MADRİD (CİHAN)- Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, İspanya'da geçtiğimiz günlerde çıkarılan iç güvenlik yasasıyla ilgili önemli uyarıda bulundu.
Terörle mücadele reformu ve Vatandaş Güvenliği Yasası'nın temel hak ve özgürlükleri tehdit ettiğini belirten 5 BM uzmanı, Senato'ya yasayı reddetmesi çağrısında bulundu.
Cenevre'den yayınlanan açıklamada, 'susturma yasası' olarak tanımlanan değişikliklerin toplantı hakkını ihlal ettiği vurgulanarak, bu hakkın kullanılması için şart olan bir çok hareket ve davranışın suç sayıldığına dikkat çekildi.
BM Özel Raportörleri, "Barışçıl protesto ve bir fikri topluca ifade etme hakları, özgür ve demokratik toplumun varlığı açısından temeldir. Reform önerilerinin, hükümetin İspanya'da son yıllarda yapılan protestolara karşılık olabileceği konusunda endişeliyiz." değerlendirmesini yaptı.
İnsan hakları uzmanı David Kaye, "Terörle mücadele yasası diye çıkarılan kanun, terörle ilgili olmayan davranışları da suç haline getirebilir ve bunun sonucunda ifade özgürlüğünü orantısız biçimde kısıtlayabilir. Ayrıca yeni yasa, dijital bilgilerin gözetimi ve ortadan kaldırılmasının kötüye kullanılmasına izin verebilir. Yasa İspanya'da ifade ve fikir özgürlüğü gibi temel özgürlüklerin topluca kullanılmasını gereksiz ve orantısız biçimde kısıtlıyor." dedi.
Bağımsız uzmanlar, reform paketinde yer alan geniş ve muğlak tanımlamaları eleştirerek, bunların yetkililer tarafından orantısız ve keyfi olarak kullanmalarına yol açabileceği tehlikesine parmak bastı.
Yeni yasa, İspanya'nın Kuzey Afrika'daki topraklarından yasadışı yollardan girenlerin sınır dışı edilmesini, ve meclis ve stratejik kurumların önünde gösteri düzenleyenlere yüklü miktarda para cezalarını da beraberinde getiriyor.
Uzmanlar, "Biz İspanya'nın ulusal kanunlarında temel hak ve özgürlükleri garanti altına almak için uluslararası standartlara göre, gereken adımları atacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
BM özel raportörleri, "Bu yasalar temel hak ve özgürlüklere yapabileceği etki göz önünde bulundurularak, dikkatlice kaleme alınmalı ve aceleyle kabul edilmemeli." uyarısını yaptı. CİHAN