Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Direktörü Joel Simon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı darbeden ‘sansürlediği internetin kurtardığını’ savundu.
Erdoğan’ın başta Gezi olayları olmak üzere, Türkiye’de birçok kez sosyal medyayı yasakladığı ve Twitter’ın bir bela olduğu düşüncesini saklamadığını vurguladı.
Simon, Columbia Journalism Review dergisinde kaleme aldığı yazıda, Türkiye’de 15-16 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’ in de ülke çapında bir cadı avına dönüştüğünü öne sürdü.
‘Erdoğan internet sayesinde darbeden kurtulduğunun farkında mı?’
Simon, kaleme aldığı makalede “Erdoğan, giderek sansür çıtasını arttırdığı internet sayesinde darbeden kurtulduğunun farkında mı?” sorusunu sordu.
Darbe girişiminin yaşandığı gece, halka sokaklara çıkıp darbeye karşı durmaları yönünde mesajları sosyal medya aracılığıyla ulaştırıldığını belirtti.
Simon, “Erdoğan, yıllardır sistematik bir şekilde kendisini eleştiren Doğan Grubu’na acımasızca yüksek tutarlarda vergi cezaları kesmiş ve yasal soruşturmalar başlatmıştı. Darbe girişiminin yaşandığı o gece, Time Warner ve Doğan Grubu ortaklığı olan CNN Türk’e Facetime aracılığıyla bağlanarak halka darbeye karşı durma çağrısında bulundu.”
‘Türkiye en büyük gazeteci hapishanesine dönüştü’
Son beş yıldır sistematik bir şekilde medyaya uygulanan baskıyla, Türkiye’nin en büyük gazeteci cezaevlerinden birine dönüştüğünü savunan Simon, “Erdoğan, 2014 yılının Ekim ayında bir araya geldiği CPJ heyetine, “ Giderek her gün internete karşı çıkıyorum” demişti. Acaba yaşadığı bu darbe girişimi tecrübesinden sonra bu görüşleri değişti mi? “ dedi.
‘100 gazeteci tutuklanacak’
Simon, darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL’ in üç ay süresince medyanın peşinde olan Erdoğan’ın elini rahatlatıp hiç bir yasal denetim olmadan bu arzularını gerçekleştirmesi için bir fırsat oluşturduğunu da savundu.
2012 -2013 yıllarında çok sayıda gazetecinin hapsedildiğini belirten Simon, Darbe girişiminin ardından medya baskısının daha da artacağını öne sürdü. Simon, hükümetin elinde gözaltına alınacak 100 kişilik bir gazeteci listesi olduğunu öne sürdü.
Simon, OHAL kararının alınmasının ardından baskının medyanın yanısıra akademisyen ve hukukçulara da yöneldiğini belirtti. Simon, “Bilgi Erdoğan için bir silah, bu silahın kendisine yeniden çevrilmemesi için bu dönem elinden gelen her şeyi yapacaktır” dedi.