'IŞİD'e karşı Türkiye tedbir almadı; Suriye'deki savaş Türkiye içine taşındı'

'IŞİD'e karşı Türkiye tedbir almadı; Suriye'deki savaş Türkiye içine taşındı'
CHP İstanbul Milletvekili Murat Özçelik, "IŞİD'e karşı Türkiye başlangıçta tedbir, tavır almadı. Suriye'deki iç savaş Türkiye içine taşındı." dedi.

CHP'nin toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi görüşülmeye başlandı. CHP adına konuşan İstanbul Milletvekili Murat Özçelik, sözlerine terör eylemlerini kınayarak başladı. Özçelik, "1 hafta içinde 46 vatandaşımız hayatını kaybetti, acımız çok büyük. Suruç'ta 31 gencimiz hayata veda etti ve ardından maalesef polislerimiz, askerlerimiz şehit edildi. Bunlardan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Bu eylemleri gerçekleştirenleri lanetle kınıyoruz, baş sağlığı diliyoruz, sabır diliyoruz." dedi.

CHP'nin bugüne kadar hükümete sunduğu 1 gensoru, 5 genel görüşme ve 153 soru önergesini içeren kitapcığı gösteren Özçelik, şu ifadeleri kullandı: "Bu konularla ilgili iktidar kanadından cevap alamazken, bugün Bülent Arınç tarafından yapılan eleştirilerin bazılarının kabul edilmesi inancımızı ve umudumuzu artırmıştır, teşekkür etmek istiyorum. Olan olaylara biraz silsile ile bakarsak Suriye'deki iç savaşla Türkiye yaşananlarla irtibat kurmamız mümkün olacak. IŞİD'e karşı Türkiye başlangıçta tedbir, tavır almadı. Suriye'deki iç savaş Türkiye içine taşındı. IŞİD bu zaman zarfında kendisine sınır koymaksızın maalesef adam devşirme faaliyetine girişti, eğitime girişti ve Türk vatandaşları yaklaşık 10 bin kendi vatandaşımız bir şekilde ya gitti savaştı ya da o lojistik faaliyetler içinde oldu."

Bir ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Özçelik, her ne kadar Türkiye hükümetinin aldığı kararlarla politikada değişiklik yapıyor gibi görünse de maalesef bu tedbirlerle güvenlik sorununun çözümlenmesinin mümkün olmadığını ifade etti. "Milletin iradesiyle oluşan Meclis her sorunu çözebilir, buna inancımız sonsuzdur, çok önemli bu sorunları el ele vererek çözebiliriz." diyen Özçelik, "Araştırma komisyonunu kurmalıyız. Çok ciddi olarak şu olaya bakmamız lazım. Çok ciddi zaaflar var. Almamız gereken tedbirlerin daha büyük olması gerektiğine inanıyorum.
Bugüne kadar şeffaf yürütülmeyen çözüm sürecinin Meclis altında ele alınması büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.

'HDP'NİN SAHTE BARIŞ ÇAĞRILARINA İNANMADIK'

Milliyetçi Hareket Partisi adına konuşan Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, artık Türkiye'nin Ortadoğu'da yaşananlardan dolayı kendini korumak için son şansını kullandığına dikkat çekti. "Ortadoğu'daki savaşın içini çözmeden terörle mücadele mümkün değil." diyen Özdağ, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'iş çığırından çıktı' demiştir. İşleri çığırından çıkaran PKK ile müzakere ve dış politikadır. Bu kısa cümle 2007'den beri MHP'nin tespitlerinin ne kadar doğru olduğunu ortaya koymuştur evet iş çığırından çıkmıştır. 2007'den beri MHP, Davutoğlu'nun söylediği Türkiye'yi eleştirmiştir. Bunu önemli görüyoruz, Davutoğlu ve Erdoğan gerçeği görmüştür. Arınç'ın yanlış yaptıklarına dair açıklamalarda bulundu bundan çok mutlu olduk. 1990'lı yıllarda PKK ile mücadelede sembol isimler, sizlerin kardeşleri, amcaları idi ve yargılanmışlardır hepsi beraat etti. Manevi darbe indirmişlerdir. AKP iktidara gelir gelmez hukuki düzenlemeleri maalesef kaldırdınız, müzakere sürecinin tehlikeye girmemesi adına güvenlik güçlerine alan boşalttırdınız. PKK otoritesini inşa etti. AKP PKK'nın vatandaşların rutin yaşamını bile yönlendirmesine izin verdi. PKK'yı rahatsız eden valiler görevden alındı, teşekkür eden valiler atandı. Erdoğan, 'Güneydoğu Anadolu'dan tabur gelmiyor' dedi doğru ama köy korucularını teker teker katlettiler. Siz köy korucularının ailelerin çatışmasızlığını anlatın bakalım ne anlatıyorsunuz. Çıkar yol Doğu'yu PKK'nın elinden almaktadır. Yere düşen devleti ayağa kaldırmaktır.

Askerlerimiz PKK'yı vurmaya devam ederken, Erdoğan 'süreç bitti' derken, Davutoğlu ise 'devam ediyor' diyor. Müzakere gibi bir çözüme devam edersiniz muhatabınız PKK olacaktır. Çıkar yol terörle mücadele stratejisinin benimsenmesidir. 2011'e kadar AKP'nin Suriye politikası Suriye ile iyi ilişkiler politikasıydı, MHP bunu destekliyordu. 2012'de bunu terk ettiniz, Esad rejimini devirme politikasına başladınız. Suriye gibi ülkelerde rejim yıkılırsa, devlet de yıkılıyor. Cihatçı gruplar Türkiye'yi merkez haline getirdiler. Bunun Türkiye'nin güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu sizler de biliyorsunuz. Bu arada PKK'nın ele geçirdiği yerlerde bir temizlik de yaptığını görüyoruz. MHP Türkmen kardeşlerinin arkalarındadır. MHP'nin PKK ile siyasi kuruluşa karşı aldığı tavır, HDP'ye oy veren seçmeni yok sayma gibi yorumlanmaktadır. Kürtler ve Zazalar bizim öz kardeşimizdir. Müzakereler sürecinde PKK yandaşı örgütlerin büyük bir meşruluk kazandıklarını görüyoruz. Son engelleri MHP'dir. MHP'yi HDP ile projeye itmeye zorluyorlar. Biz MHP olarak PKK'nın yaptığı katliamı unutmadık ve unutmayacağız.

Çocukların katledilmesini meşrulaştıran zihniyeti affetmeyeceğiz. PKK'lıları kucaklayan vekilleri unutmayacağız. İstiklal marşımızı söylemeyen vekillerimizle de uzlaşmadık ve uzlaşmayacağız. Yurttaşlarımızdan saygısızlıktan değil şehitlerimize saygımızdandır. MHP tek başına da kalsa da vatana sahip çıkacaktır. HDP'nin sahte barış çağrılarına inanmadık, keşke samimi olsalardı. HDP'ye olan tavrımız demokrasiye bağlılığımızın sonucudur."
CİHAN
29 Temmuz 2015 17:44
DİĞER HABERLER