Havaalanlarında yaşanan ve kazalara davetiye çıkaran çok önemli bir noktaya gündemdeki yerini koruyor.
Havaalanlarında güvenli iniş kalkışı sağlayan ILS (Instrument Landing System) cihazı, son uçak kazasıyla birlikte bir kez daha gündeme geldi.
Kış mevsiminde uçakların güvenli iniş kalkışını sağlayan, sisli ve havanın kapalı olduğu günlerde uçağın inişini sağlayan ILS cihazı, hala bir çok hava alanında bulunmuyor. Yurt içinde 30 ayrı şehre uçan Türk Hava Yolları, ILS cihazı bulunmayan şehirlere sis nedeniyle sefer yapmakta zorlanıyor.
ALINMIŞ AMA DEPODA
Konya Havaalanı'na, uçağın kapalı havalarda piste inişinde yardımcı olan ILS (Aletli İniş Sistemi) cihazının 3 yıl önce alındığı; ancak bugüne kadar teknik nedenlerle sistemin devreye sokulamadığı bildirildi. Depoda bekletildiği öğrenilen ILS cihazı takılmadığı için Konya'da sisli günlerde uçakların iniş kalkışlarında sorun yaşandığı; bu nedenle sefer saatlerinin değiştirildiği bildirildi.
ILS OLMAYAN HAVAALANINA UÇMAYACAKLAR
Isparta'da meydana gelen uçak kazasında 3 akademisyenini kaybeden Doğuş Üniversitesi, bundan sonra Aletli İniş Sistemi (ILS) olmayan havaalanlarına uçmama, bu havaalanlarının bulunduğu şehirlere uçak ile resmi görevlendirme yapmama kararı aldı.
THY KONYA MÜDÜRÜ'NE SORUŞTURMA
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü, THY Konya Müdürü Ahmet Postallı hakkında soruşturma başlattı.
Dün basına Konya Havaalanı'na alınan ILS cihazı ile ilgili açıklama yapan ve bu cihazla ilgili bilgiler veren Ahmet Postallı hakkında THY Genel Müdürlüğü soruşturma açtı.
Alınan bilgiye göre THY Genel Müdürlüğü, Postallı hakkında, ''Basın müşavirliğinin bilgisi ve onayı olmadan demeç verdiği'', ''kendi sahası ve bilgi alanı dışında doğru olmayan ifadelerle açıklama yaptığı'' gerekçeleriyle soruşturma açıldı.
NEDEN ILS?
İç hatlarda her yıl yüzlerce sefer özellikle kış döneminde hava şartları nedeniyle iptal oluyor, aksamalar yaşanıyor. Modern havalimanlarının standart donanımları arasında yer alan ILS, uçuş emniyetini yükseltiyor.
NASIL ÇALIŞIYOR?
Emniyetli bir yaklaşma için öncelikle uçağın pist doğrultusunda olması gerekiyor. Pilotlar “Localizer” anteninin yaydığı sinyallere göre doğrultularını ayarlıyor. Sinyaller piste 18.5 km kilometre uzaktan alınmaya başlanıyor. Localizer anteni pistin kenarında bulunuyor. Uçakların piste doğru açı ile yaklaşmaları ise “Glide Slope” olarak adlandırılan süzülme açısı anteninin yaydığı sinyallerle gerçekleşiyor. Bu anten inilen pistin sonunda yer alıyor.
ILS’YE SAHİP HAVA ALANLARI
Adana: 05 pisti için CAT1
İzmir Adnan Menderes: 16 için CAT1, 34 için CAT1 ve CAT2
Antalya: 36R için CAT1
İstanbul Atatürk: 18L, 06, 24 pistleri için CAT1, 36R için CAT2
Dalaman: 01 pisti için CAT1
Ankara Esenboğa: 03R, 21L, 03L, 21R pistlerinde CAT1 ve CAT2
Milas/Bodrum: 11 ve 29 pistleri için CAT1 ve CAT2
Nevşehir Kapadokya: 11 pisti için CAT1
Tekirdağ/Çorlu: 05 pisti için CAT1
Trabzon: 11 pisti için CAT1
Bursa/Yenişehir: 25R pisti için CAT1
Eskişehir/Anadolu: 09 pisti için CAT1
Kars: 06 pisti için CAT1
İstanbul Sabiha Gökçen: 06 ve 24 pistleri için CAT1
Samsun Çarşamba: 13 pisti için CAT1 ve CAT2
Denizli Çardak: 24 pisti için CAT1
Erzurum: 26R için CAT1
Kayseri Erkilet: 25 için CAT1
Muş: 29 için CAT1
SAMANYOLUHABER.COM - AA - CİHAN