Kurban Bayramı öncesi, hayvanları memleketlerinden İstanbul'a getiren besiciler, belediyelerin kendilerine gösterdiği satış noktalarında kurbanlıklarını satma uğraşı veriyorlar.
Kurban satış merkezlerinden derlenen bilgilere göre, küçükbaş hayvanlar ortalama 250-450 YTL, büyükbaş hayvanlar da ağırlığına ve cinsine göre 1500 YTL ile 4000 YTL arasında satılıyor.
Kurbanlık hayvan satışının ve fiyatların düşük olmasından yakınan besiciler, bayrama doğru satışların artmasını bekliyorlar.
Besiciler, bayrama birkaç gün kala hayvan sayısının çok olması durumunda fiyatların düşebileceğini, az olması durumunda ise biraz daha yükselebileceğini dile getirdiler.
Satıcılar, büyükbaş hayvanların yoğunlukta olduğu pazardan umduklarını bulamadıklarını belirtirken, büyükbaş hayvanları daha çok kurbana çok ortaklı girmeyi planlayanların tercih ettiğini ifade ettiler.
Geceleri hayvanların barındığı çadırlarda kalan satıcılar, ısınmak için soba yakıyor, yemeklerini yine bu çadırlarda yiyorlar.
Satıcılar, bu yıl belediyeye 1500 YTL çadır kirası ödediklerini, özellikle su başta olmak üzere belediyenin sağladığı hizmetlerden son derece memnun olduklarını belirtirken, seyyar tuvaletlerin yetersizliğinden yakındılar.
Kurbanlık pazarlarını gezen müşteriler de belediyenin satış yerleri kurmasını çok olumlu bulduklarını ifade ettiler.
KURBAN SATIŞLARI
25 yıldır besicilik yapan Murat Taşdemir, yem, nakliye ve çadır kirası gibi giderlerin artmasına rağmen kurbanlıkların fiyatlarının geçen yıla oranla değişmemesinden yakındı.
Taşdemir, ''Satışlar geçen seneye göre düşük. 5 gündür sadece 2 büyükbaş hayvan satabildim. Vatandaş girip çıkıyor, sadece fiyat sormakla yetiniyor, almıyor. Daha da ucuza, hatta bedava nasıl alabilirim diye düşünüyor'' şeklinde konuştu.
Satıcı Recep Demir de maliyetlerin artmasından, ancak kurbanlık fiyatlarının aynı kalmasından yakınırken, memleketten 110 koyun getirdiğini, bayrama birkaç gün kala hepsini satmayı umduğunu ifade etti.
Metin Atmamış da vatandaşların hayvanları tüm ayrıntılarıyla inceleyip satıcılarla sıkı bir pazarlık yaptığını belirterek, ''Millet, 'bunlar kurbanlıkları getirdiler, mecbur satacaklar' diye düşünüyor. Bu yüzden 2000 YTL'lik mala 1500 de desen 'pahalı' diyor. Halbuki bu sene fiyatlar geçen seneki gibi gayet normal seviyede'' diye konuştu.
Mehmet Karakuş da Tokat'tan getirdiği küçükbaş kurbanlıkları 250-400 YTL arasında satışa çıkardığını söyledi. Bugüne kadar 14 tane koç sattığını dile getiren Karakuş, ''Buna da şükür. Zaten küçükbaşlar daha çok arife günü satılır. Satışlarımızın bayrama doğru artmasını bekliyoruz ama vatandaş da dikkatli olmalı. Çünkü bayrama doğru bazen hepsi satılmış oluyor, o zaman kurbansız kalma, daha pahalıya alma derdi de yaşayabilirler'' dedi.
Bu arada, kurban almak üzere satış merkezlerini gezen vatandaşların bir kısmı, fiyatların geçen seneye oranla artmayıp uygun seviyelerde bulunduğunu belirtirken, bazıları da fiyatların yüksekliğinden yakındı.