Aydın Doğan tekadam iken, şimdi kendini dörtlü kuşatmada görüyor. İşte o kuşatma:
Türkiye medyasında son aylarda adeta sesiz bir devrim yaşanıyor. Medya adeta yeniden yapılanıyor. Büyük bir kabuk değişimi yaşanıyor. Yeni satın almalar, yeni isimler, geleneksel “medya mahallesi”ne daha güçlü girmek isteyen gruplar…
Holdingler uzak sulara açılırken gemilerine tv, gazete gibi medya araçlarını da almayı gündemlerine almış durumdalar. Zira bu yıl 4 milyar YTL’ye çıkması beklenen reklam pastası hemen herkesin iştahını kabartmış durumda.
Türkiye medyası son yıllara kadar iki ana akım üzende şekillendi: Doğan Grubu ve Dinç Bilgin. Dinç Bilgin’in Eti Bank’tan doğan zararlardan dolayı trajik bir biçimde medya mahallesini terk etmesi ve yerine Park Holding’in patronu Turgay Ciner’in gelmesi ile, rekabet Doğan ile Ciner arasında yaşanmaya başladı.
Ancak ne olduysa 1 Nisan 2006 sonrası oldu. O günün sabahı TMSF ekipleri, Ciner ve Bilgin arasında yapılan usulsüz bir anlaşmayı tespitleri sonrası, Ciner’e ait Merkez Medya’ya el koydu. Medya dünyasında deprem yaratan bu olaydan sonra Turgay Ciner de bu mahalleyi trajik bir biçimde terk eden ikinci isim olacaktı. Ancak Ciner’in geri dönüşü uzun sürmedi. Giderken “Dönüşüm muhteşem olacak” dercesine sektöre agresif bir giriş yaptı..
Ancak medyada asıl değişim, Sabah-atv’nin Çalık Grubu’na devri ile yaşandı. Son aylarda geleneksel medya mahallesine dört büyük isim girdi. Merkez’deki Doğan Medya hala sektörün en büyük oyuncusu. Ancak çevreden gelen bu yeni oyuncuların merkezin rahatını bozduğunu söylemek abartı olmasa gerek.
Şimdi Medya’nın yeni yüzlerine daha yakından bakalım. Hangi grup nelere sahip:
Doğan Grubu (Aydın Doğan)
Doğan Grubu’nun son operasyonu Vatan Gazetesi oldu. Posta, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri ile Kanal D, Star ve CNN Türk'ün sahibi Aydın Doğan, Vatan Gazetesi'ni de bünyesine kattı.
Doğan Yayın Holding 1,5 milyar doları aşan geliri ve yüzde 42'lik reklam pazar payı ile Türkiye'nin en büyük medya grubu. 7 binden fazla çalışanı bulunan Doğan Yayın Holding; gazete, dergi, kitap, dağıtım, televizyon, radyo, basım ve internet alanlarında faaliyet gösteriyor. 8 gazete ve 24 dergi yayıncılığı, TV yayıncılığı, kitap yayıncılığı, kitap&müzik perakendeciliği, dağıtım, alternatif telekom, internet, müzik alanlarında faaliyet gösteren holdingin Türkiye ve Almanya'da 8 basım tesisi var.
Turkuvaz Medya (Çalık Grubu-Ahmet Çalık)
TMSF'nin 5 Aralık'ta yaptığı Sabah-atv ihalesine tek başına katılan ve 1.1 milyar dolarlık muhammen bedelin aynısını teklif eden Çalık Grubu ödemesini 25 Nisan’da yaptı. Enerji, tekstil, inşaat ve finans alanın da varlık gösteren Çalık Grubu Sabah-atv’nin devri ile birden medyanın ikinci büyük devi oldu.
Turkuvaz’da neler var?
İhalesi yapılan atv-Sabah ticari bütünlüğü içinde atv televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç gazeteleri ile Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport, internet alan adları, İzmir Matbaa ve Gazete Merkezi Turkuvaz Medya’ya dolayısı ile Çalık Grubuna geçti.
Ciner Grubu (Turgay Ciner):
Medyanın ikinci büyük ismiyken giriştiği usulsüz bir işlemden ötürü bir andan kendini medya mahallesinin dışında bulan Ciner Grubu sektöre en agresif giren isim oldu. TMSF Merkez Medya operasyonundan sonra Turgay Ciner'e ait Kanal 1 televizyonu, bir radyo ve bazı dergiler ile taşınmazları Ciner'e iade etti. Ve Merkez Grubu şirketlerine aktardığı para karşılığında da 120 milyon dolar ödemesini hükmetti. Ancak Ciner Kanal 1 ile yetinmedi. Habertürk televizyonun alan Ciner sektördeki bir çok ünlü gazeteciyi Habertürk televizyonu ve sitesinde konumlandırdı. Şimdiki hedefi gazete kurmak.
Hedef Grup (Ethem Sancak)
Medya alemine son dönemlere giriş yapan bir diğer isim ise Ethem Sancak. Hedef Ecza Deposu’nu kuran ve daha sonra entefre hayvancılık işine de giren Sancak daha sonra Sabah Gazetesi ve Kanal 24’e de ortak oldu. Sancak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, TMSF'nin satışından sonra Star Gazetesi'ne, Futbol Federasyonu Başkanı seçilen Hasan Doğan ve Ali Özmen Safa ile birlikte 3'te 1 oranında ortak olmuştu. Doğan ve Safa hisselerini Ethem Sancak'a devretti.
İpek Koza (Akın İpek)
Medya sektöründe ses getiren son olay ise Kanaltürk’ün Koza Davetiye’nin patronu Akın İpek tarafından alınması oldu. Bugün Gazetesi ve Bergama altın madeninin sahibi Akın İpek medyada büyümek istediğini açıklamıştı. Kanaltürk için Tuncay Özkan’a 30 milyon dolar ödeyen İpek’in bu operasyonu medyanın bir kesiminde adete deprem yarattı. Zira “Son ulusalcı kale” de “Muhafazakar” bir ismin eline geçiyordu!.www.ekoyol.com