Saray Holding ve Acarsan Holding tarafından jeotermal enerji üretimi için 2012'de temelleri atılan Greeneco Enerji Elektrik Üretim AŞ, devreye girdi. Türkiye'nin artan enerji talebini karşılamayı amaçlayan 110 milyon dolar tutarlı proje yatırımının yüzde 80'i tamamlandı.
Doğaya duyarlı, yerli ve yenilenebilir varlıklar ile elektrik üretebilen şirket, Şubat ayında deneme üretimine başladı.
Greeneco Enerji Elektrik Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Özdağ; RES, JES, GES enerji türleri ile senede 1 milyar kilowatt saat (KW/h) karma üretim portföyü devreye almayı hedeflediklerini bildirdi.
Şu an santral montajını tamamladıklarını ve denemeye başladıklarını belirten Özdağ, şunları kaydetti:
"Santralin ikinci ünite ile beraber 25,6 megawatt elektrik (MWe) kurulu gücünün tamamını 2016 Ekim ayında devreye almayı hedefliyoruz. Mühendislik ve tedarik süreçleri tamamlanan projemizde bu ay içinde deneme üretimi yapılacak olup santral onayı yapılacak. İkinci ünitenin de montaj faaliyetleri süratle devam ediyor:"
Özdağ, ayrıca ilk yerli türbin kullanan jeotermal enerji santrali olduklarını ifade etti.
Greeneco Enerji yatırımının Denizli - Sarayköy - Tekke bölgesinde 2 bin 250 hektar alanda kurulu olduğunu dile getiren Özdağ, şöyle devam etti:
"Sahamızda toplam 60 MWe bir kurulu güç planlıyoruz. İlk etapta iki üniteli 25,6 MWe gücünde ilk santralimizin kurulumunu başlattık. Bu santralimizde senede 200 milyon KWh elektrik enerjisi üretilecek. İkinci etap yatırımımızla ilgili mühendislik çalışmalarımız da devam ediyor. İkinci etap yatırımımızın 2019'da tamamlanması ile 240 milyon dolarlık bir yatırım değerine erişerek, 60 MWe kurulu güç ile senede 540 milyon KWh üretime erişmeyi planlıyoruz."
Amaçlarının yerli ve yenilenebilir varlıklar ile,adı gibi 'green' enerji üretmek olduğunu vurgulayan Özdağ, "2016 Ekim ayı itibariyle yıllık 200 milyon Kwh üretim yapacağız." açıklamasında bulundu.
"DOĞAL GAZ İTHALATI GERİLEYECEK"
Kamil Özdağ, jeotermal alanında ilerlemeye karar verdiklerine işaret etti. Denizli – Sarayköy - Tekke jeotermal projesi tamamlandığında senede 125 milyon metrekare doğalgaz ithalatının önüne geçileceğine temas eden Özdağ, "Ülkemiz doğalgaz ithalatının 45 milyon dolar indirilerek, cari açığımızın daraltılmasına olumlu katkı verilmesi hedefleniyor. Greeneco Enerji olarak bu projemiz, fosil yakıt kullanımını indirecek ve cari açığın kapanmasına katkı verecek önemli projelerden biridir." dedi.
Greeneco jeotermal santrali projesinin ana danışmanlıklarını Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, GeologicaI Inc. California USA ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yapıyor.
Cihan CİHAN