İsrail’in Filistin’i kan gölüne çevirdiği şu günlerde İsrail’in savaş uçaklarında kullandığı yakıtın Türk limanlarından gönderildiği öne sürülüyor.
İsrail’in savaş uçaklarında kullandığı jet yakıtının İskenderun ve Mersin limanlarından İsrail'in Hayfa limanına gönderildiği iddiası Aydınlık Gazetesi tarafından dile getirilirken geminin izlediği rota ve taşıdığı yük, iddiayı doğrular nitelikte. Dolaylı yoldan İsrail katliamlarına lojistik destek anlamına gelen yakıt taşıma işlemiyle ilgili Türkiye'nin nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor.
İSKENDERUN VE MERSİN’DEN GÖNDERİLİYOR
İddiaya göre İsrail’e gönderilen jet yakıtının İskenderun Dörtyol ve Mersin limanlarından tankerlerle taşınıyor. Bu tankerlerden en dikkat çekici olanı ise Angora İnvestment Trust İNC adlı Yunan firmasına ait olan Malta bayraklı “MARINER A” adlı tanker. Tanker, 3 Haziran 2014 tarihinden bugüne kadar Dörtyol-Hayfa-Mersin arasında 7 sefer yaptı.
Gemi takip sistemine göre, 25.364 grosstonluk tanker 3 Haziran 2014’te İsrail’in Hayfa Limanı’ndan ayrılarak 4 Haziran’da İskenderun Dörtyol Limanı’na yanaştı. Buradan yükleme yapılan tanker, 13 Haziran 2014 tarihinde gece yarısı saat 02.03’te ayrıldı. Tanker aynı gün saat 22.41’de Hayfa Limanı’na yanaşarak yakıtı teslim etti.
MERSİN-HAYFA ARASINDA MEKİK DOKUDU
Aynı tanker 16 Haziran 2014 günü saat 05.22’de Hayfa’dan ayrılarak rotasını Mersin’e çevirdi. 17 Haziran’da Mersin Limanı’na gelen tanker bir gün sonra buradan ayrıldı ve 19 Haziran’da tekrar Hayfa’ya gitti. 24 Haziran’da Hayfa’dan hareket eden “MARINER A” 25 Haziran’da Mersin Limanı’ na gelerek 27 Haziran’da buradan ayrıldı ve Limasol Limanı’na uğrayarak 3 Temmuz’da yine Hayfa’ya döndü. Son olarak 8 Temmuz’da Hayfa’dan hareket eden tanker 9 Temmuz’da tekrar Mersin Limanı’na geldi.
‘GEMİ PETROL DEĞİL JET YAKITI TAŞIYOR’
Konuyla ilgili olarak gazetenin görüştüğü ve uzun yıllar tanker kaptanlığı yapmış olan emekli bir kaptan, “Ham petrol taşıyan tankerler genellikle 100 bin grosstondan büyük tankerlerdir. MARINER A tip olarak oil (gaz ve yağ) ve Chemical (kimyasal) tanker olarak belirtilmiş. Bu tankerin özellikleri ham petrol, benzin ve motorin taşıma özelliğini göstermiyor. Jet yakıt, gazyağı da denilen kerosen’dir. Bahsi geçen gemi, kerosen taşıma özelliğindedir” dedi.
ATAŞ LİMANI
Mersin Liman İşletmeleri’nden ismini vermeyen bir yetkili de, tankerin ATAŞ limanında olduğunu ve gaz yağı taşımacılığı yaptığını belirtti.
KEROSEN NEDİR?
Kerosen halk dilinde gazyağı diye geçen maddenin daha gelişmiş ve içerik olarak süzülmüş olanıdır. 150 °C ile 270 °C arasında petrolün çok ince bir şekilde damıtılmasıyla elde edilir. Yanıcılığının yanı sıra düşük sıcaklıklarda sıvılık özelliğini kaybetmediği için %20 oranında hava taşıtlarında kullanılan yakıtların içine karıştırılır.
GEMİ HAKKINDAKİ BİLGİLER
Uluslararası Denizcilik Örgütü: 9288954 - Adı: MARINER A - MMSI: 215817000
Tipi: OIL/CHEMICAL TANKER - Gross Tonajı: 25364 t- Ağırlık DWT: 40099 t
İnşa Tarihi: 2005 - Bayrak: MALTA - Ana limanı: VALLETTA