İtfaiyede rüşvet davasında tüm tutuklular tahliye edildi

Türkiye'yi sarsan 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından itfaiyeye yönelik yapılmak istenen ancak engellenen operasyona ilişkin davada sanıkların tamamı tahliye edildi.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada 13'ü tutuklu 129 sanık yargılanıyor. Duruşmaya getirilen 13 tutuklu sanık savunmalarını yaptı.

İstanbul itfaiyesinde memur olan sanık Ahmet Zeki Yağcıoğlu, bir kafenin sahibinin müdürün odasında iş yeriyle ilgili olumsuz rapor verilmesinden şikayette bulunduğunu söyledi. Müdürün de kendisinden ilgilenmesini istediğini anlatan Yağcıoğlu, araştırdığında 100 metrekarenin altında olan iş yeri için 100 metrekareymiş gibi düzenleme yapıldığı için raporun olumsuz çıktığını gördüğünü anlattı.

İkinci kontrolde bu kez olumlu rapor çıktığını ifade eden sanık, bu olayla ilgili rüşvet almadığını, aracı olmadığını sadece iyi niyetle yardımcı olduğunu ileri sürdü.

İtfaiyede mimar olarak çalışan sanık Mustafa Bataray, Fuzul İnşaat ile ilgili dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışına katılacağı için diğer sanık Serdar Özel'in kendisini aradığını ve eksikliklerin kısa sürede tamamlanacağını söylediğini anlattı. Bunun üzerine inisiyatif kullanarak 25 gün süre verdiğini belirten Bataray, bu sürenin sonda kontrol ettiklerinde eksikliklerin giderilmiş olduğunu iddia etti.

Bir ayakkabı firmasının binasına da iskana yönelik görüş belirttiklerini söyleyen Bataray, firma yetkilisiyle tanıştıklarını hemşehri çıktıklarını ifade etti. İşleri bittikten sonra imalathaneyi gezdiklerini ve ucuz olduğu için ayakkabı almak istediklerini belirten Bataray, "Ücretini ödemek istediğimizde bildireceğimiz adreslere göndereceklerini, paranın da o zaman ödenebileceğini söylediler. İtfaiyenin adresini vermiştik. Kargoyu ben almadım. Daha sonra parasını ödemek istediğimde 'hediyemiz olsun' dediler almadılar. Ben de ayakkabıyı çaycıya verdim." dedi.

İtfaiye Daire Başkanlığı'nda işçi olduğunu belirten sanık Serdar Yılmaz, işçi olduğu için dosyada adı geçen iş yerlerine de yönelik imalat yapan bir de şirketi bulunduğunu kaydetti. 2008'de şirketi kurduğunu ifade eden Yılmaz, itfaiyede çalıştığı bölüm ile yaptığı işin uygun olmayacağı için etik olmadığından görevinde değişiklik yapıldığını söyledi. Herhangi bir evrak imzalamadığını belirten Yılmaz, şirketiyle ilgili telefon görüşmeleri olduğunu, parasal konuların konuşulduğunu ve bunların rüşvetle ilgili olmadığını ileri sürdü. İş yerlerine yönelik yaptığı imalattan sonra rapor almaları için herhangi bir müdahalesinin olmadığını savunan Yılmaz, suçlamaları reddetti.

Sanıklar Aydemir Küçük, Fazlı Yavuz, Hüseyin Erol Karadağ da benzer içerikli savunmalarında rüşvet almadıklarını, sahte belge düzenlemediklerini savundular. Onay verdikleri yerlerde sonradan değişiklik yapılmışsa bunun sorumlusu kendileri olmadığını ileri süren sanıklar, bilirkişi raporundaki suçlamaları kabul etmedi. Kendilerinin sadece bir yönetmeliğe göre çalıştıklarını söyleyen sanıklar, bilirkişinin birden çok yönetmeliğe göre eksiklik tespit ettiğini savundu.

Diğer tutuklu sanıklar da suçlamaları reddetti.

Mahkeme, tutuklu 13 sanığın ifadelerinin alınmış olması, tutukluluğu gerektirir şartların bulunmaması nedeniyle oy çokluğu ile tahliyelerine karar verdi. Üye hakim Bora Coşar, tahliye kararına şerh koydu. Hakim, suçun vasfı, delil durumu, verilebilecek cezaların yüksek olması ihtimali, kaçma şüphesi ve para alışverişleriyle ilgili tevilli ikrarları göz önünde bulundurarak sanıkların tutukluluk halinin devamının gerektiğini belirtti.

İDDİANAME

İddianamede, çalışma ruhsatı almak isteyen alışveriş merkezleri ve iş yerlerine usulsüz belge düzenledikleri öne sürülen itfaiye görevlilerinin de aralarında yer aldığı 13'ü tutuklu 129 şüpheli hakkında, "rüşvet" ve " resmi belgede sahtecilik" suçlarından 4 yıldan 25'er yıla kadar hapis cezası istendi.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından kısa bir süre sonra yapılmak istenen operasyon engellenmişti. Emniyet ve adliyede bir çok polis ve savcı görevden el çektirildikten sora yeni savcısı tarafından 30 Eylül 2014'de düzenlenen operasyonda 28 kişi gözaltına almış, 13 şüpheli tutuklanmıştı.
CİHAN
02 Temmuz 2015 16:08
DİĞER HABERLER