İzmitte 346 ton atık yağ biodizel

İzmitte 346 ton atık yağ biodizel olarak ekonomiye kazandırıldı -İzmit Belediyesince, çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında 3 yıl içerisinde 346 ton atık yağ toplandığı ve bunların biodizel enerjiye dönüştürülerek, geri dön
KOCAELİ (A.A) - İzmit Belediyesince, çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında kentte 3 yıl içerisinde 346 ton atık yağ toplandığı ve bunların biodizel enerjiye dönüştürülerek, geri dönüşümünün sağlandığı bildirildi.
     Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, 2010 yılında 105 ton, 2011 yılında 119 ton, 2012 yılında da 122 ton olmak üzere 3 yıl içinde 346 ton bitkisel atık yağ toplayarak, geri dönüşümünü sağladıklarını belirtti.
     Açıkgöz, kentteki lokanta, restoran, pastane gibi işletmeleri dolaşarak kullandıkları bitkisel yağları çöpe dökmemelerini istediklerini ifade ederek, yağları özel kaplarda biriktirmelerini söylediklerini ifade etti.
     Bu güne kadar İzmitte 700 iş yeri ile atık yağların toplanmasıyla ilgili sözleşme imzaladıklarını dile getiren Açıkgöz, İş yerleri kullandıkları atık yağları özel kaplarda biriktiriyorlar, belirli günlerde ekiplerimiz giderek bunları topluyorlar. Toplanan atık yağlarda biodizel olarak tekrar ekonomiye geri kazandırılmaktadır dedi.
     Yağ Polar Ölçümü Cihazı ile yapılan bu denetimlerde, bir yağın en fazla 3 kez kullanılmasını, daha fazla kullanılan yağların kansere yol açtığını kaydeden Açıkgöz, ayrıca, evleri de tek tek dolaşıp, bitkisel atık yağların lavabodan dökülmesi halinde ortaya çıkan zararları anlattıklarını söyledi.
     Açıkgöz, açıklamasında şunları kaydetti:
     Bu sayede binlerce ev hanımı atık yağları lavabolara dökmeyip özel kaplarda biriktiriyorlar. Toplanan bu yağları ev hanımlarımız ya bize haber vererek aldırıyor ya da kentin muhtelif yerlerindeki atık yağ makinelerine bırakıyorlar. Böylelikle çevresel kirliliğin de önüne geçilmiş oluyor. Bir litre atık yağ 1 ton temiz suyu kirletebiliyor. Gelişmiş ülkelerde atık yağlar toplanarak yakıt ve elektrik elde ediliyor. Böylece atık yağlar hem ekonomiye kazandırılıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiliyor.
     Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, Avrupada 100 litre bitkisel yağ alan firmanın bunun 30 litresini geri dönüşüme vermek, hatta belgelemek zorunda olduğunu, ülkemizde ise ancak atık yağların yüzde 1inin toplanabildiğini söyledi.
     İzmitte inşaat yapacak firmalara yağ tutucu zorunluluğu getirdiklerini ve bu uygulama ile İzmit Belediyesi olarak Türkiyede bir ilke daha imza attıklarını dile getiren Açıkgöz, Yağ tutucu sistemini kurmayanlara ruhsat verilmiyor. Böylelikle belediyeler için büyük külfet oluşturan kanalizasyon tıkanma ve arızaların da önemli ölçüde önüne geçilmiş oluyoruz şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
15 Ocak 2013 12:40
DİĞER HABERLER