İşte Yemen'de son durum

İşte Yemen'de son durum
Suudi Arabistan önderliğindeki Yemen operasyonunda bombardıman devam ederken başkent Sana’da halk genelde normal hayatına devam ediyor.
Ülkede elektrikler kesilirken, benzin satışları da durdu. Yemenli vatandaşlar bomba sesleri arasında sokaklarda mutad günlük hayatını devam ettirmeye çalışıyor. 

Şii Husi militanlarını hedef alan operasyonda sivil kayıplar konusunda net bilgi verilmezken Husiler, onlarca sivilin öldüğünü iddia ediyor. 

SANA HALKI: YEMEN'İ İRAN KARIŞTIRIYOR

Başkent Sana’da bombardıman sesleri arasında yaşayan halk, operasyona güven duyuyor ve şehrin merkezine herhangi bir saldırının yapılmayacağından emin olarak dışarı çıkıyor, alışverişlerini yapıyor. Hatta öyle ki öğretim üyeleri öğrencileri üniversitelere çağırıyor, derslerine devam etmeleri gerektiğini anlatıyor. 

Cihan muhabirinin başkentte konuştuğu Yemenliler, operasyona destek veren Arap ülkelerine son derece güvendiklerini dile getirdi. Dev operasyonla İran’a büyük bir gözdağı verildiğini söyleyen Sanalılar, İran’a ateş püskürüyor. Yemen halkı, “Yemen’i karıştırıyor” dedikleri İran'a yönelik operasyon ihtimalini de yabana atmıyor. 

TÜRK OKULLARINDA SIKINTI YOK

Türk büyükelçiliğinin uzun süre önce kapandığı Yemen’deki Türk okulları ise normal faaliyetlerine devam ediyor. Okulların normalde her hafta cuma ve cumartesi tatil olduğu ülkede, operasyon dolayısıyla hafta sonu tatili bugünle birleştirilerek 3 güne çıkarıldı. Pazar günü okulların açılıp açılmayacağı ise henüz belli değil. 

Yemen'de 17 yıldır eğitim-öğretime devam eden Uluslararası Türk Okulları, kaosun başladığı günlerden itibaren faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. Başkent Sana'da 3, Taiz ve Aden şehirlerinde ise birer okul ile hizmet veren Türk okullarında görev yapan öğretmenler, 3 güne uzatılan hafta sonu tatilinin bitmesini iple çekiyor. 

GIDA PROBLEMİ YOK; ENERJİ SIKINTISI VAR 

Yemen’de uçak seferleri ise tamamen durduruldu. Türk vatandaşlar da dahil olmak üzere yabancılar isteseler de artık Yemen dışına çıkamıyor. Ülkede tam bir belirsizlik hakim.

Başta başkent Sana olmak üzere diğer şehirlerde de benzin satışları neredeyse durma noktasına geldi. Ülkedeki belirsizlikten dolayı benzin satışının yapılmadığı, stoklarda bekletildiği yorumları yapılıyor.

Ülkede halihazırda temel gıda ve su bulmada sorun yaşanmazken elektrikler genelde kesik. Vatandaşların evlerinde jeneratörler bulunsa da benzin satılmadığından dolayı bunların çalıştırılamıyor. 

HUSİLER HASTANELERE BASKI KURUYOR; YARALILAR VAR

Öte yandan elektriklerin kesik olması, beraberinde telefonlar ve internet dahil olmak üzere iletişim ağlarına erişimi engelliyor. 

Yemen’de bombardımanlar belli aralıklarla devam ediyor. Ülkedeki özellikle askeri alanlara yakın hastanelere Husilerin baskı kurduğu söyleniyor. Husi militanlarının şu ana kadar kayıpları hakkında henüz net bilgi verilmezken, sağlık personeli sürekli alarmda bekletiliyor. 

Vatandaşlar ise Husilerin büyük kayıp verdiğini, kendileri gibi militanların da şaşkın olduğu yorumlarını yapıyor.

OPERASYONA DESTEK BÜYÜYOR

ABD’nin desteklediği operasyonla ilgili Çin ve Rusya'dan 'endişeliyiz' açıklaması gelirken Husiler'e yapılan saldırıyı İran net bir dille kınadı ve derhal durdurulmasını istedi.

Mısır ise Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husi milislerine karşılık başlattığı askeri müdahaleye katılmak üzere savaş jetlerinin yanında 4 askeri geminin de yola çıktığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinden mevkidaşlarını arayarak kutladı. ABD'nin lojistik, taktik ve istihbari desteğe hazır olduğu bildirildi.

Yemen'de giderek güçlenen ve başkent Sana'yı kontrol etmeye çalışan Şii Husi isyancıların, Devlet Başkanı Abd-Rabbu Mansour Hadi'nin bulunduğu güney şehri Aden'i tehdit etmesinin ardından Suudi Arabistan önderliğindeki 10 ülke, bu gece askeri operasyon başlatmıştı. Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyona Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn'den savaş uçaklarının katıldığını duyurulmuştu.

Suudi Arabistan ise Yemen'deki Şii Husilere yönelik operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katıldığını bildirmişti. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in emriyle başlatılan "Azimli Fırtına" operasyonunu Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman yönetiyor.
26 Mart 2015 17:15
DİĞER HABERLER