İşsizlik sorununun en önemli sebebini açıkladı

İşsizlik sorununun en önemli sebebini açıkladı
Ocak 2014 itibarıyla işsizlik oranı yüzde 10,1 ancak birçok sektör de çalıştıracak personel bulamamaktan muzdarip.

Türkiye'nin en büyük problemlerinin başında işsizlik geliyor ama bazı meslek grupları eleman bulamamaktan şikayetçi. İstatistik Kurumu'nun son açıkladığı rakamlara göre Ocak 2014 itibarıyla Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 10,1, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı da yüzde 19 ama pek çok sektör çalıştıracak eleman (özellikle kalifiye) bulamıyor. Bunlardan bir tanesi de mobilyacılar. Mobilyacılar Sitesi Modoko'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Özçelik, "Kimse çocuğunu getirip bir marangoz atölyesinde bir çırak olarak vermiyor. Bu, ileride usta sıkıntısı çekeceğimizin en büyük belirtisidir. En büyük sorunumuz bu." dedi. 

İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Modoko, 2010'da girdiği rölanti (motorun kendi halinde en düşük devirde çalışması) halinden bir türlü çıkamadı. Site yönetimi, Modoko'yu yeniden hareketlendirmek amacıyla içinde mobilya AVM'sinin (alışveriş merkezi) de bulunduğu yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Projede mobilyacıların en büyük sıkıntımız dediği 'marangoz ustası' eksikliğini gidermek için bir çıraklık okulu açılması da yer alıyor. Sektörün durumunu ve gelecek ile ilgili beklentilerini Cihan'a açıklayan Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Özçelik, site olarak 2013'ü beklediklerinin üzerinde sonuçlandırdıklarını söyledi. 2014 için ise temkinli konuşan Özçelik, bununla birlikte umutlu konuştu. 

Mobilyacılar Sitesi Modoko, doğramacı ve marangozları bir araya getirmek için 1969'da kuruldu. 152 bin metrekare alana sahip. 78 bin metrekare kapalı alanı var. Taşınmalar 1982'de başladı. 1986'da başlayan markalaşma süreci, 1990'a kadar sürdü. En iyi parayı o yıllarda kazandıklarını dile getiren Ethem Özçelik, hatta aşırı ilgiden müşteriyi kovaladıklarını bile söyledi. Bu durum 2000'lere kadar sürdü. 2000'lerde başlayan inşaat sektöründeki patlama ile işlerini daha da büyüteceklerini düşündüler ama beklentileri boşuna çıktı. "Pasta çok büyüktü, ama istediğimiz payı alamadık." diyen Özçelik, bunu iki sebebe bağladı: 1- Evler kredi ile alındığı için insanlar eşyasını yenilemedi. 2- TOKİ projeleri anahtar teslim yapıldı ve mobilya ihtiyacı yurt dışından karşılandı. İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki bu dev Mobilyacılar Sitesi'nde şimdi 350 mağaza var. Bunların yüzde 20'sini büyük ve tanınan markalar oluşturuyor. Site, 5 bin kişiye istihdam sağlıyor. 

Geçmişteki parlak günlerine dönmek için bazı projeler geliştirdiklerini aktaran Modoko Başkanı Özçelik, site içinde bir eğitim merkezi açmayı planladıklarını söyledi. İlçe ve büyükşehir belediyeleri ile görüştüklerini ve bu eğitim merkezini de içine alan bir alış veriş merkezi yapmak için destek aldıklarını dile getirdi. Özçelik, "İnşallah, hedefimiz burada bir bölümünde çıraklık okulunun yapılması, bir bölümünde AVM çatısı altında kendi ürettiklerimizi dünyaya tanıtmak ve açılmak için bir yer yapılması. Hedefimiz o. Yapacağımız çok katlı bir binanın bir kısmını da meslek lisesi olarak düşünüyoruz. Buradan yetişecek elemanların da ihtiyacımızın önemli kısmını kapatacağını düşünüyorum." diye konuştu. 

KREDİLER EVE GİTTİ, MOBİLYAYA SIRA GELMEDİ 

Öte yandan son 10 yılda inşaat sektöründeki patlamadan umduklarını bulamadıklarını vurgulayan Modoko Başkanı, bundan insanların çektikleri kredi ile sadece ev alabilmelerinin etkili olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün açıldığı dönemde, kendisinin, "Mobilya sektörü 100 senenin altın çağını yaşar." diye düşündüğünü ancak böyle olmadığını ifade eden Özçelik, kentsel dönüşümden ise umutlu. Özçelik, inşattaki patlamadan neden fayda görmediklerini, buna karşılık kentsel dönüşümden neden umutlu olduklarını da şöyle izah etti: 

"Siteler yapılmadan önce biz çok daha güzel iş yapıyorduk. Fakat yapıldıktan sonra bizim beklentimiz, müşteri portföyüne ulaşmadı. Acaba neden dedik, eksiğimiz ne diye araştırmasını yaptık. Toplu konutlardan mülk sahibi olanlar banka kredileriyle aldıkları için öncelikle aldıkları kredi borçlarını ödüyorlar. Zannediyorum 2-3 sene içinde mobilyaya sıra gelecek. Borcundan dolayı mobilyasını yenilemedi, tel maşa dediğimiz geçici mobilyalarla ihtiyacını giderdi. Büyük konutlarda ihaleye çıkığı zaman mutfağı ile beraber ve bunların çoğu da yurtdışından getirildi, daha ucuza mıdır bilmem ama o yüzden bize bir katkısı olmadı. Ama bu kentsel dönüşümden umutluyuz. Kentsel dönüşümdeki müteahhitler bizim eskiden mahalle müteahhitlerimiz vardı, onlar olacak. Bizim ölçektekiler onlarla iş yapıyor. kentsel dönüşümde de değişik değişik müteahhitler iş aldığı için bize de katkısı olacak diye ümitliyim." 

26 Nisan 2014 12:38
DİĞER HABERLER