İspanyollar, değişim için sandığa gidiyor

İspanyollar, değişim için sandığa gidiyor
İspanya'da bugün yapılan yerel seçimlerde, 35 milyon seçmen için oy verme işlemi yerel saatle 9.00'da başladı. Akşam 20.00'de kapanacak sandıklardan çıkan sonuç, İspanyolların değişimi ne kadar istediğini ortaya koyacak.

Başbakan Mariano Rajoy, eşi Elvira Fernandez ile başkent Madrid'de oyunu kullandı. İspanyol halkına oy kullanma çağrısı yapan Rajoy, "Herkes uygun gördüğü adaya oy versin." diyerek sorunsuz bir seçim günü dileğinde bulundu.

Podemos (Yapabiliriz) Partisinin Genel Sekreteri Pablo İglesias da Madrid'de oyunu kullandı ve vatandaşları "değişimin öncüleri olmaya" davet etti.

Ciudadanos Partisi'nin Başkanı Albert Rivera, Barcelona'da oyunu kullanarak, vatandaşların değişim için oy kullanmasını istedi ve "Güç bizim elimizde" dedi.

İspanya'nın 17 özerk bölgesinden 13'ünde, 8 bin 122 belediye başkanı ve 67 bin 640 belediye meclis üyesi seçilecek.

Son dönemde özellikle gençlerin desteğini alan Podemos ve Ciudadanos partilerinin, İspanya'nın siyasi sisteminde köklü değişimler meydana getireceği ifade ediliyor.

Ekonomik kriz, işsizlik ve yolsuzluk skandalları nedeniyle büyük itibar kaybeden iktidardaki merkez sağ Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) 1982 yılından beri sürdürdükleri hegemonya bugün sona erebilir.

İki büyük partinin erimesi 2007'de yapılan yerel seçimlere toplam oyların yüzde 70,54 ve 2011 yerel seçimlerinde yüzde 65,30 şeklinde yansırken bugünkü seçimde yüzde 55 ve hatta daha düşük oy alacağı tahmin ediliyor. CİHAN
24 Mayıs 2015 13:59
DİĞER HABERLER