tutum sergilememeliler. Seçim bitti, bundan sonraki gündem düşen ihracatı artırmak ve ekonomi olmalı.”

Demokrasilerde çare tükenmez

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci: “Sandıktan çıkan ortak akıldır. Vatandaşın seçimidir, saygı duyulmalıdır. Demokrasilerde çarelerin tükenmediğini biliyoruz. İş alemi olarak hem kendi adımıza hem de çalışanlarımız adına bir an önce gündemin ekonomiye dönmesi gerektiğini de biliyoruz. Güçlü ekonomi, güçlü Türkiye isteniyorsa bu ideali gerçekleştirecek bir siyasi irade oluşturulmalıdır.”

Bu tablodan çözüm çıkar

İstanbul Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete: Seçimin sonuçları, tek bir partinin iktidarının zor olduğunu ortaya koyuyor. Bu sonuçlara göre pek çok alternatif gündemde. Bu tablodan mutlaka bir çözüm çıkar. AK Parti-MHP koalisyonu olabilir. İki partinin tabanı da bu koalisyona yakın. Piyasalarda ufak-tefek dalgalanma dışında fazla bir oynama-zıplama beklemiyorum. Çünkü sığ bir piyasa. Ama piyasalara dönük provokasyon olabilir. Hükümet işbaşında. Buna da müsaade etmez.”

Siyasî belirsizlik uzamasın

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: “Seçim sonuçlarını olgunlukla karşılamamız gerekir. Şimdi siyasilerin ellerini taşın altına koymaları ve uzlaşmaya dönük adım atmaları gerekiyor. Çok partili bir koalisyon görmüyorum. Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiye’nin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Bir erken seçim kararı Türkiye’yi kaosa sürükleyecektir. Ekonomimiz güçlü. Ancak siyasi belirsizliğin uzamaması gerekiyor. Bu nedenle vakit geçirmeden ekonomiye odaklanmak zorundayız.”

Tek parti dönemi sona erdi

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat:  “Sonuçlar ülkemize milletimize hayırlı olsun. Yaklaşık 13 yıldır devam eden tek parti iktidarı dönemi sona erdi. Seçmen dört partili bir Parlamento’dan yana tercihini ortaya koydu.  AK Parti ve MHP arasında bir koalisyon hükümeti öngörüyorum. Piyasalarda küçük hareketlenmeler olabilir ama büyük bir kırılma beklemiyorum.  İş dünyası olarak erken seçime sıcak bakmıyoruz. Belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir.”ZAMAN

09 Haziran 2015 09:19
DİĞER HABERLER