İşte HÜRKUŞ'un uçmaya başlayacağı tarih

İşte HÜRKUŞ'un uçmaya başlayacağı tarih
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ'un uçmaya başlayacağı tarihi açıkladı!

 Türk Havacılık ve Uzay  Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türkiye'nin ilk temel eğitim  uçağı olan HÜRKUŞ'un haziran ayında uçmaya başlayacağını bildirdi.

         Dörtkaşlı, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı'nda (HÜRKUŞ) gelinen son  aşamayı değerlendirdi.  HÜRKUŞ Geliştirme Programı'nın, Mart 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı  ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldığını anımsatan Dörtkaşlı,  proje kapsamında 2'si uçar, 2'si ise yapısal testlerde kullanmak üzere 4 uçağın  üretileceğini söyledi.

         Benzer uçaklar arasında üst performans grubunda yer alan HÜRKUŞ'un,  kokpit tasarımında pilot ergonomisine özel önem verildiğini anlatan Dörtkaşlı,  uçakta öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu kademeli kokpit düzeninde  her iki pilota da maksimum görüş açısı ve erişilebilirlik sağlandığını belirtti.  Dörtkaşlı, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip HÜRKUŞ eğitim uçağı  ile intibak, görerek ve aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimlerinin  yapılabileceğini ifade etti.

         Birinci prototip uçağın tasarım, üretim ve montaj faaliyetlerinin  tamamlandığını söyleyen Dörtkaşlı, başta motor çalıştırma olmak üzere, iniş  takımı, hidrolik sistem, fırlatma koltuğu, yakıt sistemi gibi çok sayıdaki testin  başarı ile icra edildiğini kaydetti.

         HÜRKUŞ'un hangardan çıkarılış töreninin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın  da katılımıyla 27 Haziran 2012'de yapıldığını anımsatan Dörtkaşlı, bu uçağın ilk  uçuşunu yapmadan önce uçuş koşullarını denemek amacıyla yer titreşim testlerinin  gerçekleştirileceğini bildirdi. Dörtkaşlı, ikinci uçağın da tasarım, üretim ve  montajının tamamlandığını, uçağın statik testlerde kullanılacağını söyledi.
         
         -Yurt dışında eğitim aldılar-
         
         Birinci prototip uçağın devam eden yer testlerinin mayıs ayına kadar  tamamlanacağını belirten Dörtkaşlı, şu bilgileri verdi:

         ''Böylece mayıs sonu itibari ile uçuş öncesi tüm faaliyetler tamamlanmış  olacak. HÜRKUŞ projesindeki testler ile özgün uçak geliştirme projelerimizin  yapısal emniyet, doğrulama ve sertifikasyonu için gerekli olan Tam Boy Uçak  Statik, Yorulma ve Hasara Tolerans Test kabiliyeti kazanılmış olacak ve bu alanda  dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak. HÜRKUŞ'un Tip Sertifikası alması için  550-600 sorti civarında test uçuşu yapması planlandı. Bu uçuşları Avrupa Sivil  Havacılık Otoritesi (EASA) standartlarında yapmak için TUSAŞ pilot ve  mühendisleri yurt dışından Test Pilotluğu ve Uçuş Test Mühendisliği eğitimleri  aldı.

         Çalışmalar neticesinde EASA'dan tasarım organizasyon onayı alarak,  altyapımızın ve kabiliyetlerimizin EASA standartlarında uçak tasarlamaya yetkin  olduğu da kanıtlandı. Uçağa ait tüm sistemler ve tasarımlar, EASA uzmanları  tarafından inceleniyor. Uçuş için gerekli olan izin ve onayları, EASA ve Sivil  Havacılık Genel Müdürlüğü'nden alacağız. Mayısa kadar tamamlanacak son testlerin  sonuçları, EASA ve SHGM ile paylaşılarak, ilk uçuş için gerekli onay ve izinleri  alacağız. HÜRKUŞ'un ilk test uçuşunu haziran ayında gerçekleştirmeyi  hedefliyoruz.''
         
         -Adını Vecihi Hürkuş'tan aldı-
         
         Adını, Türk havacılık tarihinin en önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan  alan uçak, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

         Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nin sertifikasyon gereksinimlerinin yanı  sıra diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak  tasarlanan HÜRKUŞ'un performans özellikleri şöyle:

Maksimum seyir hızı 574 km/saat

Maksimum tırmanma hızı4.370 ft/dakika (22 m/s)

Azami servis irtifası 34.700 ft (10577 m)

Havada kalma süresi 4 saat 15 dakika

Maksimum menzil 1478 kilometre

Kalkış mesafesi 489 metre

İniş mesafesi 593 metre

21 Mart 2013 12:37
DİĞER HABERLER