İstanbul Eczacı Odası Başkanı: Yasaklarla akılcı ilaç kullanımı sağlanamaz

İstanbul Eczacı Odası Başkanı: Yasaklarla akılcı ilaç kullanımı sağlanamaz
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, Kağıthane'de bir nöbetçi eczaneye yapılan döner bıçaklı saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Reçetesiz ilaç satışının yasaklanmasının ortaya çıkardığı sonuçlara dikkat çeken Sarıalioğlu, "Sadece yasaklar koyarak akılcı ilaç kullanımı konusunda mesafe kaydetmek mümkün değildir." dedi.

Okmeydanı'ndaki bir nöbetçi eczaneden reçetesiz antibiyotik almak isteyen şahıs, olumsuz cevap alınca döner bıçağıyla biri sivil polis 2 kişiyi yaraladı. Şahıs daha sonra polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, sağlık sektörünün her alanında şiddet olaylarının arttığını söyledi. Sarıalioğlu, nöbetçi eczanede yaşananları ve düşüncelerini şöyle açıkladı: "Dün gece Kağıthane'de nöbetçi olan bu eczanede reçetesiz olarak antibiyotik satın almak isteyen bir şahıs, olumsuz cevap alması neticesinde tehditler ve hakaretler savurmuş, olay esnasında diğer hastaların ve bir sivil polisin müdahalesiyle eczaneden çıkartılmıştır. Daha sonra yanına döner bıçağı alarak gerile gelen şahıs, eczanenin kapısını kırarak içeri girmiş ve sivil polisle birlikte iki hastayı yaralamıştır. Şüphesiz bu korkunç olay ve bir ilk ne de münferit bir olaydır. Bu saldırı son yıllarda giderek artan ve bir türlü önü alınmayan sağlıkta şiddet gerçeğinin ta kendisidir. Bu saldırı bir kamu görevi olarak yerine getirdiğimiz nöbet hizmeti esnasında yetersiz güvenlik önlemleri sebebiyle çaresiz bırakılmamızın bir sorunudur."

Reçetesiz ilaç satışı konusunda vatandaşın yeterince bilgilendirilmediğini savunan Sarıalioğlu, "Bu saldırı sadece; akılcı antibiyotik kullanımını sadece eczacıya yasak koymak olarak gören reçetesiz ilacın eczacının tercihi değil bu ülkenin bir gerçeği olduğunu görmezden gelen hekime ulaşmanın önündeki katkı payı ödemeleri gibi onlarca engeli kaldırmadan uygulamayı halkımıza doğru dürüst anlatma gereği bile duymadan, ben dedim oldu mantığıyla, sahadan habersiz olarak oturdukları koltuklardan fermanlar savuran zihniyetin eseri ve suçudur." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizde antibiyotik tüketiminin yüzde 96'sı reçetelidir." diyen Sarıalioğlu şöyle devam etti: "Kalan yüzde 4'ü içerisinde özel reçeteler profilaktik kullanım amacıyla süre gelen tedaviler gibi faktörler önemli bir yer tutmaktadır. Bu gün acil servisler hasta yoğunluğu sebebiyle hizmet veremez noktaya gelmişken 10 liralık bir ilaç için hastalarımız reçete katkı payı, muayene ücreti, katılım payı gibi ödemeler nedeniyle 15-20 lira gibi ödemeler yapmak zorunda bırakılırken, aile hekimi sayısı yetersizken, sadece yasaklar koyarak akılcı ilacı kullanımı konusunda mesafe kaydetmek mümkün değildir."

Uyarılarda bulunan Sarıalioğlu, yetkililere şöyle seslendi: "Acilen nöbetlerimiz esnasındaki güvenlik sorunlarımızı çözün. Hatalarımızla bizleri karşı karşıya getiren sahada uygulaması mümkün olmayan yasaklarınızı gözden geçirin. Sağlıkta şiddete daha fazla kurban vermeden, gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirin!" CİHAN
24 Aralık 2015 15:39
DİĞER HABERLER