İstanbul Orman Müdürü Mere: Yılbaşında ağaç kesmeyin fidan dikin

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, yaklaşan yılbaşı nedeniyle vatandaşların ağaç keserek değil, fidan dikerek yeni yıla girmesi çağrısında bulundu. Fidanlık müdürlüklerinden makul fiyatlarda fidan alınabileceğini belirten Mere, "Tabi ki eskiden kalma alışkanlık çoğu zaman ağaç keserek bu ağacı yılbaşında kullanarak böyle bir adet vardı. Biz diyoruz ki buna hiç tevessül etmesinler, buraya gelip bizden fidanlarını alsınlar. Bu fidanlarla canlı bir ağaçla yeni yıla girsinler istiyoruz." dedi.

Bahçeköy'de bulunan İstanbul Fidanlık Müdürlüğü'nde kaçak yılbaşı çamı teminine karşı alınan tedbirler kapsamında Orman Muhafaza memurları temsili olarak canlandırma yaptı. Vatandaşların ağaç keserek değil, fidan dikerek yeni yıla girmesini isteyen Mere, "Biz vatandaşlarımızdan şunu istiyoruz. Değişik yerlerden aldıkları yapma ağaçlarla değil eğer yeni yıla ağaç isteyerek gireceklerse vatandaşımız burada bizim 1 metreden başlayıp değişik boyutlarda binlerce ağaçlarımız var. Bu ağaçlardan alırlarsa hem bu ağaçlarla yılbaşına girmiş olurlar o günü bitirdikten sonra bu ağaçları bağlarına, bahçelerine uygun mahallerine dikerek dikili bir ağacı olarak yeni yıla girmiş olurlar. Bizim felsefemiz yeni yıla bir ağaç dikerek girmelerini öneriyoruz." şeklinde konuştu.

31 Aralık gecesine kadar fidan alınabileceğini belirten Mere, "İstanbul'da biz yıllık 7 buçuk milyon fidan üretiyoruz. Bu fidanların yaklaşık 5 milyonu orman içindeki ağaçlandırma sahalarına dikiyoruz. Geri kalan ağaçlarımızı da belediyele, kamu kurumlarına ve vatandaşlara değişik etkinliklerde dağıtıyoruz. Yılbaşı amacıyla biz yine değişik AVM'lerde, metro istasyonlarında fidan dağıtımı yapacağız. 31 Aralık gecesine kadar burada vatandaşlarımıza istediği boydaki fidanı 7 gün 24 saat bekliyoruz, verelim. Yeni yıla fidan dikerek girsinler. Tabi ki eskiden kalma alışkanlık çoğu zaman ağaç keserek bu ağacı yılbaşında kullanarak böyle bir adet vardı. Biz diyoruz ki buna hiç tevessül etmesinler buraya gelip bizden fidanlarını alsınlar. Çünkü fiyatlarımızda gerçekten çok uygun. Bu fidanlarla canlı bir ağaçla yeni yıla girsinler istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tabi ki geçmiş yıllarda bu tür müdahaleler vardı ancak gittikçe minimum hale geldi bu müdahaleler. Ama biz bir ağacı bile kaybetmek istemiyoruz. Bir ağaç bile bizim için çok önemli." diyen Mere, şu ifadeleri kullandı: "Bizim kendi koruma ekiplerimiz bir ağaç bile olsa 7 gün 24 saat hizmet veriyorlar. Şuanda 71 koruma birimimiz hizmet veriyor. Ayrıca yazın orman yangınlarında kullandığımız alo 177'yi bu mevsimde de bu tür usulsüzlükler olursa yine 24 saat biz açığız. Vatandaşlarımız öyle bir olumsuz müdahale görürse lütfen bizi arasınlar. Ağaç kesmenin cezası 6831 sayılı kanunumuzu ilgili maddesine göre 3 ile 5 yıl arasında değişebiliyor. Eğer bu fidan olursa 2 katına çıkıyor. Ayrıca fidanın bir cezası daha var. Bin güne kadar para cezası buda 20 bin TL'ye varan bir cezaya hükmediyor. Dolayısıyla bizim amacımız ceza vermekten ziyade İstanbul halkımıza buradan fidan vererek yeni yıla girmelerini sağlamak istiyoruz."

Yapılan açıklamanın ardından Orman Muhafaza memurları kaçak yılbaşı çamı teminine karşı temsili olarak canlandırma yaptı. Muhafaza ekipleri ormanlık alanda kaçak yılbaşı çamı kesen vatandaşlara müdahale ederek gözaltına aldı.

Bahçeköy Fidanlığı'ndaki değişik tür ve boydaki çam fidanları 40 TL ile 250 TL arasında satışa sunuldu.
CİHAN
23 Aralık 2015 13:44
DİĞER HABERLER