Kibar Holding tarafından İskenderun Körfezi'nde şu ana kadar 150 milyon dolar harcanarak yaptırılan ''Assan Port İskenderun''un körfezin ilk Akdeniz'in ise üçüncü konteyner limanı olma özelliğini taşıdığı bildirildi.
Assan Liman İşletmeleri AŞ Ticaret Müdürü İbrahim Kitapçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin Kibar Holding bünyesinde, limancılık ve ilgili diğer faaliyetleri yürütmek üzere geçen yıl kurularak hizmete başladığını söyledi.
Bu çerçevede, ilk olarak İskenderun Körfezi'ndeki liman yatırımının, ''Assan Port İskenderun'' adıyla geçen yılın sonlarına doğru tamamlanarak hizmete açıldığını belirten Kitapçı, limanın, İskenderun Körfezi'nde bu amaçla projelendirilmiş ve tamamlanmış ilk konteyner terminali olma özelliğini taşıdığını ifade etti.
Kitapçı, gemi operasyonlarında hizmet vermek üzere, ikisi 150 ton, ikisi 100 ton kaldırma kapasiteli 4 adet rıhtım vincinin kurulumlarının tamamlandığını belirterek, ''Aynı zamanda konteyner operasyonları için 5 adet dolu konteyner ve 1 adet boş konteyner elleçleme makinemiz de kullanıma hazır durumda. Bunların yanı sıra gemi operasyonları ve liman içi konteyner nakliye işlemlerinde kullanılmak üzere 8 adet terminal TIR'ı mevcut olup, bu rakamı kısa süre içinde 16'ya çıkartacağız'' dedi
Assan Port İskenderun'un, Türk limanlarına yanaşan en büyük konteyner gemilerine hizmet verebilecek şekilde inşa edildiğini vurgulayan Kitapçı, limanın 14 Aralık 2010 tarihi itibariyle ''Uluslararası Liman Tesisi'' olarak tescillendirildiğini bildirdi.
Son aşamasına gelen geri saha inşaat işlemlerinin de bu yılın Nisan ayında tamamlanmasının planlandığını belirten kitapçı, ''İskenderun Körfezi'nin ilk, Akdeniz'in üçüncü konteyner terminali olan Assan Port İskenderun, Türk Denizcilik sektörünün tüm dikkatini çekerek, çok kısa bir süre içinde gıpta ile izlenen bir liman olmayı başardı'' diye konuştu.
-150 MİLYON DOLARLIK HARCAMA YAPILDI-
Limanın derinliğinin 16 metreden başlayıp 20 metreye kadar ulaştığını ve 680 metrelik yanaşma yerinin bulunduğunu belirten Kitapçı, 55 bin metre kare terminal sahasında toplam 8300 TEU istif kapasitesi, 10 bin metre karelik açık, kapalı depolama alanları ve CFS sahasının yanı sıra yıllık 250 bin TEU üzerinde kapasitesinin bulunduğunu ifade etti.
Kapasitenin 400 bin TEU üzerine çıkmasını sağlayacak ek terminal yatırımı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Kitapçı, projenin ikinci etabı kapsamında 45 bin metrekarelik ek konteyner istif sahası, deniz terminali içinde 450 metre uzunluğunda iki ayrı demiryolu hattı bulunan demiryolu yük istasyonu inşaatları ile 50 bin metrekare dış sahanın düzenlenmesi işlerinin 2012 yılı sonlarına kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Limanda şu ana kadar yaklaşık 150 milyon dolar tutarında yatırım yapıldığını ifade eden Kitapçı, 300'ü kadrolu geri kalanı taşeron firmalarda olmak üzere 500 kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.
AA