İzmir Büyükşehir haşere mücadelesine 20 milyon lira ayırdı

Haşereyle mücadeleyi 12 ay sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, sineksiz bir yaz için 2015 yılı bütçesinde yaklaşık 20 milyon TL ayırdı. Yetkililer, vatandaşların sıkça talep ettiği araçlı ULV cihazıyla ilaçlama yönteminin, çevre ve insan sağlığı ile ilaç etkinlikleri yönünden uygun olmadığını açıkladı.

Yaz aylarında haşere mücadele çalışmalarını ağırlıklı olarak açık alanlarda sürdüren ekipler, kışın ise sineklerin üreme alanlarını gözönüne alarak kapalı ve sulak alanlarda larva mücadelesi yapıyor. Gerekli noktalarda, açık ve yeşil alanlar da ilaçlanıyor. Kış ve bahar ayları için potansiyel üreme alanı olarak foseptik, PTT menholü, sulu bodrumlar, kanal kapakları, ızgaralar ve dereler, sivrisineklerin üreme ortamı oluşturabileceği alanlar uzun yıllar boyu yapılan çalışmalarla belirlenerek kayıt altına alındı. Her yıl yapılan kontrollerle yeni potansiyel üreme alanları da belirlenip bilgiler güncellenirken çalışmalar bu verilere göre yönlendiriliyor. Ekipler, kış ve bahar aylarında bu noktalarda periyodik olarak larva mücadelesi için ilaçlama yapıyor. Hamamböceği mücadelesi içinse 2014 yılında seçilen pilot bölgelerde, kanalizasyon içlerinde jel uygulaması yapıldı. Olumlu sonuç alan ekipler, bu yıl şehir geneline yayıyor. Bu yöntem sayesinde hamam böceklerinin kanalizasyondan çıkması engellenerek, yuva içinde etkili ve uzun süre devam eden ölüm etkisi sağlanıyor. Karasinek mücadelesinde ise geçen yıllardan farklı olarak, 2015 yaz aylarında larvaya etkili larvasit uygulamasına başlanacak. Çöp konteynerlerine yapılacak uygulama ile ergin karasinek oluşumu en aza indirilecek. Larva ve ergin mücadelesi, etkin bir şekilde birlikte yürütülecek. İnsan sağlığı için tehlike oluşturan her türlü bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalara karşı toplu yaşam alanlarında dezenfeksiyon çalışmalarını da sürdüren ekipler, okullarda eğitim öğretim yılı başlangıcında ve yarıyıl tatili dönemlerinde ilaçlama yapıyor.

Bilinenlerin dışındaki sivrisinek üreme kaynaklarının tespitinin büyük önemi olduğunu belirten Belediye Çevre Sağlığı Dairesi yetkilileri, bu konuda vatandaşlardan destek istedi: "Bu kaynakların tespitinde, vatandaş bildirimleri bizleri yönlendirmektedir. Büyükşehir Belediyesi Hemşehri İletişim Merkezi'nin 444 40 35 numaralı çağrı merkezine veya Haşere Mücadele Birimi'nin 293 37 14 ve 293 37 15 numaralı telefonlarına iletilen talepler, anında telsizle ekiplere iletilmekte ve 24 saat içinde değerlendirilerek sorun çözülmektedir."

Yetkililer, etkili bir mücadele için vatandaşların alabileceği tedbirleri şöyle sıraladı:
• Kullanılan foseptiklerin en kısa zamanda iptal ettirilerek, doğrudan kanalizasyona bağlantı yaptırılması.
• Ekipler ilaçlama için geldiğinde evde ve bahçedeki foseptik, kuyu, havuz, su birikintisi, bodrum suyu, bidon gibi haşere üremesi yönünden kaynak oluşturabilecek yerlerin hepsinin gösterilmesi.
• Fıçı, bidon, teneke, kutu, havuz, araba lastiği vb. yerlerde su bekletilmemesi.
• Kanalizasyon şebekesi olmayan yerlerde, kullanılan foseptiklerin zamanında boşaltılması.
• Hiçbir sızıntı veya akıntı suyunun dışarıya akıtılmaması.
• Bodrum suları ve su birikintilerinin tamamen boşaltılması.
• Çöpleri çöp torbasına koyduktan sonra ağzının sıkı bir şekilde bağlanması.
• Açıkta gıda maddesi, bahçelerde açıkta çöp, gübre, bahçe atıkları vb. bulundurulmaması.
• Çöp konteynerlerinin kapaklarının kapalı tutulması. CİHAN
05 Mayıs 2015 10:37
DİĞER HABERLER