Asfalt, çimen, su, kar, çamur gibi her türlü olumsuz arazi şartlarında gidebilen uçan tekne, herhangi yola veya limana ihtiyaç duymuyor.
Bel ve benzeri doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerini hızlandırmak, hasar tespit çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla keşfe yönelik aldığı uçan tekne (hovercraft), görücüye çıktı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Samsun İl Müdürlüğü, sel ve benzeri doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerini hızlandırmak, hasar tespit çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla keşfe yönelik aldığı 'uçan tekne' (hovercraft), görücüye çıktı. Türkiye’de ilk kez doğal afetlerde kullanılacak uçan tekne, Samsunlulara mini gösteriyle tanıtıldı. 35 santimetre yükselerek karada ve denizde gidebilen taşıt, seri hareketleriyle büyük beğeni topladı.
Spor, taşımacılık, turizm, sahil güvenlik, emniyet ve askeri donanma gibi birçok alanda hovercraft kullanımı, tüm dünyada giderek yayınlaşıyor. Asfalt, toprak, çimen, su, kar, buz, çamur gibi her türlü olumsuz arazi şartlarında hava yastığı üzerinde hızla süzülerek gidebilen uçan tekne, herhangi yola veya limana ihtiyaç duymuyor. Yüksek manevra kabiliyeti ile göz dolduran hovercraft, kendi ekseni etrafında dönebiliyor. Sürtünme kuvvetine maruz kalmayan aracın gelişmiş modelleri, Körfez Savaşı’nda da kullanılmıştı.
Çok çeşitli modeldeki hovercraftlar, yaşanan büyük doğal afetleri sonrası arama kurtarma ve durum tespit çalışmalarında da yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle sel baskınları gibi her an sert zemin, su ve çamur, çıkabilecek arazilerde sorunsuz olarak ilerleyebilen makine, zeminden bağımsız hareket etmeleri sebebiyle nehirlerde akıntının ters yönünde rahatça ilerleyerek, hiçbir aracın gidemeyeceği bölgelere ulaşma imkanı sağlıyor.
Uçan tekne hovercraft, Türkiye’de de ilk kez arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak. Geçen yılın temmuz ayında Samsun’da yaşanan büyük sel felaketinde keşif ve arama kurtarma çalışmalarının güçleşmesi sebebiyle Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, olası sel afetlerinde benzer arama kurtarma çalışmalarında kullanmak üzere hovercraft satın aldı. İstanbul’da bir firmanın özel olarak tasarladığı hovercraft, deneme testlerini başarıyla geçti. Aracı kullanacak personelin eğitimin ardından müdürlük, Türkiye’nin arama kurtarmadaki ilk keşif aracını Samsunlulara tanıttı.
Yeşilyurt Alışveriş Merkezi sahilinde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği gösteride uçan tekne, performansı ile dikkat çekti. Vatandaşlar, aracı fotoğraflayabilmek için birbirleriyle yarıştı. Hovercraft gösterisinin ardından Samsun AFAD’ın canlı arama köpekleri sahneye çıktı. Malinois türündeki Belçika kurdu Mali, Chi Chi ve Sintra, temel itaat gösterileri ile alkış topladı.
"HOVERCRAFT AFET SONRASI ARAMA KURTARMADA BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLAYACAK"
Hovercraft ve canlı arama köpekleriyle ilgili Cihan Haber Ajansı'na konuşan Samsun AFAD İl Müdürü Erkan Koparmal, hovercraftın doğal afet sonrası yürütülen arama ve kurtarma çalışmalarına kendilerine büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Aracın ilk planda keşif vazifesi yapacağını ifade eden Koparmal, “Hovercraftı aramada kurtarmada Türkiye’de ilk kez biz kullanacağız. Aracımız denizde, suda, kumda, asfaltta, bataklıkta, çamurda, sazlıkta, ırmakta kolaylıkla gidebiliyor. Sığ sularda su üstü aramalarda kullanacağımız hovercraft, yerden 35 santimetre yükselebiliyor. 250 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip. En fazla 3 kişi taşıyabiliyor. Olağanüstü hareket kabiliyetine sahip aracımız, Samsunlulara hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
Afetlerde kaybolan canlı insanları bulmada Mali, Chi Chi ve Sintra’dan çok faydalanacaklarını söyleyen Koparmal, bina dışındaki afetlerde haberleşme hizmeti verecek olan mobil komuta aracının da sel ve su taşkınlarında kendilerine hızlı hareket kabiliyeti sağlayacağını da sözlerine ekledi.