İzmir'de en büyük şehir dönüşümü Gaziemir, Aktepe ve Emrez'de

İzmir'de en büyük şehir dönüşümü Gaziemir, Aktepe ve Emrez'de
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gaziemir, Aktepe ve Emrez bölgelerinde 122 hektarlık alanda, en büyük şehir dönüşümü projesini uygulamaya hazırlanıyor. Şehir dönüşümünün ayını zamanda sosyal dönüşüm olduğunu ve "yık yapıyı-yap binayı" olmadığını savunan belediye, bu çerçevede Aktepe ve Emrez'de güvenli konutlar, planlı yollar, sosyal merkezler ve yeşil alanlar kurmaya hazırlanıyor.

Önce "uzlaşma" ve "bölge halkının istekleri" diyen Büyükşehir Belediyesi, bu dev dönüşüm alanı için 2015 Mart ayında, "Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması" düzenledi. Çeşitli meslek gruplarına mensup ekiplerce yarışma yoluyla proje elde edilmesinin, dönüşüm ve şehirleşme adına büyük katkı sağlayacağından yola çıkan belediye, yarışmanın konseptini de, "İnsan haklarına saygılı ve yaşam kalitesi yüksek bir kentsel çevre" olarak belirledi. Ortaya çıkacak kentsel getirinin bölgede yaşayanlar arasında paylaşılması, mevcut ticaret hayatının çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesiyle sosyal ve kültürel alanlara önem verilmesi, yarışmanın en önemli amaçları arasında yer aldı.

VATANDAŞLARIN HAYAT STANDARTLARINI YÜKSELTECEK

Yarışmayla elde edilen projelerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle üzerinde durduğu bir konu olan, bölgede yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltecek ve çevresiyle uyumlu yaşam kalitesini sağlayacak çözüm önerileri sunuldu. Park alanları, oyun alanları, sosyal ve spor aktivite alanları şehir dönüşümü alanının tamamına yayılarak, ortalama dört kat büyüklüğe ulaştı. Alan içinde vatandaşların yoğun kullandığı pazaryeri ve ticari alanlar, bölge nüfusunun ihtiyacının karşılanması için arttırıldı. Eğitim, sağlık ve kültür tesisleri ise iki katına çıkarıldı. Modern ve güvenli 8 bin konut biriminin yer aldığı projelerde, alan içerisinde çevre bağlantı yolları, geniş sokaklar, açık ve kapalı otopark alanları ile rahat bir ulaşım imkanı getirildi. Bölge, aynı zamanda geleceğin potansiyel iş ve yaşam alanı olarak tasarlandı.

YÜZLERCE MİMAR VE 31 PROJE YARIŞTI

Aktepe ve Emrez'i modern bir çehreye büründürmek için yarışmaya katılan TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası'na üye yüzlerce mimar, yüksek mimar, şehir plancısı, çevre mühendisi ve peyzaj mimarı, oluşturdukları ekiplerle 31 proje ortaya koydu. Hepsi alanında uzman jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu seçilen beş eşdeğer proje kamuoyuna sunuldu. Projeleri, Gaziemir'deki Kentsel Dönüşüm Ofisi'nde sergiye açan Büyükşehir Belediyesi, aralık ayı sonunda birinin seçilerek, avan projeler üzerinde çalışılmaya başlanacağını açıkladı. CİHAN
16 Kasım 2015 12:30
DİĞER HABERLER