İşte en çok eleman aranan meslekler

İşte en çok eleman aranan meslekler
Bu yılın Haziran ayı itibarıyla beden işçisi, temizlik görevlisi, garson, güvenlik görevlisi, satış ve pazarlama elemanları, aşçı, makineci, şoför ve madenci mesleklerinde istihdam artışı bekleniyor.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması hedefi doğrultusunda Türkiye genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile ''Türkiye İşgücü Piyasası Talep Araştırması'' yaptı. 

Türkiye genelinde, 127 bin 687 işyerinde işverenler ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak yapılan araştırma, Türkiye genelinde tüm il, ilçe ve köyleri de kapsayacak şekilde hazırlandı. 

-Her 100 işyerinden 18'inde açık iş var-

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de her 100 işyerinden 18'inde açık iş var ve her 100 işyerinden 27'sinde eleman temininde güçlük çekiliyor. İşverenler, eleman temininde güçlük çekmelerinin nedeni olarak yüzde 54 oranında ''yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamaması'', yüzde 51 oranında ''hiç eleman bulunamaması'', yüzde 45 oranında ''tecrübeli eleman bulunamaması'', yüzde 27 oranında ''önerilen ücretin yeterli bulunamaması'' ve yüzde 26 oranında ''çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi''ni gösteriyor. 

-İşveren, yeterli bilgisi olan işçi istiyor-

Açık işler için yüzde 63 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep ediliyor. Buna göre, açık işler için yüzde 27 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 20 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 16 lise üstü eğitimliler tercih ediliyor. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde, açık işlerin yüzde 8'i için yabancı dil yeterliliği, yüzde 17'si için bilgisayar destekli çalışma, yüzde 11'i için satış ve pazarlama, yüzde 18'i için proje tabanlı çalışma, yüzde 27'si için etkin hesap yapabilme, yüzde 28'i için sorun çözebilme, yüzde 41'i için iletişim ve ifade etme, yüzde 48'i için takım çalışması becerileri, yüzde 70'i için fiziksel yeterlilik ve yüzde 71'i için mesleğe ilişkin yeterli bilgi talep edildiği tespit edildi. 

-İşveren beden işçisi arıyor-

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'de açık iş oranı yüzde 3,3. Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 6,1 ile inşaat sektöründe tespit edildi. İnşaat sektörünü, yüzde 5,7'lik açık iş oranı ile gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 5'lik açık iş oranı ile imalat sektörü takip ediyor. 

Meslek grupları itibarıyla en yüksek açık iş oranı, yüzde 7,2 ile ''sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar'' meslek grubunda. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 5,4 ile ''tesis ve makine operatörleri ve montajcılar'', yüzde 3,8 ile ''hizmet ve satış elemanları'' ve yüzde 3,4 ile ''teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel'' meslek mensuplarında.

Araştırma, işverenlerin aradığı mesleklerin, beden işçisi (genel), makineci (dikiş), inşaat elemanı, satış ve pazarlama elemanı meslekleri,  güvenlik görevlisi, soğuk demirci, garson, temizlik görevlisi, madenci, mermer işçisi, çağrı merkezi görevlisi, gaz altı kaynakçısı, hemşire olduğunu ortaya koyuyor.  

-İstihdam artış beklentisi Haziran'da yüzde 3,7-

Türkiye İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre, geçen yılın sonu itibarıyla yüzde 1,9 olan net istihdam artışı beklentisi, 2013 yılı Haziran ayı sonunda yüzde 3,7'ye yükseldi. 

2012 Aralık ayı sonu itibarıyla sektör içerisinde net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektör, yüzde 4,5 ile ''diğer hizmet faaliyetleri'', yüzde 3,3 ile ''imalat'' ve yüzde 3,1 ile ''kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörleri''. 

2012 yılı sonu itibarıyla en fazla istihdam artışı beklenen meslekler ise temizlik görevlisi, beden işçisi, güvenlik görevlisi, makineci (dikiş), satış ve pazarlama elemanları, gaz altı kaynakçısı, madenci. Buna karşılık, temizlik görevlisi, garson, tur operatörü, tuğla imal işçiliği, kat görevlisi, resepsiyonist meslekleri ise 2012 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu meslekler.
 
-Konaklama, ulaştırma ve inşaatta istihdam artacak-

Bu yılın Haziran ayı sonu itibarıyla sektörler içerisinde net istihdam artışı beklentisi oranı en yüksek sektörler, yüzde 7 ile ''konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü'' ve ''ulaştırma ve depolama sektörü'', yüzde 5,8 ile ''inşaat sektörü''. 

Beden işçisi, temizlik görevlisi, garson, güvenlik görevlisi, satış ve pazarlama elemanları, aşçı, makineci, şoför ve madenci meslekleri, bu yılın Haziran ayı sonu itibarıyla en fazla istihdam artışı beklenen meslekler. Buna karşılık, bu yılın Haziran sonu itibarıyla kasiyer, sevkiyat görevlisi, öğretmen, güzellik uzmanı, çaycı ve kalite kontrolcü mesleklerinde en fazla net istihdam azalışı bekleniyor. 
05 Şubat 2013 12:39
DİĞER HABERLER