Isparta, Rusya'ya elma ve gülyağı ihraç etmek istiyor

Isparta, Rusya'ya elma ve gülyağı ihraç etmek istiyor
Isparta iş dünyası, Rusya'nın başkenti Moskova'ya çıkarma yaptı. Rus-Türk İşadamları Birliği'ni (RTİB) ziyaret eden Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Osman Şahlan ve ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya başkanlığında 35 kişilik iş adamı heyeti, Rusya'ya yönelik yatırım ve ikili işbirliği olanaklarını görüştü.

RTİB Moskova merkez ofisinde düzenlenen görüşmeye RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, Yönetim Kurulu üyesi Sabahhatin Yavuz ve diğer üye iş adamları katıldı. Karaaslan, Rusya'nın doğal zenginlikleri ve yatırım potansiyeline işaret ederek, "Rusya Federasyonu bu bakımından önümüzdeki 50 yılda önemli ülkelerden biri olacak. Rusya'yı ciddiye almak lazım." dedi.

ITSO Meclis Başkanı Şahlan, gıda, inşaat, plastik, su ürünleri ve çeşitli sektör temsilcilerinden oluşan Isparta heyeti ile Moskova'ya çıkarma yaptıklarını ifade etti. Şahlan, "Isparta bölgesinin elma ürününü buraya taşımak istiyoruz. Devlet teşfiklerinden yararlanarak Moskova'da depo kurmayı planlıyoruz. Isparta'nın yıllık 700 bin ton olan elma üretimi var. İleriki yıllarda artış bekliyoruz ve yeni üretim alanlarıyla birlikte üretimin 800 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 20'si bölgemize ait. Dolayısıyla elmanın satılması için pazar arayışlarını devam ettiriyoruz. Rusya piyasası da bizim için önemli. Değerlendireceğiz. Moskova'da küçük bir depodan başlarsak bu ihracatı artırabiliriz." dedi.

DÜNYA GÜLYAĞI ÜRETİMİNİN YÜZDE 65'İNİ ISPARTA KARŞILIYOR

ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, "Isparta tarım ürünleri bakımından Türkiye'de ve dünyada kendinden söz ettiren bir bölge. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini Isparta karşılıyor. 2014 yılında toplam ihracatımız 229 milyon dolar. Rusya'ya yaptığımız toplam ihracatımız 5 milyon 152 bin dolar. Rusya'ya orman ürünleri, çimento, demir-çelik, mermer, yaş meyve-sebze ve çiçek ihraç ediyoruz. Amacımız bu sayıyı artırmak." şeklinde bilgi verdi.

RTİB Yönetim Kurulu üyesi Yavuz da, "Rusya son 10 yılda çok gelişti. Ziyaretiniz çok önemli. Bu piyasada mutlaka olmak ve ticari faaliyetleri artırmak lazım. İki ülke ekonomisinin bir birine ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

Karaaslan ve Yavuz, konuk iş adamlarının Rusya pazarı ile ilgili sorularına cevap verdi. Görüşme sonunda Karaaslan ve Ispartalı iş adamları karşılıklı hediye ve plaketler sundu. CİHAN
20 Mayıs 2015 12:00
DİĞER HABERLER