İzmitte ayda ortalama 700 kilo elektronik

İzmitte ayda ortalama 700 kilo elektronik atık toplanıyor
KOCAELİ (A.A) - İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerinin ayda ortalama 700 kilo elektronik atık topladığı bildirildi.
     İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, yaptığı açıklamada, elektronik atıkların yüzde 35inin evlerden toplandığına dikkati çekerek, elektronik ürünlerin yapımında klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar kullanıldığını vurguladı.
     Açıkgöz, bilgisayar ve monitörlerde kurşun ve insan sağlığını tehdit eden zararlı maddeler bulunduğunu belirterek , Bu atıklar normal durumda kullanıcı için riskli olmayıp, yok etmek amacıyla atıldıklarında çevreye tehlike oluşturabilir. Bu tarz atıkların doğa ve insan sağlığına verdiği zararların önlenmesinin yanı sıra içeriğindeki değerli metallerin geri kazanımıyla ekonomiye katkı sağlanmaktadır ifadelerini kullandı.
     İzmit Belediyesinin örnek bir çalışmayla elektronik atıkların öncelikle kurumlardan ayrı toplanması, sonrasında da lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmesine yönelik çalışmalar yaptığını vurgulayan Açıkgöz, tüm kişi ve kurumların desteğini beklediklerini kaydetti.
     Açıkgöz, başta bilgisayarlar olmak üzere bulaşık makinesi, buzdolabı, radyo, çamaşır makinesi gibi beyaz ev eşyalarını bildirilen adreslerden bizzat aldıklarına işaret ederek, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Ellerinde elektronik atık bulunanlar 318 00 77 numaralı telefonu ararlarsa ekiplerimiz kısa süre içine belirtilen yere giderek, geri dönüşümünü sağlıyor. Özellikle eğitim kurumları bu konuda projemize büyük destek veriyor. Son zamanlarda ev ve iş yerlerinden de bu konuda çok sayıda kişi bizi aramaktadır. İzmitte 2 yıl içinde 50 tona yakın elektronik atık toplanarak, ekonomiye geri kazandırıldı.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Kemal Kaymak
31 Ekim 2012 15:28
DİĞER HABERLER