Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin 5 senelik oyuncak ithalatını 2,21 milyar dolar, ihracatını 498 milyar dolar olarak açıkladı. Işık, "Bu rakamlar, ülkemizde oyuncak sektörünün büyük oranda ithalata dayandığını ortaya koyuyor. Yerli üreticilerimiz bir yanda yatırım yaparak üretimlerini devam ettirme, diğer yanda ithalatçı firmalarla rekabet etme gayretindedir. Şu an bir yandan istihdam daralırken, bir yandan da oyuncak ithalatına yapılan harcama bu alanda cari açığı artırmaktadır." dedi.
Fikri Işık, Türkiye'nin yerli üretim yapan oyuncak firmalarının temsilcileri ile buluştu. Bu çerçevede yapılan Oyuncak Sektör Çalıştayı'nda Işık, ilk olarak oyuncağın üretim ve istihdam adına önemine işaret etti. Ardından kültürel değerlerin çocuklara oyuncaklarla aşılanabileceğini vurguladı.
Kültürel oyun ve oyuncakların milli kimliğin inşasına katkı yapacağını anlatan Işık, çizgi karakter Pepee'den örnek verdi:
"Pepee karakteri, okul öncesi yaş grubu için Eskişehir'de tasarlanmış Türkiye'nin ilk çizgi film projesidir. Pepee konuşma zorluğu çeken 4 yaşında bir erkek çocuğudur ve karakterin adı Anadolu'da konuşma zorluğu çeken insanlara takılan 'pepe' sözünden esinlenerek konulmuştur. Pepee ilerleyen bölümlerde konuşma güçlüğünü yener ve düzgün konuşmaya başlar. 2008'de yayımlanmaya başlayan Pepee TRT Çocuk kanalında reyting rekorları kırmış, aileler tarafından en güvenilir animasyon karakteri seçilmiştir. Bu milli karakterin başarısı ile dergisi çıkarılmaya başlanmış ve 150 bini aşkın aylık satış rakamıyla Türkiye'nin en çok satan çocuk dergisi olmuştur. Pepee'nin bilgisayar ve mobil oyunları çocuklarımız tarafından sıklıkla oynanmakta ve ev tekstilinden oyuncağa kadar lisanslı 100'ü aşkın ürünü bulunmaktadır."
2014 dünya oyuncak ticaretinin 135 milyar dolar olduğunu bildiren Işık, şöyle devam etti:
"5 sene evvel çocuk başına 20-25 dolarlık oyuncak harcaması yapılırken, bu rakam son 5 senede büyük miktarda arttı. 5 sene sonra bu rakamın katlanacağı tahmin edilmektedir. Bununla beraber bu rakam ileri ülkelerin çocuk başına harcadıkları rakamın çok altında kalmaktadır. 2013'te Almanya'da çocuk başına 286 Euro harcama yapılmıştır.
Ülkemizde 19 milyon çocuğun devamlı artması ile oyuncak sektörünün büyüklüğünün 1 milyar doları geçmesi beklenmektedir. Türkiye'nin 5 senelik oyuncak ithalatı 2,21 milyar dolar, ihracatı ise 498 milyon dolardır. "ABD, oyuncak ithalatının yüzde 39'unu Çin ise ihracatın yüzde 62'sini yapmıştır. Çin, şu an dünyaya 39 milyar dolar oyuncak ihracatı yapan bir ülke konumundadır. Türkiye'yi ele almamız gerekirse 2013 verilerine göre oyun ve oyuncak imalatı sektörünün 426 milyon liralık bir ticareti bulunmaktadır."
Işık, ülkede oyuncak ile ilgili yeni yatırımlar yapılması; yeni tanıtım ve satış yöntemlerinin ortaya koyulması gerektiğini dile getirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, şunları kaydetti:
"Ülkemizin yüzde 24,2'si yani 19 milyonu 0-14 yaş grubu çocuklardır. Bu oran İtalya'da yüzde 14, Almanya'da yüzde 14,7, İngiltere'de yüzde 18, Fransa'da yüzde 18,5'tir. Oyuncak sektörü Türkiye'de çok güçlü büyümektedir. Diğer sektörlerle karşılaştırıldığında 3 - 5 kat daha güçlü artan bebek - çocuk satışları Türkiye ekonomisinde payını her geçen gün arttırmaktadır.
5 sene evvel çocuk başına 20-25 dolarlık oyuncak harcaması yapılırken, bu rakam son 5 senede büyük miktarda arttı. 5 sene sonra bu rakamın katlanacağı tahmin edilmektedir. Bununla beraber bu rakam ileri ülkelerin çocuk başına harcadıkları rakamın çok altında kalmaktadır. 2013'te Almanya'da çocuk başına 286 Euro harcama yapılmıştır.
Ülkemizde 19 milyon çocuğun devamlı artması ile oyuncak sektörünün büyüklüğünün 1 milyar doları geçmesi beklenmektedir. Türkiye'nin 5 senelik oyuncak ithalatı 2,21 milyar dolar, ihracatı ise 498 milyon dolardır. Bu rakamlar, ülkemizde oyuncak sektörünün büyük oranda ithalata dayandığını ortaya koyuyor. Yerli üreticilerimiz bir yanda yatırım yaparak üretimlerini devam ettirme; diğer yanda güçlü ithalatçı firmalarla rekabet etmeye gayretindedir. Şu an bir yandan istihdam daralırken, bir yandan da oyuncak ithalatına yapılan harcama bu alanda cari açığı artırmaktadır. Bu rakamlara gelen ithalat, yerli sanayinin önemli ölçüde kan kaybına neden olmuştur. Buna rağmen yerli üretim yapan hatta ürettiği oyuncakları Avrupa ve ABD'ye ihraç eden firmalarımız da vardır."
Fikri Işık, yerli oyuncak sanayinin Çin'e göre artılarının olduğunu savundu. Bu artıları konum, üretim ve navlun müddeti olarak sıraladı.
Işık, oyuncak üretimi ve satışını arttırma adına adımlar atacaklarına temas etti. 2015-2018 Sanayi Strateji Belgesi'ne 2015 veya 2016'da tamamlanmak kaydı ile Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ibaresini koyduklarını belirtti. Ayrıca "Bu noktada Asya'dan gelen, merdiven altında üretilen riskli oyuncakların denetimi ile ilgili kimi tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Yeni OSB'de çocukların sıhhatini tehdit etmeyecek oyuncakları güvenli oyuncakları üreteceğiz. Yeni OSB için Erzurum talip. " ifadelerini kullandı.
CİHAN