Zonguldak'ta maden ocaklarında iş kazalarında yaralanan veya hastalanan işçilere müdahale edilmesi ve taşınmasını sağlayan vagon tarzında üretilen 'yeraltı ambulansı' tanıtıldı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Elektromekanik Atölyesi'nde 15 kişilik ekip, iş kazalarında veya ocakta hastalanan işçilerin yer altında eski usullerle taşınmasına son vermek amacıyla akülü motorla çekilen vagon tarzındaki 'yeraltı ambulansı' üretti.
İşçilerin ürettiği yeraltı ambulansının kamuoyunda ilgi çekmesi üzerine yeni icat edilen araç, gazetecilere tanıtıldı. İçine sedye yerleştirilen ve normal ambulansa yakın standartta donatılan yeraltı vagonlu ambulans sayesinde, olası bir iş kazasında yaralı işçilerin veya mesai sırasında hastalanan işçilerin yer üstüne sürat ile çıkarılarak hastaneye ulaştırılması amaçlanıyor.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Elektromekanik İşletme Müdürü Orhan Hoyur, iş güvenliği toplantılarında, 'yeraltında yaralanan veya hastalanan işçilerin naklinin daha sağlıklı nasıl yapılabilir' sorusunun gündeme gelmesiyle böyle bir formül geliştirdiklerini kaydetti.
Elektromekanik işletmedeki işçilerin özverili çalışması sayesinde 25 günde ambulansın üretildiğini hatırlatan Hoyur, "Bu aracı 5 tonluk kömür vagonlarından bu aracı oluşturduk. Maden ocağının eksi 360 koduna vagonu indireceğiz. Toplam 5 adet üreteceğiz. Diğer işletmelere de göndereceğiz. Yer yer 30 kilometrelik mesafelerde yaşanan iş kazalarında daha çok fayda sağlayacak olan vagon ambulansın bölmelerine de sağlık malzemeleri konulabilecek. Tek kişilik sedyesi bulunan vagon ambulansa, hasta ile birlikte beş kişi sığabilecek. Kazalı olan arkadaşları yol esnasında hasar görmeden dışarı çıkartmayı hedefliyoruz. Eksiklerimiz de olabilir ama görüntü olarak şu an iyi görünüyor. Arkadaşların ellerine sağlık. Vagon tarzında üretilen yeraltı ambulansının talep edilmesi durumunda ülkenin farklı yerlerinde faaliyet gösteren kamu veya özel maden ocakları için de üretilebilir." dedi.
Cihan CİHAN