'Isınma bedelini indirecek en etkin yöntem yalıtım'

XPS Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, ısınma bedelini önemli oranda indirmenin mümkün olduğunu vurguladı. Eruslu, bu anlamda en etkin yöntemin yalıtım olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de soğuklar artıyor, ardı ardına kar uyarıları yapılıyor. Bu durum ısınma giderlerini tartışmaya açıyor. Giderleri indirme yöntemleri her yanı ile ele alınıyor. Ekstrüde polistren (XPS) yalıtım levha sanayicilerini bir araya getiren XPS Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği'nin Başkanı Emrullah Eruslu, ısınma bedelinin iyi bir yalıtım ile gerileyebileceğine işaret etti. Konuya dair Eylül ayında bin 500'ü aşkın denek ile anket yapıldığını anlatan Eruslu, "Bununla gördük ki toplum doğalgaz faturasını indirmenin en etkili yolunu 'kullanılmayan odada kaloriferlerin kapatılması' ve 'kaloriferi ayarlama' olarak görüyor. Toplumun yüzde 61 gibi ciddi bir oranda tasarruf yöntemi ile ilgili yanılgısı var. Isı yalıtımı ve mantolama ise yüzde 41 ile ancak üçüncü sırada kendine yer bulabiliyor." açıklamalarında bulundu.
Bir konutta enerji giderlerinin yüzde 85'inin ısıtma ve soğutma ile ilgili olduğunu belirten Eruslu, "Isı yalıtımı yapılarak alınacak tedbirler, doğalgaz ve elektrik faturalarını geriletecek en etkin yöntem ancak bu hakikat kamuoyunda yanlış biliniyor." dedi.

Yanılgının nedeninin sobayla ısınılan dönemlerden kalma bir eğilim olduğunu dile getiren Eruslu, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi sobalı evlerde kışın soba tek bir odada yakılır ve yaşam o odada geçerdi. Ancak bu davranışın doğalgaz tasarrufuna etkisi umulduğu gibi değildir. Bilhassa doğalgazla ısınan evlerde bilinenin aksine bütün radyatörleri kullandığınız takdirde eviniz çok daha süratli ısınır ve doğalgaz sarfiyatını gerileterek tasarruf yaparsınız. Ancak hem kışın hem de yazın ortamın konfor şartlarında ideal sıcaklıkta tutulması için en etkili yöntem, uygun kalınlıkta ürün ile yapılan ısı yalıtım projeleri, yani mantolamadır. Kışın ısıtılan havanın havaya uçmaması, korunması ısı yalıtımı ile mümkün. Yaz şartlarını ve sıcak iklim bölgelerini de unutmamak gerekiyor. Yazın da ideal iç ortam sıcaklığını korumak, yani klima ile soğuttuğumuz odanın yeniden ısınmaması için, duvarlarda ısı naklini önleyecek levhalar ile yapılmış ısı yalıtım uygulamalarına gerek var."
Yaşadığımız konutlarda sarf edilen enerjinin yüzde 85'inin ısıtma ve soğutmaya kullanıldığını bildiren XPS Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği Başkanı, şunları kaydetti:

"Konutlarda isabetli yapılmış bir ısı yalıtımı uygulaması, bu yüzde 85 oranında sarfiyatta ciddi tasarrufa imkân tanıyacaktır. Çünkü elektrikli ev aletleri ve aydınlatma için toplam enerji sarfiyatımızın yüzde 15'ini kullanıyoruz. Yapılan araştırmalar da uygun ürün ile doğru uygulanmış ısı yalıtımının yüzde 50'yi aşkın enerji tasarrufunu mümkün kıldığını ortaya koyuyor. Doğru ürün ve doğru uygulama konusunu vurguluyorum bu çerçevede de yanılgılarımız var. Örneğin İstanbul gibi ılıman bir iklimde bile mantolama esnasında kullanılacak XPS levhasının kalınlığı minimum 10 santimetre olmalı. Bu kalınlık seviyesi, kışın daha sert geçtiği şehirlerde daha da kalın olmalı. Ancak örneğin yine İstanbul'da, 5 santimetre civarında bir kalınlıkta uygulama yapıldığını görüyoruz."
Türkiye'nin enerji ithal eden, enerji alanında yüzde 75 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğuna temas eden Emrullah Eruslu, "Halkın yalıtım konusunda bilincinin arttırılması hem hane halkın ekonomisini hem de ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyeceği çok net. Halkın ısı yalıtımı hakkında bilinçlendirmeye gerek var. Burada bizim gibi sivil toplum örgütlerinin yanında basına ve kamu otoritesinin de sorumluluğu büyük." ifadelerini kullandı.
CİHAN
30 Aralık 2015 13:58
DİĞER HABERLER