İş kadınlarından 'şiddete hayır' mesajı

Adana'da bir araya gelen iş kadınları dernekleri ortak bir açıklama yaparak kadına yönelik şiddeti kınadı.

Adana İşkadınları Derneği (İŞKAD), BPW Uluslararası İş ve Meslek Sahibi
Kadınlar Derneği (BPW), Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), Adana Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) ve Seyhan Soroptimist Kulübü, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında ortak basın açıklaması yaptı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısına İŞKAD Başkanı Belgin Özçelik, BPW Başkan Yardımcısı Sezi Dağdemir, KA-DER Başkanı Hanife Küçükyılmaz, KAGİD Başkanı Birsen Uçar, Seyhan Soroptimist Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Sezginer ve dernek yönetim kurulu üyeleri katıldı. Basın açıklamasını dernek ve kulüpler adına İŞKAD Yönetim Kurulu üyesi Avukat Ülkü Tolunay okudu.

25 Kasım'ın, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve kadınları, kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı kadınların eylem günü olduğunu belirten Tolunay, "Bugün biz kadın dernekleri olarak şiddetin başka bir boyutuna dikkat çekmek istiyoruz. Ekonomik şiddet; kadını bağımlı ve fakir hale getiren, ekonomik kaynakların ve paranın kadın üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol aracı olarak kullanıldığı şiddet türüdür. Kadının çalışmasına izin vermeme, istemediği işte zorla çalıştırma, çalışıyorsa iş hayatını olumsuz etkileyecek kısıtlamalar getirme, çalışma yaşamında ilerlemesine engel olma, kişinin maaşına, gelirine, mal varlıklarına el koyma, az para verme, para harcama özgürlüğünü elinden alma, çok az para verip yapılması mümkün olmayan şeyleri talep etme, yiyecek-giyecek gibi ihtiyaçlarını almasına izin vermeme gibi davranışlar ekonomik şiddet davranışlarıdır." diye konuştu.

Ekonomik şiddet sonucunda kadınların fakirleştiğini ve fiziksel şiddete daha fazla maruz kaldığını ifade eden Tolunay şunları söyledi: "Bu nedenle kadınların ruh sağlıkları bozulmaktadır. Diğer önemli bir sorun da mobbingtir. Psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarıdır. Özellikle iş yerlerinde gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine özellikle kadına psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır. Bu nedenle kadınları ekonomik olarak güçlendirmek amacıyla devletin bizler gibi STK'larla ortak programlar oluşturarak, kadına yönelik ekonomik şiddeti azaltmaya çalışmalıdır. Bu programlarda şiddeti ortadan kaldırmanın yanı sıra, önleyici tedbirler alınarak, mağdurların gelişim ve eğitimi için destek birimlerinin oluşturulması da çok önemlidir." CİHAN
25 Kasım 2015 16:05
DİĞER HABERLER