Jeotermal tesis için ÇED davası açıldı

Jeotermal tesis için ÇED davası açıldı
Aydın'ın Efeler ilçesi İmamköy Mahallesi'nde, bir firma tarafından kurulmaya başlanan jeotermal elektrik santrali için, Aydın Valiliği'nin, 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı mahkemeye taşındı. Aydın 2. Bölge İdare Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, davacı vatandaşlar ve avukatları Hüseyin Yıldız, Arif Ali Cangı, Mehmet Şeker ve Berrin Esin Kaya ile firma ve Aydın Valiliği avukatları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bazı oda başkanları iştirak etti. Tarafları dinleyen mahkemenin 10 gün içinde kararını açıklaması bekleniyor.

Jeotermal kuyusu açılmasına ve elektrik santrali kurulmasına karşı çıkan İmamköy, Yılmazköy ve Ilıcabaşı Mahalleleri'nden 35 vatandaş ve mirasçıları, bu alanlara kurulacak tesislerin Aydın Valiliği'nin, 'ÇED raporu gerekli değildir' kararının iptali için dava açmıştı. Bilirkişi incelemesinin ardından dava Aydın 2. Bölge İdare Mahkemesi'nde görüldü. Dava duruşmasına, davacı vatandaşlar ve avukatları Hüseyin Yıldız, Arif Ali Cangı, Mehmet Şeker ve Berrin Esin Kaya ile firma ve Aydın Valiliği avukatları katıldı.

Savunmaları alan mahkeme, gerekçeli kararını daha sonra açıklayacağını bildirdi. Jeotermal tesislerin kuskusundan, sesinden rahatsız olduklarını, tarım alanlarının yok edildiğini, insan sağlığına ve doğaya da zarar verildiğini ifade eden vatandaşlar, jeotermal enerjinin tüm tedbirler alındıktan sonra çıkarılmasını değilse kuyuların kapatılmasını istedi.

"VALİLİK SINIFTA KALDI"

Duruşma sonrası açıklama yapan avukat Arif Ali Cangı, "Aydın'daki vatandaşlar, jeotermalin yarattığı olumsuz etkiyi ve tarım alanlarına verdiği zararı yaşayarak görüyorlar. Buna rağmen, Aydın Valiliği'nin bu tür projeler için 'ÇED'e bile gerek yoktur' diye karar vermesi çok vahimdir. Bu, o vahim işlemlerden bir tanesinin iptali davasıdır. Proje dosyası hazırlandığı zaman, o projenin çevreye etkilerinin ne olacağına dair bilimsel değerlendirme yapılmadan, bu bilimsel değerlendirmeler doğrultusunda alınması gereken önlemler nelerdir? Var mı? Varsa, bu önemlerin rapor haline getirilip şirketten bu yönde taahhüt alınmadan verilmiş bir izin ile karşı karşıyayız. Bu, Çevre Hukuku'nun A,B,C'sinde, A'da sınıfta kalmaktır. Aydın Valiliği bu anlamda sınıfta kalmıştır." dedi.

"DAVAYI KAZANACAĞIZ"

Aydın 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin Yılmazköy'deki elektrik santraline ilişkin valiliğin verdiği ÇED gerekli değildir kararını daha önce iptal ettiğini hatırlatan Cangı, "Yılmazköy davasının keşfi sırasında İmamköy'de ayrı bir projenin olduğunu öğrendik. Burası için bize, Valilikten 'ÇED gerekli değildir' kararı verildiğine dair gelen bilgi üzerine yine dava açtık. Şimdi bu davada da bilirkişiler, önceki dosyada olduğu gibi bu projenin tarıma, çevreye, insan sağlığına ve canlı yaşamına vereceği tehlikeleri, riskleri tek tek anlattılar. Mahkeme bugünkü duruşma sonrasında, kararını verecek. Kararın yine iptal ile sonuçlanmasını bekliyoruz. Çünkü dosyada eksiğimiz yoktur. Dosyadaki bilirkişi raporları, uzman görüşü olarak teknik anlamda bizim iddialarımızı doğrulamaktadır. Hatta bizim iddialarımızın ötesine geçmektedir. Bu haliyle bu davanın reddedilmesi mümkün değildir. Bu davayı kazanacağız." diye konuştu.

Doğma, büyüme Aydınlı olduğunu ifade eden Avukat Hüseyin Yıldız da Aydın'ın verimli topraklarının katledildiğini iddia etti. Tüm Aydın halkını jeotermale karşı mücadele etmeye davet eden Yıldız, "Burada yapacağımız toplumsal mücadele, bize zaferi kısa sürede getirecektir. Aydınlılar geleceğine sahip çıksın." dedi.Cihan CİHAN
25 Şubat 2016 14:07
DİĞER HABERLER