Işık'tan Üretim Reform Paketi açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu aralar Üretim Reform Paketi'nin önemle ele alındığını bildirdi. Işık, "Bu paket ile ülkemizde üretenin ve üretimin önünü açacak düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bir diğer kanun çalışmamız olan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın da hazırlıklarını tamamladık. Bu tasarının kanunlaşmasının ardından patent, marka ve tasarımlar ile ilgili başvuru, tescil ve koruma süreçlerini hem iyileştirecek hem de hızlandıracak önemli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Bu tasarıyı, inşaallah önümüzdeki hafta TBMM'ye sevk edeceğiz." dedi.

Fikri Işık, TÜSİAD'ın 'Türkiye'nin Sanayi 4.0 Dönüşümü Konferansı'na konuk oldu. Konferansta ilk olarak Ankara saldırısına değinen Işık, saldırıda ölenlere rahmet, yakınlarına sabır diledi.

Işık, şunları kaydetti:

"Bu saldırının yapıldığı yer, Ankara'da yaşayan ve hatta Ankara'ya bir kere gelmiş olan her vatandaşımızın bulunabileceği bir noktadır. Nitekim şehitlerimizin ve yaralı vatandaşlarımızın arasında hemen her çeşit siyasi görüşe, yaşam tarzına, eğitim seviyesine, etnik kökene, mesleğe, gelir düzeyine sahip vatandaşlarımız bulunuyor. Orada hepimiz bulunabilirdik, hepimiz bu saldırının mağduru olabilirdik. Tek tek her birimize karşı yapılmış olan böyle bir saldırı, Türkiye'de yaşayan herkesin aynı gemide olduğunu, aynı kaderi paylaştığını bir kere daha ortaya koymuştur. Düşmanlarımız içimizden sadece belli gruplara ve belli zümrelere saldırmıyor, hepimizi birden hedef alıyor. Öyleyse biz de teröre karşı birlikte mücadele etmeliyiz, terörün istismar ettiği alanları birlikte kurutmalıyız. Türkiye'yi hep birlikte büyütmeli, hep birlikte güçlendirmeliyiz.

Siyasi alanlarda ihtilaflar yaşasak bile insanımızın canı, milletimizin varlığı ve ülkemizin geleceği söz konusu olduğunda kenetlenebilmeliyiz. İnşaallah bu kenetlenmeyi göstereceğiz ve Türkiye'nin bu süreçten daha da güçlenerek çıkmasını sağlayacağız. Birlik ve beraberliğimizi hedef alarak toplumsal kaos ortamı oluşturmaya çalışan, Türkiye'yi zayıf düşürmeyi ve yolundan döndürmeyi hedefleyen terör örgütlerine izin vermeyeceğiz. Türkiye'yi büyütmeye, güçlendirmeye hep birlikte devam edeceğiz."

Işık, terörle mücadelede olduğu gibi akıllı üretim ve dijitalde de bir araya gelmek gerektiğini vurguladı.

Ekonomide önemli merhale alındığını anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, üretim ile ihracatın arttığını; bölge ülkelerde devam eden sorunlara rağmen büyümenin devam ettiğini belirtti.

Işık, gayelerinin reformlar yapmak ve rekabetçi bir ekonomiye hayat vermek olduğunu dile getirdi.

Ar-Ge Reform Paketi'nin bu anlayış ile ortaya koyulduğuna temas eden Işık, şu açıklamalarda bulundu:

"Önemli yenilikler içerdiğine inandığımız eylemlerden bahsedecek olursak tasarım faaliyetlerini destek kapsamına aldık, siparişle yapılan veya yaptırılan Ar-Ge ve tasarımın da vergi indiriminden yararlanmasını sağladık. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, teknoloji geliştirme bölgelerinde daha fazla ve daha nitelikli istihdamın önünü açtık. Ar-Ge desteklerinde önemli iyileştirmeler yaptık, Ar-Ge projelerinin daha hızlı yapılmasını ve ticarileşmesini sağlayacak adımlar attık. Yine öğretim üyelerimizin üniversite-sanayi işbirliği projelerinde daha fazla yer almalarını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirdik. Şu anda bakanlığımızda çok kapsamlı bir üretim reform paketi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu paket ile ülkemizde üretenin ve üretimin önünü açacak düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bir diğer kanun çalışmamız olan Sınaî Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın da hazırlıklarını tamamladık. Bu tasarının kanunlaşmasının ardından patent, marka ve tasarımlar ile ilgili başvuru, tescil ve koruma süreçlerini hem iyileştirecek hem de hızlandıracak önemli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Bu tasarıyı, inşaallah önümüzdeki hafta TBMM'ye sevk edeceğiz."

Teknik ilerlemelerden söz eden Fikri Işık, "Rolls Royce, jet motorları için parça üretirken halihazırda 3 boyutlu yazıcıları kullanıyor. Geçmişte seri üretimle standart yapay medikal organlar üreten ve her parçanın hastaya uyumu için birkaç ekstra gün harcayan Siemens, bugün geliştirdiği yazılımla 3-4 saat içinde hastanın ihtiyacı olan implantı doğrudan üretebiliyor. Bu örnekler de bize gösteriyor ki, bu teknolojilerle ilgili çalışmalara süratle yoğunlaşmak durumundayız. Önceki üç sanayi devrimini adeta tribünden izledik. Bu defa sahada oyuncu olabilmek için, doğru kararlar almak ve bu kararları etkin ve hızlı bir şekilde uygulamak durumundayız." ifadelerini kullandı.

Işık, 29. BTYK toplantısında 'Akıllı Üretim Sistemlerine Yönelik Çalışmaların Başlatılması' kararını aldıklarını bildirdi. Bu çerçevede belirlenen eylemleri şöyle sıraladı

"Ülkemizin dinamiklerine uygun yürütme, uygulama ve izleme modelini geliştireceğiz. Kritik ve öncü teknolojilerde yetkinlik kazanılmasını sağlayacak hedef odaklı Ar-Ge çalışmalarını artıracağız. Pilot üretim ve gösterim desteklerini de kapsayacak şekilde, üretim altyapılarına yönelik teşvik ve destek mekanizmalarını geliştireceğiz."

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise teknik ilerlemelere uyumlu olmayan şirketlerin rekabette geri kaldığını vurguladı ve ekledi:

"Aynı şekilde küresel olarak rekabet edemeyen ekonomilerde vatandaşlarının refah seviyelerini yükseltemiyorlar. Türkiye olarak bu anlamda bir yol ayrımındayız. Ya bu atılımı yaparak bir üst gelir grubuna yükseleceğiz ya da rekabet edebildiğimiz mevcut pazarları bile kaybetme riskiyle karşı karşıyayız."

Symes, Sanayi 4.0'ın Türkiye'nin atılımı adına önemli olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti:

"Önümüzdeki hedef daha yenilikçi, daha esnek, daha hatasız, daha verimli ve daha sürdürülebilir üretim olmak zorunda. Sanayi 4.0 bize bunu gerçekleştirme fırsatını sunuyor. Dönüşüm konusunda vaatlerimiz ülke olarak son derce güçlü ancak kolay olacak mı? Cevabı tabiî ki de hayır. Zira dönüşüm topyekun bakış açısı, bir paradigma değişimi demek. Geleceğin teknolojilerini, çalışanını, firmalarını, kurumlarını hep birlikte planlamamız gerekiyor."
Cihan CİHAN
17 Mart 2016 15:42
DİĞER HABERLER