Hazar havzasındaki doğal gaz kaynaklarını Avrupa'ya ulaştırmayı amaçlayan Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı (ITGI) için mutabakat zaptı, BOTAŞ, EDİSON ve DEPA tarafından bugün imzalanacak.
Rixos Grand Ankara Otelinde gerçekleştirilecek törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, İtalya Elektrik ve Doğalgaz Şirketi EDİSON'un Başkan Yardımcısı Roberto Poti ve Yunanistan Devleti Doğalgaz Şirketi DEPA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Herry Sachinis katılacak.
ITGI projesinin tamamlanmasını hızlandıracak anlaşma ile üç şirket arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve transit konuların tanımlanması amaçlanıyor.
Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (Interconnector Turkey-Greece-Italy-ITGI), AB'nin öncelikli projeleri içerisinde yer alan ve kısa zamanda gerçekleştirilebilmesi için teşvik edilen Dördüncü Doğal Gaz Arz Koridoru'nun en önemli unsurlarından biri olarak gösteriliyor.
Proje 2003 yılında 300 kilometrelik boru hattı ile Yunanistan'a (Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı) başlatılmıştı. 2007 yılında da Yunanistan'a ilk gaz sevkıyatı gerçekleştirildi. 2007 yılında hattın İtalya'ya uzatılmasına karar verildi. 212 kilometresi Adriyatik Denizi'nin altından geçecek 804 kilometrelik projenin 2015 yılında işletmeye geçmesi bekleniyor.
Proje kapsamında Yunanistan ve İtalya'ya Hazar'dan yıllık yaklaşık 10 milyar metreküp gazın taşınması hedefleniyor.
ITGI'nın Azerbaycan'dan başlayarak Gürcistan üzerinden Türkiye'ye girmesi, daha sonra Yunanistan'a devam etmesi ve oradan İyon Denizi'ni geçerek İtalya'ya uzanması planlanıyor.
Hazar gazını Avrupa'ya taşıyacak proje tamamlandığında kaynak çeşitliliği bakından Azeri gazının daha çok önem kazanacağı belirtiliyor.
Projeye en son katılan ülke Bulgaristan olurken, Bulgaristan'la birlikte Sırbistan ve Romanya'nın da dolaylı ve doğrudan projeye entegre olabileceği de ifade ediliyor.
AA