Japonya'da 54 yıldır devam eden Liberal Demokrat Parti (LDP) iktidarı son buldu. Tarihi bir zafer kazanan muhalefetteki Japon Demokrat Partisi lideri Yukio Hatoyama, sevincini taraftarlarıyla birlikte kutladı.
Yarım asırlık LDP iktidarı son buldu
Dün yapılan seçimlerde, ekonomik krizden dolayı iktidarı sorumlu tutan halk, Başbakan Aso liderliğindeki LDP'yi cezalandırarak, muhalefetteki Japon Demokrat Partisi'ni (JDP) iktidara taşıdı. JDP, 480 üyeli mecliste üçte iki çoğunluğu kazanırken, iktidar partisi 100 civarında vekil çıkarabildi.
Japonya'da, dün yapılan genel seçimlerde 54 yıldır iktidar koltuğunu kimseye kaptırmayan Liberal Demokrat Parti (LDP), hezimete uğradı. Muhalefetteki Japon Demokrat Partisi (JDP), mecliste üçte iki çoğunluğu ele geçirdi. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre JDP, 480 sandalyeli meclisin alt kanadında 315, iktidardaki LDP ise 100 kadar sandalye elde etti. LDP'nin ortağı Yeni Komeito Partisi ise 23 sandalye kazandı. Seçime gidilmesi için temmuzda feshedilen mecliste Yukio Hatoyama liderliğindeki JDP'nin 112, Başbakan Taro Aso liderliğindeki LDP'nin ise 300 sandalyesi bulunuyordu. LDP Genel Sekreteri Hiroyuki Hosoda, seçimlerdeki başarısızlık üzerine kendisi ve partinin diğer üst yöneticilerinin istifa etmeyi planladıklarını açıkladı. Hezimetin sorumluluğunu üstlenen Başbakan Aso da parti liderliğinden istifa sinyali verdi.
Japon seçmenler dün verdikleri oylarla Liberal Demokratların neredeyse kesintisiz 54 yıllık iktidarına son verdi. Bu seçimlerle birlikte, mağlup olarak çıkılan II. Dünya Savaşı'ndan bu yana devam eden LDP, büyük sermaye ve bürokratların kurduğu statüko da son buldu. Liberal Demokratlar, 1993-1994 yılları arasında 10 aylık bir kesinti dışında, 1955'ten bu yana iktidara yerleşerek ülkeyi yönetti. Muhalefetteki JDP, 2007 yılında meclisin üst kanadında çoğunluğu elde etmiş, ancak hiçbir zaman alt kanadı ya da bakanlar kurulunu kontrolüne alamamıştı. Başbakan Aso'nun partisi, artan işsizlik, yüksek vergilerin desteklenmesi ve ekonomik sorunların yanı sıra liderlik tartışmaları nedeniyle de kamuoyunun desteğini kaybetti. II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük ekonomik krizle karşı karşıya bulunan Japonya'da, işsizlik rekor düzeylere tırmanmış durumda. Gözlemciler, Japonya siyasetinde tarihî bir değişimin önünü açan LDP'nin mağlubiyetini, Japon seçmenin yaşanan ekonomik darboğazdan dolayı iktidara duyduğu öfkeye bağlıyor.
LDP'den ayrılanların kurduğu JDP, önemli temel konularda iktidar partisinden farklı düşünmüyor. Ancak JDP'nin seçimi kazanıp kampanyasında verdiği sözleri tutması halinde, Japonya'nın Washington ile ilişkilerinin gözden geçirilmesi dahil bazı değişikliklere gidilmesi bekleniyor. JDP, LDP'yi, ABD'nin her istediğine evet demekle suçluyor. Hatoyama, ABD-Japon ittifakının Japon diplomatik politikasının temel taşı olmayı sürdüreceğini, ancak Asyalı bir ülke olarak kendi kimliklerini unutmamaları gerektiğini belirtiyor.
Merkez partisi olan JDP, devletin önceliğini büyük şirketleri desteklemekten, işçi ve tüketicilere yardım etmeye doğru değiştirme vaadinde bulunuyor. Bürokratik harcamalarda kesinti yapacağını belirten parti, halkın refahına yönelik harcamaları ise artıracağını dile getiriyor.