Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kara operasyonu sürerken İsrail kabinesi, İsrail füzelerinin Kassam roketlerinin fırlatıldığı yoğun yerleşim alanlarını vurmasının yasal olup olmadığını tartıştı.
İsrail basınında yer alan bilgilere göre, kabine toplantısında Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, İsrail ordusunun Kassamların gönderildiği alanları neden doğrudan yoğun bir ateşe tutamadığını sordu. Ramon, Kassam roketlerinin sivil nüfusun yoğun olduğu yerlerden atılsa bile, buraların vurulması gerektiğini savundu.
Uluslararası yasalara göre bunun mümkün olduğunu öne süren Ramon, "İkinci Lübnan savaşında olduğu gibi, eğer onlar bir köyün içinden ateş açıyorlarsa, bu alanlar nüfus yoğun alanlar olsa bile ateş açabiliriz" diye konuştu.
Ramon'un bu değerlendirmelerinden sonra İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Adalet Bakanı Daniel Friedmann'dan, İsrail ordusunun böyle bir opsiyonu gerçekten kullanıp kullanamayacağı konusunda yorum istedi. Adalet Bakanı Friedmann'ın, ordunun, Filistinli militanların Kassam roketlerini fırlatırken genel olarak kullandığı nüfusun yoğun olduğu yerleri yasal olarak vurup vuramayacağını araştıracağı bildirildi.
-FRAD FÜZELERİ-
Filistinli militanlar Gazze'den, sınır yakınlarındaki kalabalık kıyı kenti Aşkelon'a en az 3 Grad füzesi fırlattı. Füzelerden biri, bir eve isabet ederek önemli hasar verdi. Gradlardan bir diğeri de, Aşkelon'un güneyine isabet etti. Füzelerin düştüğü alanlarda bir yaralanma olmazken, bazı yöre sakinlerinin korkudan şoka girdikleri bildirildi.
Öğleden sonra, sınırın hemen öte yanındaki Sderot'a da en az 4 Kassam roketi atıldı, ancak bir zayiata neden olmadı.
İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter de, kabine toplantısında, Gazze Şeridi'ne 5 gündür yoğun füze saldırıları ve kısmi kara operasyonu düzenleyen İsrail ordusunun, Filistinliler'in roketlerini durdurmayı başaramadığını söyledi.
Dichter, "Roketlerin atılmasını durduramadık. Ne kazandık? Bizim için hiçbir şey değişmedi" diye konuştu. Dichter, roket saldırılarının öncesinden daha fazla olduğunu ve halihazırda Aşkelon ve Netivot'a kadar ulaştığını, roket tehlikesi altında kalan insanların da ikiye katlanarak 250 bine ulaştığını ifade etti.
Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler de, militanların roketleri atarken sivillerin kalabalık olarak yaşadığı yerleri kullanmasından şikayetçi oluyor.
Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya, Cebaliye gibi nüfusun çok yoğun olduğu yerlerde yaşayanlar, evlerinin üzerinden kısa aralıklarla roket geçtiğini doğruluyorlar. Ancak, onların da militanları önleme gibi bir şansları bulunmuyor. Zaman zaman, militanların roketleri fırlattıktan sonra hemen oradan çekildikleri, ancak buraların daha sonra İsrail ordusu tarafından füze saldırılarına hedef olması nedeniyle, genelde çocukların merakla Kassam parçalarını görmek, toplamak üzere geldiği bu yerlerde sık sık facialar da yaşanıyor.
-İSRAİL, GAZZE'YE GIDA VE İLAÇ YARDIMLARI GİRİŞİNE İZİN VERDİ-
Öte yandan, İsrail kabinesi bir yandan Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu yerlerin vurulup vurulamayacağı imkanını araştırırken, diğer taraftan da kuşatma ve askeri operasyonlar nedeniyle her türlü şeye ihtiyaç duyulan Gazze Şeridi'ne 62 kamyon dolusu gıda ve ilaç malzemelerinin girişine izin verildi.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi Koordinasyon ve İrtibat Ofisi sözcülüğünden verilen bilgiye göre, 3 kamyon dolusu kan üniteleri, sargı bezleri gibi tıbbi malzemelerle Dünya Gıda Programı'nın sağladığı 7 kamyon yağ, 7 kamyon dolusu şeker, 7 kamyon süt ve süt mamulleri ile meyve, et-balık ürünleri, su arıtma cihazlarının da Sufa geçişi yoluyla Gazze Şeridi'ne girişi sağlandı.
AA