İtalya, borç krizini aşmak için nakit zengini Çin'in ciddi miktarda İtalyan tahvili almasını ve stratejik şirketlere yatırım yapmasını ümit ediyor.
Dün piyasalarda yaşanan kötü performansın ardından Avrupa'dan yüreklere su serpen bir haber geldi. Financial Times’ın haberine göre, İtalyan hükümeti Çin'den İtalya tahvillerinden almasını istedi.
Haberde, Berlusconi hükümetinin Çin’in büyük miktarda tahvil alması ve İtalyan şirketlere yatırım yapması için görüşme yürüttüğü belirtildi. Bu haberlerle birlikte ABD piyasaları günü artıda tamamlarken bazı Asya piyasalarındaki yükseliş de dikkat çekti.
İtalyan yetkililere göre, dünyanın en büyük yatırım fonlarından Çinli CIC'nin Başkanı Lou Jiwei'nin liderliğinde bir delege, geçen hafta İtalya Maliye Bakanı'yla görüşmek için Roma'ya gitti.
İtalyan yetkililer bundan iki hafta önce de CIC ve diğer bir kamu yatırım fonu olan Safe'in başkanlarıyla görüşmek için Pekin'i ziyaret etmişti. İtalyan yetkililer görüşmelerin devam edeceğini belirtti.
GÖRÜŞME YAPILDI
Bloomberg'in İtalyan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre ise İtalyan yetkilililer bir kaç hafta önce Çinli yetkililerle Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisine yatırım için görüşmeler yaptı. Bloomberg'e konuşan kaynağa göre İtalya-Çin görüşmeleri, İtalyan bonolarının alımına odaklanmadı.
İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti haber ile ilgili yorum yapmazken, Financıal Times, Çinli heyetin geçen hafta Tremonti ile de göüştüğünü iddia etti.
İtalyan bir heyetin 2 hafta önce Pekin'e gittiğini yazan gazete, İtalyan ve Çinli heyetlerin önümüzdeki dönemde de görüşmelere devam edeceğini öne sürdü.
Avrupa tahvilleri alımı, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Haziran ayındaki Avrupa ziyaretinde de gündeme gelmişti.
Avrupa bir borç krizi yaşarken, ülkesinin Avrupa ve euroya desteğini sunduğunu söyleyen Jiabao, ''Çin, Avrupa ve euroyu sürekli destekleyecek'' demişti.
Ekonomistler ise Pekin hükümetinin, yabancı yatırımlarını çeşitlendirerek ABD'nin uzun vadeli tahvillerine olan bağımlılığını düşürmeye çalıştığını belirtiyor.
Öte yandan Çin'in Avrupa'nın borç sorununun çözümüne katkısının çok büyük olmayacağı ve daha çok moral boyutuyla sınırlı kalacağı uyarıları da bulunuyor.
Çin daha önce sorunlu ülkelere tahvil alarak destek olmuştu.