İsrail’de sandıklar kapandı Sandık başı anketlerde Netanyahu'ya şok

İsrail’de halk parlamento seçimleri için sandık başındaydı.


Sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Likud Partisi 120 sandalyeli Knesset'te 36 sandalye elde ediyor.

Netanyahu seçimin galibi oldukları iddiasında.

Netanyahu'nun en önemli rakibi eski Genelkurmay Başkanı Benny Gatz'ın oluşturduğu Beyaz Mavi ittifakın ise 37 sandalye elde edeceği tahmin ediliyor.

Eğer resmi sonuçlarda böyle şekillenirse İsrail'de başbakanlık koltuğuna oturacak ismi partiler arası koalisyon görüşmeleri belirleyecek.

İsrail Kanal 13 televizyonu seçimin başa baş olduğunu belirtirken, Gantz'ın bloğu zafer ilan etti bile. Ancak bu ilanını erken olduğu yorumları yapılıyor.

Ülkedeki 21’inci parlamento seçimi için 6 milyon 300 bin kayıtlı seçmen bulunuyordu.

Seçimlerde Başbakan Benyamin Netanyahu arka arkaya dördüncü kez Başbakanlık koltuğuna oturmaya çalışıyordu. Eğer Netanyahu, hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarına rağmen seçimlerden zaferle çıkarsa, toplamda beş defa başbakanlık yapmış olacak. Böylelikle Netanyahu İsrail tarihinde en uzun süre Başbakan olan siyasetçi unvanını da alacak.

Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz Netanyahu’nun en önemli rakibi. Gantz’ın Mavi ve Beyaz Partisi seçimlerden zaferle çıkmayı ve Netanyahu’nun uzun süredir İsrail siyasetindeki baskın gücüne son vermeyi amaçlıyor.

İsrail Parlamentosu Knesset’in 120 sandalyesi için 40 parti yarışıyordu. Bu partiler arasında aşırı dinci partilerle Arap partiler de yer alıyor.

Ancak bu kadar partiden sadece birkaçının yüzde 3,25’lik barajı aşarak Knesset’e vekil yollayabileceği tahmin ediliyor.

İsrail’de seçim günü, katılımın yüksek olması için tatil edildi. 2015’te son seçimlerde katılım oranı yüzde 72 olmuştu. İsrail’de seçime katılım oranının genel ortalaması ise yüzde 77.

Seçmenlerin yüzde 20’sini oluşturan Araplar, seçimi boykot etme tehdidinde bulunmuştu.

İsrail’de bugüne kadar hiçbir parti Knesset’te tek başına çoğunluğu sağlayabilmiş değil. Bu nedenle ülke koalisyonlarla yönetiliyor. Eğer sağ ya da sol blokta koalisyon sağlanamazsa, Kasım ayında ikinci bir seçim düzenlenecek.
09 Nisan 2019 23:00
DİĞER HABERLER