İsrail, Filistin'deki Mescid-i Aksa kapılarından biri olan Mağribliler Kapısına giden yolu yıkmaya başladığı bildirildi.
Mescid-i Aksa kapılarından biri olan Mağribliler Kapısına giden yolu yıkmaya başlayan İsrailliler çok sayıda iş makinası ve askerin eşliğinde yıkıma devam ediyor.
TÜRKİYE VE İSLAM DÜNYASI MÜDAHALEYE ÇAĞRILIYOR
Salah sözlerini şöyle sürdürdü: "İsrail Askerleri Mescid-i Aksa'yı tamamen işgal ettiler. İsrail askerleri Mescid'in içinde istedikleri gibi geziyorlar."
Mescid-i Aksa'nın içine doğru yapılan yıkımlar hakkında bir bildiri yayınlayan "İsrail İslam Hareketi", İslam dünyasına yönelik yazılı açıklamalarda bulundu.
Açıklamada, özellikle Türkiye'ye seslenen Hareket, bu duruma müdahale edilmesini, sessiz kalınmaması çağrısında bulundu.
İSRAİL AÇIKLAMASI
Tepkiler üzerine İsrailli bir yetkili konuyla ilgili yaptığı açıklamada "biz sadece kapıda onarım yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Buradaki askerler işgal niyetli değil sadece güvenliği sağlamak amaçlıdır" dedi.
Ancak Dünya Bülteni'nin elde bilgilere göre, Filistin'deki Müslümanlara ait El Aksa ve diğer tarihi yapıların restorasyonunu, İsrail ve Ürdün arasında yapılan anlaşmalar gereği, sadece "El Aksa Koruma Derneği" tarafından yapılabilir. Dünya Bülteni
İsrail'den 'Harem üş-şerif'te' bölgeyi gerecek girişim
İsrail'in Harem üş-Şerif'e giden Faslılar Yolu'nda başlattığı hafriyat çalışmalarına Filistinliler sert tepki gösterdi.
TEPKİLER
Filistin Başbakanı İsmail Haniye, hafriyat çalışmalarını "El Aksa Camii'ne karşı bir saldırı" olarak niteledi.
Haniye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas'ın sürgündeki siyasi lideri Halid Meşal arasında Mekke'de yapılacak görüşmelere katılmak için Mekke'ye hareketinden önce yaptığı basın toplantısında, "İsrail'in El Aksa Camii ve Kudüs'e yönelik devam eden saldırıları bütün Filistinlilerin birleşmesini ve savaşımızın işgale karşı olduğunu hatırlamasını gerektiriyor" dedi.
Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin de Gazze'den yayın yapan Hamas radyosuna yaptığı açıklamada, "Olanlar bir saldırıdır" dedi.
Hüseyin, "Filistin halkını birleşmeye ve Kudüs'ü koruma çabalarını birleştirmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
Harem üş-Şerif'i idare eden İslam Vakfı'nın Müdürü Adnan Hüseyni ise yeni inşa edilecek rampanın orijinal toprak yolu tahrip etmesinden endişe duyduklarını söyledi.
Yeni inşaatın Harem üş-Şerif'e yönelik bir "ihlal" olduğunu belirten Hüseyni, "Bu proje, bu çok hassas yerdeki büyük tarihsel değere sahip şeyleri tahrip edecek çok tehlikeli bir proje" dedi.
Hüseyni, hafriyatın aslında Harem üş-Şerif'in altında bir tünel açma girişimi olduğunu da iddia ederek, çalışmaların derhal durdurulmasını istedi.
Harem üş-Şerif üzerinde garantörlük hakkına sahip olan Ürdün de yeni hafriyat çalışmalarından endişe duyduğunu açıkladı.
Ürdün hükümet sözcüsü, hafriyatın "Ürdün için büyük bir endişe kaynağı olduğunu" söyledi.
İslami Cihad ise hafriyat çalışmalarını protesto etmek için Gazze'den İsrail topraklarına iki roket fırlattıklarını açıkladı. İsrail yetkilileri, roketlerin herhangi bir hasara yol açmadığını bildirdi.
İslami Cihad daha önce yayımladığı bildiride, İsrail'in yeni hafriyat çalışmalarının "yeni bir savaşa kapı açtığını" ileri sürmüştü.
El Fetih'in askeri kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı ve Hamas'a bağlı Kassam Tugayları da benzer açıklamalar yaptılar.
İsrail'deki İslami Hareket'in lideri Reid Salih ise ülkenin her tarafından taraftarlarını Harem üş-Şerif'i korumaya çağırdı.
Salih, Harem üş-Şerif yakınlarında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kudüs'te tehlike arttı. İslam ümmetinin intifadasının tam zamanıdır" dedi.
"ELEŞTİRİLER YERSİZ"
İsrail yetkilileri ise endişelerin yersiz olduğunu savundu.
Başbakan Ehud Olmert'in bürosundan yapılan açıklamada, "Tamamıyla Harem üş-Şerif'in dışında yer alan köprü inşaatının, Harem üş-Şerif'e hiçbir etkisi yoktur ve hiçbir tehlike arz etmemektedir" denildi.
İsrail Eski Eserler İdaresinin Kudüs bölgesi Baş Arkeoloğu Yuval Baruch da hafriyatın Harem üş-Şerif sınırlarından 60-70 metre uzakta olduğunu ve "oraya yaklaşma niyetleri olmadığını" söyledi.
Baruch, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Herkesi gelip görmeye davet ediyoruz. Açık havada çalışıyoruz ve saklayacak bir şeyimiz yok. Gizli ve karanlıkta hiçbir şey yapmayacağız" dedi.
İsrail yetkilileri, yapılan hafriyatın Harem üş-Şerif'e giden yeni bir rampa yapmak amacıyla başlatılan arkeolojik çalışmalar olduğunu savundu.
Faslılarn Yolu olarak bilinen eski toprak yolun, 3 yıl önce bir kar fırtınasında zarar gördüğü belirtiliyor.