Sokaktaki vatandaşın aklındaki soru şu: "Ordumuz ne kadar güçlü? Suriye ile savaşa girersek ne olur?"
Suriye'nin uluslararası hava sahasında Türk RF-4E keşif ve gözetleme uçağını düşürmesinin ardından başlayan kriz devam ediyor. Senaryolar havada uçuşurken vatandaşın aklındaki soru şu: "Ordumuz ne kadar güçlü?" En son söyleyeceğimizi başta dile getirelim. Türkiye, muhtemel bir savaşta Suriye'yi etkisiz hale getirebilecek savunma ve saldırı gücüne sahip.
Türk Silahlı Kuvvetleri de diğer tüm dünya ordularında olduğu gibi avantajları ve handikapları bünyesinde bulunduruyor. Gayr-i nizami harp konusunda
NATO standartlarında eğitilmiş özel birlikler, dünyanın en iyileri arasında gösterilen savaş pilotları, modernizasyon projeleri ve helikopter, tank gibi üretilen yeni platformlar artı hanesinde yer tutuyor. Türkiye'nin en zayıf noktası uzun menzilli hava savunma sistemi. Suriye'den gelecek bir Scud saldırısı karşısında kendimizi koruyabileceğimiz 'milli' sistemlerimiz yok. Fakat NATO ülkesi olduğumuz için olası bir savaşta Patriot'lar başta olmak üzere uzun menzilli füze platformları müttefik ülkeler tarafından topraklarımıza konuşlandırılabilir. Ayrıca Suriye'nin elindeki Scud füzeleri eski ve isabet oranı çok düşük.
Türkiye, halen kısa menzilli hava savunma ihtiyacını Rapier ve kaideye monteli Stinger füze bataryalarıyla, orta menzilli hava savunma ihtiyacını da Amerikan I-Hawk füze sistemleri ile karşılıyor. Ankara ayrıca, 4 milyar dolarlık uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesi açtı. ABD, Rusya, Çin ve İtalya-Fransa ortaklığının yarıştığı ihale temmuz sonuna kadar çıkabilir. Savaş durumunda asker sayısı ya da teçhizat tek başına yeterli olmuyor. İstihbarat teşkilatlarının gücü ve düşman ülke sınırları içinde yapabileceğiniz siyasi ve her türlü gayr-i nizami operasyon, alınacak sonuç için belirleyici.
Yeni projeler
Türkiye, Doğu Akdeniz'de yaşanan son gelişmeler ve bölgesel hakimiyetini geliştirmek için deniz platformlarına özel bir önem veriyor.
Milli-Gemi (MİL-GEM) projesinde ilk korvet (savaş gemisi) tamamlandı. Seri üretim için de ihale açıldı, teklifler alındı. İtalya ile ortak yürütülen
taarruz helikopteri ATAK projesi de başarıyla yürüyor. Üretimi tamamlanan ilk helikopter, önümüzdeki ay Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek.
Orta menzilli füze sistemlerinin geliştirilmesine de devam ediliyor. TR-122 (topçu roketleri), TOROS-230, TOROS-260, KASIRGA (WS-1), YILDIRIM (B-611) ve devamı olarak JAGUAR projesiyle geliştirilen Çin menşeli WS-1B benzeri platformlar da büyük önem taşıyor. Modernize edilen F-4 2020 uçakları ve ileri teknoloji aviyoniklerle donatılan
F-16'lar, TSK'nın vurucu gücünün bel kemiğini oluşturuyor. 16 milyar dolar karşılığında ABD'den alınacak 5. nesil savaş uçağı olan 100 F-35'ün teslimatına ise 2015'te başlanacak. Almanya'dan alınan ve modernize edilen
Leopard tankları da kara birliklerinin vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor.
Türkiye'de atom bombası var mı?
Türkiye, bilindiği gibi nükleer güç değil. Nükleer silaha sahip olmamak her ne kadar 'barışçı ülke' sloganına hizmet etse de, dünyanın en güçlü ülkeleri bu silahlara sahip. ABD, Rusya, Çin, İngiltere nükleer güç. Aslında Türkiye'de de konuşlu atom bombaları var. Ülkemizdeki nükleer B61 tipi bombaların sayısının 60-70 civarında olduğu ve İncirlik'teki ABD hava üssünde bulunduğu iddia ediliyor. 50 bombanın taşınabilmesi için ABD savaş uçağı gerekiyor. Geri kalan 10-20 civarındaki nükleer bomba ise Türk F-16A/B tipi uçaklarla taşınabilir. Fakat atom bombalarının aktive edilmesi için özel kodlar gerekiyor. Bu kodlar da Türkiye'nin elinde değil.
TSK envanterindeki belli başlı füzelerin özellikleri
TOROS FÜZELERİ: İlk Türk füzesi olan Toros, TSK envanterine 1999'da girdi. Toros füzelerinin 230 milimetre çapındaki Toros 230-A'nın menzili 65 kilometre... 260 milimetre çapındaki Toros 260-A'nın menzili ise 100 kilometre... TÜBİTAK-SAGE üretimi olan bu füzeler, karadan karaya ya da denizden karaya kullanılabiliyor. Ağırlıkları ise 200-265 kilo arasında değişiyor.
YILDIRIM: Çin teknolojisi örnek alınarak üretilen Yıldırım füzelerinin menzili 250 kilometreye ulaşıyor. TSK'nın envanterine giren en yeni sistem olma özelliğine sahip.
ATACMS (Army Tactical Missile System-Taktik Füze Sistemi): Amerikan Lockheed Martin tarafından üretiliyor. ABD'nin gerçek muharebe sahasında kullandığı ilk karadan karaya taktik füze olma özelliği taşıyor. 165 kilometre menzili bulunuyor. TSK'nın 12 fırlatıcılı rampada 72 ATACMS füzesi var.
KASIRGA: 6x6 çekişli kamyon üzerinde taşınıyor. 4 lançerli çok namlulu roketatardan oluşuyor. 150 kilogram ağırlığında savaş başlığı ile 100 kilometre ötedeki hedefi vurabiliyor.
Hava savunma sistemleri güçlü
Savunma uzmanı emekli Binbaşı Yakup Evirgen: Suriye, II. Dünya Savaşı'ndan kalma silahlara sahip. Fakat son dönemde Rusya'nın bu ülkeye yaptığı silah sevkiyatı önemli. Özellikle hava savunma sistemleri güçlü. Fakat rejim çok zayıf durumda olduğu için, olası bir savaşta Suriye'nin hiç şansı yok. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük avantajı ise eğitimli ve kaliteli personeli. TSK, her türlü muharebe ortamında savaşacak güce ve bilgi birikimine sahip.
Deniz kuvvetlerimize ağırlık veriliyor
Savunma uzmanı Arda Mevlütoğlu: Suriye, soğuk savaş bittikten sonra Rusya'dan yardım alamadı. Fakat son dönemde eldeki silahlar modernize edildi ve günümüz şartlarına uyarlandı. Uçaklarını da modernize ettiler. Yeni radarlar aldılar. Elektronik sinyal dinleme sistemleri var. Fakat ilk tehdit olarak İsrail'i görüyorlar. Bütün savunma konseptleri bunun üzerine kurulu. Türkiye ise son dönemde yerli sanayiye yatırım yapılıyor. Deniz kuvvetlerine ağırlık veriliyor. Yeni savaş uçakları alıyor. Bunun yanı sıra eğitimli TSK personeli çok büyük avantaj. Hava savunma sistemlerinde ise eksiklerimiz var. Alçak, orta, uzun menzilli yeterli füzeye sahip değiliz. Herkes şunu merak ediyor. Suriye'nin güçlü hava savunma sistemlerini tahrip edebilir miyiz? F-16'ların taşıdığı güdümlü silahlarla TSK bunu rahatlıkla yapabilir.
Sayılarla TSK- Kara Kuvvetleri
420 bin personel: 4 ordu, 9 kolordu, 1 zırhlı tümen, 2 mekanize piyade tümeni, 1 piyade tümeni, 1 eğitim tümeni, 11 motorlu piyade/piyade tugayı, 16 mekanize piyade tugayı, 9 zırhlı tugay, 5 komando tugayı, 5 eğitim tugayı, 2 topçu tugayı, 1 kara havacılık tugayı
Tank: Yaklaşık 3.100 (Leopard + M-60 + M-48) milli tank Altay projesi devam ediyor.
Zırhlı personel araçları: Toplam 6.300 (zırhlı muharebe araçları, geliştirilmiş muharebe araçları, TOW araçları, zırhlı personel taşıyıcılar, kendinden motorlu M-30 107 mm havan sistemleri, 4x4 Akrepler, 4x4 Kobralar, 8x8 Parslar)
Helikopterler: 290 (Blackhawk, Cougar, Bell, Agusta)
Taarruz helikopterleri: 41 (9 Bell AH-1W Super Cobra, 32 Bell AH-1P/S Cobra). 50 adet T-129'un üretimi devam ediyor.
Hava savunma füzeleri: Atılgan, Zıpkın (1x4 FIM-92 Stinger), FIM 92 B/C RPM sistemi (4.875 füzeli), 1000 FIM-43A Redeye, 40 9M39 Igla (SA-18 Grouse), Tanksavar roketleri. Topçu roketleri: Kasırga (80 km menzilli), Kasırga WS-1B (180 km menzilli), ATACMS MGM (165 km), YILDIRIM B-611 (250 km) ve sayıları bilinmeyen TOROS 230 A (65 km) ile TOROS 260 (110 km menzilli),
Kundağı motorlu top: Fırtına 155 mm
Çeşitli toplar: Yaklaşık 5 bin.
Avantajları: Suriye ile karşılaştırıldığında mevcut tanklar yeterli gözüküyor. Zırhlı muharebe araçlarının büyük bir bölümü son teknolojiyle donatıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın seçkin birlikleri en büyük artı olarak gözüküyor.
Dezavantajları: Her ne kadar Suriye için yeterli olsa da daha ciddi bir savaşta, Türkiye'nin daha iyi tanklara ihtiyacı var. Envanterdeki M-48 tanklarının muharebe alanında kullanılması zor. Çok eskiler ve tören tankı olarak adlandırılıyorlar. Bu noktada Altay tank projesi büyük önem kazanıyor.
Hava Kuvvetleri
217 F-16 C/D, 50 F-4E 2020, 48 F-4 E, 58 F-5 A/B,18 C-160, 7 C-130E, 5 C-130B, 47 C-235 nakliye uçağı, 9 KC-135R tanker uçak, 47 F-5 2000 jet ve 70 T-38 eğitim uçağı,
İstihbarat toplama uçakları: 10 Heron MALE sınıfı, 300'e yakın mini İHA, 5 King Air tipi insanlı istihbarat uçağı, Heron'ların yerini alacak ANKA'nın gelecek yıl operatif hale gelmesi bekleniyor.
Hava savunma füzeleri: 24 Batarya Nike Hercules, 18 Batarya Rapier B1X (satın alınması düşünülüyor)
Avantajları: Savaş uçakları gece ve gündüz her şartta görev yapabiliyor. Pilotlar, dünyadaki emsalleri arasında parmakla gösteriliyor. Türkiye ABD ve İsrail'den sonra 3. büyük F-16 filosuna sahip.
Dezavantajları: F-16'lar oldukça iyi. Fakat F-4'ler için o kadar iyimser olmak zor. Çoğu ABD ve Almanya'dan hibe olan bu uçaklar modernize edildi ve F-4 2020 adını aldı. F-35 savaş uçakları gelene kadar Türkiye, F-4'leri en etkin biçimde kullanmak durumunda. Milli savaş uçağı için daha uzun yıllar beklemek gerekiyor.
Deniz Kuvvetleri
26 firkateyn, 22 hücumbot, 14 denizaltı 9 C-235 deniz keşif uçağı, 14 AB-212 deniz helikopteri, 7 S-70B deniz helikopteri, 107 adet sahil muhafaza gemisi, 50 çıkarma gemisi ve botu.
Avantajları: Son dönemde milli projelere ağırlık verildi. İlk milli korvet denize indirildi. Yeni çıkarma gemileri tedarik projeleri devam ediyor.
Dezavantajları: Türk ordusunun en büyük handikabı olan füze sistemlerindeki yetersizlik Deniz Kuvvetleri için de geçerli. Firkateyn ve denizaltılardan fırlatılacak güdümlü ve uzun menzilli füzelere ihtiyaç var.