Görme bozukluğunu çözebilecek ve milyonlarca kişiye yardım edebilecek biyosentetik kornea geliştirildi.
BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, Kanada'da bulunan Ottowa Hastanesi Araştırma Enstitüsü'nde görevli bilim adamları, hasarlı göz dokularını iyileştiren ve görme bozukluğu olan insanların görme yetisini eski haline getirebilen yapay bir kornea geliştirdiler.
Öncelikle araştırmacılar, insansı kolajen proteinlerinin sentetik versiyonlarını oluşturmak için insan DNA'sının dizilerini mayanın içine enjekte ettiler. Bu biyosentetik kolajen daha sonra yapay bir korneanın içinde şekillendirildi.
Kornea gözün ön bölümünü örten ince, şeffaf bir tabakadır. Koruyucu ekran gibi rol oynar, ışığı geçirmeye ve retina üzerinde odaklanmaya yardımcı olur. Böylece görebiliyoruz. Kornea bozuklukları, körlüğe yol açan nedenlerden biridir. Hatta yakını-uzağı görememe ve astigmat gibi problemler de korneaya dayanıyor.
Kornealar nakledilemez mi?
İngiltere'de geçen yıl 3 bin civarında kornea nakli uygulandı. Fakat, birçok insan öldükten sonra gözlerini bağışlıyor. Dünya çapında büyük bir kornea eksikliği var. Nakillerin üçte ikisinin başarısız olmasından da anlaşılacağı gibi gözü reddetme de başarılı kornea naklinin önündeki büyük bir engeldir. Yine de yeni tekniklerle hastaların immünsupresif ilaçlar kullanması gerekmiyor. Yapay kornealar dünya çapında milyonlarca kişi için görme yetisini geri kazandıran ameliyatlara önderlik edebilir.
Yeni yöntem nasıl çalışıyor?
Araştırmacılar 10 hastayı seçti, hasarlı kornea dokularını bir gözden çıkardılar ve yerine biyosentetik korneayı koydular. 6 hastada görme düzeldi, ikisinde bir değişiklik olmadı ve geri kalan bölümünde ise görme azaldı.