Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yapılan Uluslararası Genç Mucitler Yarışması (İYİPO 2011)''nda dünya şampiyonu olan Özel Ufuk Fen ve Anadolu Lisesi öğrencisi Hasan Salur ve Ali Özmen ilçenin gururu oldu.
Gürcistan Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulusal Bilim Kurulu tarafından düzenlenen yarışma, 13-15 Mayıs tarihleri arasında Tiflis'te yapılmıştı. Fen bilimleri, mühendislik, matematik alanlarında yapılan yarışmaya 30'u geçkin okul, 80 proje ile yarışmaya katıldı. Türkiye'yi temsilen Alanya Ufuk Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri matematik alanında hazırladıkları çalışmalarını sunarak altın ve gümüş madalya kazandı. Lise 2. sınıf öğrencisi Hasan Salur ve Ali Özmen, 'Binom açılımların terim sayısını veren genel bir formül' çalışmaları ile altın madalya alarak dünya şampiyonu oldu. Murat Akça ve Serkan Köse ise 'Düzgün altıgenlerin etraflarında oluşan çemberin incelenmesi' çalışmaları ile gümüş madalya kazandı.
Projelerin yarıştığı İYİPO 2011'de şampiyonluğun yanı sıra dünya ikinciliğini de elde eden Ufuk Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri Alanya'ya döndü. Alanya'nın gururu olan öğrenciler, ilçede coşkuyla karşılandı. İngilizce ortak dil üzerinden iletişimin sağlandığı yarışmada öğrenciler çalışmalarını İngilizce olarak sundu. Yarışmaya katılan öğrenciler İngilizcenin yanına okulda kulüp faaliyeti kapsamında öğrendikleri Rusçalarını da sosyal alanlarda kullanma imkânı buldu. Türkiye'yi ve Alanya'nın ismini bütün dünyaya duyurmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Ali Özmen, bu konuda destek veren okuluna ve öğretmenlerine teşekkür ettiği. Özmen, "Matematik kitaplarında sadece 2 terimli binom açılımlarındaki terim sayısını bulabiliyorduk. Ancak Bu formülle sonsuz terim sayısının sonsuz kuvvetindeki binom açılımların terim sayısı bulunabilir. Temel matematikte kullanılan genel bir formül elde etmiş olduk." dedi.
Dünya ikincisi olan Murat Akça ise proje çalışması ile matematiğe yeni teoremler kazandırmış olduklarını söyledi. Altıgen ve etraflarındaki çemberin ilişkilerini formülüze ederek genelleştirdiklerini ifade eden Akça, projelerinin temel matematik ve uygulamalarında kullanılabilineceğini kaydetti.
Matematik öğretmeni Ekrem Köroğlu, daha önceki yıllarda TÜBİTAK ve diğer uluslararası yarışmalarda başarılar elde ettiklerini söyledi. Bu yıl başarıları devam ettirdiklerini ifade eden Köroğlu, "Burada önemli olan zirveye çıkınca orada kalabilmek, biz başarılarımızı her yıl devam ettirerek istikrarlı bir şekilde başarılar elde ediyoruz. Proje çalışmaları öğrencilerimizin üniversitedeki akademik hayatları için önemli, burada iyi bir alt yapı oluşturuyoruz." diye konuştu.