IŞİD kimleri maaşa bağlamış

IŞİD'in hücre evinde ele geçirilen dijital dokümanlarda Ankara Gar saldırısının talimatını veren örgütün Türkiye eylem sorumlusu Yunus Durmaz’ın Gaziantep’teki örgüt mensuplarını maaşa bağladığı tablo da ortaya çıktı.
Video: Arşiv

Gaziantep'te IŞİD terör örgütüne ait bir hücre evine polis tarafından düzenlenen operasyonda Ankara Gar saldırısının talimatını veren örgütün Türkiye eylem sorumlusu Yunus Durmaz, üzerindeki bombalı yeleğin pimini çekerek kendini patlattı. Hücre evinden ele geçirilen dijital dokümanlarda, Durmaz'ın Gaziantep'teki örgüt mensuplarını maaşa bağladığı tablo da ortaya çıktı.

22 ÖRGÜT MENSUBUNA MAAŞ

Soruşturma dosyasına eklenen tablodaki ayrıntılar dikkat çekiyor. 23 örgüt mensubunun kod isimleri yer alan tabloda, bu kişilere ödenen maaşlar tek tek görülüyor. Durmaz'ın evli ve çocuklu örgüt mensuplarına daha fazla ödeme yaptığı belirlenirken, maaşların 120 ile 690 dolar arasında değiştiği görüldü. Bekâr örgüt mensubu için 120 dolar olan maaşın, terörist evliyse eşi için 120 dolar, çocuk başına ise 50 dolar arttığı belirlendi. Ayrıca bazı maaşlara elektrik-su faturası ile kiranın da yansıtıldığı tespit edildi. Buna göre, elektrik-su faturası için 50, kira için ise 300 dolar ekleme yapıldığı anlaşıldı. 

KARDEŞE 120 DOLAR

Maaş ödemesi yapılan isimlerden birisinin, baskın yapılan evde sağ ele geçirilen ve tutuklanarak cezaevine gönderilen kardeş Hacı Ali Durmaz olduğu görüldü. Tabloda “Mervan” kod adıyla yer alan Hacı Ali Durmaz'ın maaşının 120 dolar olduğu belirtildi. Listede yer alan “Ebu Bera” kod isimli örgüt mensubunun karşısında ise “Kendisi karşılıyor” ifadesi dikkat çekti. 22 örgüt mensubunun toplam maaş giderinin ise 7 bin 570 dolar olduğu, tabloda yer aldı.

AMONYUM NİTRAT GİDERİ DE YAZILMIŞ

Tabloda yer alan en dikkat çekici gider kalemi ise bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat oldu. Durmaz'ın muhtemel saldırılarda kullanmak üzere alındığı değerlendirilen amonyum nitrat için 9 bin 247 dolar gider belirlediği tespit edildi. “Eksik gelen nitrat” kalemindeki giderin ise 3 bin 500 dolar olarak belirtildiği görüldü. Tabloda araç gideri toplamının ise 3 bin 330 dolar olduğu kaydedilirken, “Araçlar” başlığı altında bu giderler tek tek sıralandı. Buna göre, “idari işler”, “efe”, “tarassut” (gözetleme), “askeri malzeme taşıma”, “amonyum nitrat taşıma” olarak belirtilen kalemlerin her birisi için 580 dolar gider belirtilirken, irtibatta kullanılan 3 motor için ise 330 dolar gider yazıldı. Tabloda ayrıca yemek giderinin ise bin 650 dolar olduğu ifade edildi.

TOPLAM GİDER 25 BİN DOLAR

Aylık bütün giderleri kalem kalem yazan Durmaz'ın hazırladığı tabloda, bir aylık toplam ödemenin ise 25 bin 197 dolar olduğu görülüyor. Durmaz'ın söz konusu giderleri örgütün Suriye'deki merkezine mesajla bildirdiği, örgüt tarafından ise bu paranın karşılandığı tespit edildi.

ZAM İSTEMİŞTİ

Durmaz'ın kardeşi Hacı Ali Durmaz, para trafiğine ilişkin ifadesinde, “Örgüt Suriye'deki bir kuyumcuya para veriyor. Kuyumcunun Gaziantep'teki akrabası da kendisine verilmiş gibi irtibat kurarak parayı ağabeyime aktarıyordu” dedi. Söz konusu tablodaYunus Durmaz'ın kendi aldığı maaşa ilişkin ise bir kalem bulunmuyor. Daha önce Yunus Durmaz'ın bilgisayarında yapılan incelemede, örgütün Suriye'deki komuta merkeziyle yaptığı mesajlaşma trafiğine ulaşılmıştı. Maaş artışı talebinde bulunduğu belirlenen Durmaz'ın mesajda, “İşlediğimiz amellere karşılık maaşımın 20 bin dolara çıkarılmasını istiyorum” dediği belirlenmişti.

30 Mayıs 2016 08:15
DİĞER HABERLER