İzmir Seferihisar'da yüzen güneş enerji santrali kurulacak

İzmir Seferihisar'da yüzen güneş enerji santrali kurulacak
İzmir'in Seferihisar Belediyesi, yüzen güneş enerji santrali kuracak. Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir sistemle su yüzeyinde, dubaların üstünde paneller kullanılarak elektrik üretilecek. Projesi hazır olan sistemin devreye girmesi için Devlet Su İşleri'nden (DSİ) izin bekleniyor.

Seferihisar Belediyesi, pazar yerine kurduğu fotovoltaik enerji sistemiyle hizmet binasının elektriğini güneşten elde etmiş ve yılda 125 bin TL kâra geçmişti. Ülkede henüz kullanılmayan yüzen güneş santraliyle ilgili çalışmaları tamamlayan belediye, Seferihisar Barajı'na kuracağı dubaların üzerindeki panellerle elektrik elde edecek. Normal güneş santrallerine göre suyun yansıttığı güneş ışığını da kullanarak, yüzde 22'ye varan verim artışı sağlanacak. Ayrıca uyun soğutma özelliği sayesinde de panellerdeki verim artacak.

'ZENGİN DOĞAL ENERJİ KAYNAKLARI KULLANILAMIYOR'

Yenilenebilir enerjinin ülke için tek çıkar yol olduğunu söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Yılın 300 günü güneş alan bir iklime sahibiz ama bizim çok çok altımızda güneş alabilen Almanya'nın yüzde 10'u kadar güneş enerjisinden üretim yapmaktayız. Japonya'da 13,4 MW, ABD'de de 12,5 MW'lik güçte santraller kurulmuş. Birçok ülke, güneş enerji santraline yönelmiştir. Yüzen güneş santrali, henüz ülkemizde uygulanmıyor. Dünya, artan nüfusla birlikte enerji talebinin farkında ve çeşitli çözümler arıyor. Aynı şekilde ülkemizde de enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Ülkemiz maalesef, sahip olduğu olağanüstü zengin doğal enerji kaynaklarını kullanmamakta ve çok yüksek bedellerle dışarıdan elektrik satın almaktadır." dedi.

PROJE ABD'DE YARIŞACAK

Yüzen güneş enerji santralinin avantajlarından da bahseden Başkan Soyer, şunları kaydetti: "Durgun su, engebesiz olması nedeniyle güneş soğrulması açısından çok verimli. Su sayesinde panel yüzeylerini serin tutmak, verimliliği arttırıyor. Üzerine yapışan algler sayesinde suyun biyolojik olarak temizlik süreci hızlanıyor. Buharlaşma oranı azaldığından, barajlardaki su kaybı azalıyor. Sudaki yansıma nedeniyle yüzde 22 oranında enerji üretiminde artış sağlanıyor."

Projenin uluslararası boyutta da dikkat çektiğini aktaran Soyer, "ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Silikon Vadisi'nde, 2015 Ekim ayı sonunda gerçekleşecek 'Global CleanTech' isimli uluslararası yarışmada değerlendirilecek. Ayrıca Paris'te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda, belediyemizin sunacağı projelerden biri olacak." bilgilerini verdi.

'DSİ'DEN ONAY BEKLİYORUZ'

Seferihisar Barajı'nda 1 MW gücündeki santrali kurmak için projelerinin hazır olduğunu belirten Soyer, "Şu an tek eksiğimiz, DSİ'den beklediğimiz onay. Onayın çıkması durumunda İzmir DSİ Bölge Müdürü Sayın Hayati Çelenk'e minnettar kalacak, Türkiye'ye örnek olacak ve birçok yerde uygulanabilecek bu projeyi İzmir'de hayata geçirmiş olacağız." dedi. CİHAN
09 Eylül 2015 12:41
DİĞER HABERLER