Japonya'nın ilk kadın foto muhabiri, 101 yaşında hala çalışıyor

Japonya'nın ilk kadın foto muhabiri, 101 yaşında hala çalışıyor
Japonya'nın ilk kadın foto muhabiri Tsuneko Sasamoto, 101'inci doğum gününü geride bırakmasına rağmen hala fotoğrafçılığa devam ediyor. Profesyonel fotoğrafçılık kariyerine 25 yaşında başlayan Sasamoto, dünyanın en eski fotoğrafçılarından birisi olarak biliniyor.

Japon Savaşı öncesi ve sonrasına ait önemli karelere imza atan Sasamoto'nun fotoğrafçılık dünyasına ait birçok ödülü bulunuyor. Sasamoto, kariyerinin önemli bir bölümünü, Japonya'da modernizasyon ve batılılaşmanın ön plana çıktığı Meiji dönemine ait kadınlara ve bilinmeyen kahramanlara ayırdı.

Bir televizyon kanalına verdiği röportajda konuşan Sasamoto, "Japonya'da insanların yaşlarına gereğinden fazla kafa yoruluyor. Yetmiş yaşıma geldiğimde insanların bana fotoğrafçılığa devam edebilmek için çok yaşlı olduğumu söylemelerini istemiyordum. Bu yüzden yaşımı bir sır gibi sakladım." demişti.

Bir asrı aşkın yaşına rağmen hala fotoğraf çeken Sasamoto'nun, "Asla tembel olmamalısınız. Bu, yaşamınızda pozitif kalmanın ve pes etmemenin temel esasıdır. Hep ileriye gidebilmek için kendinizi zorlamaya ve hayata dair farkındalıklara ihtiyacınız var." ifadeleri dikkat çekti.

Geçen yıl sol eli ve her iki bacağı kırılan ve iyileştikten sonra fotoğraf çekmeye devam etmek isteyen Sasamoto, "Ölünceye kadar çalışmak istiyorum. Daha fotoğrafını çekmek istediğim çok şey var." şeklinde konuştu. CİHAN
07 Ekim 2015 15:23
DİĞER HABERLER