Türkiye'ye özellikle son yıllarda kaynağı belli olmayan döviz girişi oluyor. Sıcak para girişi nedeniyle, bozulan ekonomik dengeler ciddi bir ekonomik krizin de önünü alıyor.
Bu paranın kaynağı ve geldiği ülkelerle ilgili dönem dönem spekülasyonlar yapılırken, tamamı olmasa da bir kısmının kaynağı konusunda resmi bir açıklama geldi.
Buna göre, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, bankanın kurulduğu 1973 yılından bu yana Türkiye'ye 11,2 milyar dolar finansman sağladığını açıkladı. Ancak Hajjar, bu paranın ne kadarının AKP iktidarı döneminde serbest bırakıldığına dair bilgi vermedi.
Hajjar konuşmasında, İslami finans, eğitim, ulaştırma, enerji, sağlık, ulaşım ve yenilenebilir enerji alanlarında Türkiye'ye para akışının sağlandığını belirtti.
Tunus'ta 1-5 Nisan'da yapılacak İslam Kalkınma Bankası'nın 43. Genel Kurulu öncesi açıklama yapan Hajjar, "Bankaya üye ülkelerimizin kalkınma ihtiyaçlarına kendimizi adadık" derken, bankaya üye 57 ülkeye toplam 128 milyar dolar finansman sağlandığını açıkladı.
Sözkonusu finansmanlar için, “Hiçbir kurum, ülkelerin kalkınmasında karşılaşılan zorlukları tek başına çözemez. Tunus'ta 1-5 Nisan'da yapılacak İKB 43. Genel Kurulu toplantısının 'sürdürülebilir kalkınma için ortaklıklar' üzerine odaklanmasının nedeni de budur" yorumunu yapan Hajjar, bankanın daha yaşanabilir bir dünya için özel sektör, araştırma kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vermeye her zaman sıcak baktığını ifade etti.
İstanbul ve Ankara'da ofisleri bulunduğunu belirten Hajjar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Bölge Ofisi olarak, Türkiye, Azerbaycan, Arnavutluk, Kosova, KKTC ve Bosna Hersek'teki kalkınma projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bankaya üye ülkelerimizin kalkınma ihtiyaçlarına kendimizi adadık."
Bu arada, İKB'nın 43. Genel Kurulunda, Türkiye'yi, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek temsil edecek.
Bugüne kadar üye ülkelere toplam 128 milyar dolar finansman sağlayan banka, Türkiye'ye de 483 proje için 11,2 milyar dolar kullandırdı.