Kaçağın faturası dürüst aboneye

Kaçağın faturası dürüst aboneye
Yargıtay kararı gereği elektrik faturasındaki kayıp kaçak bedelinin geriye dönük 10 yıllık tutarının vatandaşa ödenmesi gerekiyor. İktidar partisi AKP’li vekiller kayıp kaçak bedelinin dürüst aboneden alınmaya devam etmesi ve bedelin geri ödenmemesi için kanun teklifi hazırladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı, elektrik faturalarına yansıyan 33 milyar liralık kayıp kaçak bedelinin vatandaşa iadesine hükmeden Yargıtay kararını geçersiz kılmak için hazırladığı yeni yasa teklifini Meclis Genel Kurulu’na getiriyor. Daha önce tasarı olarak Meclis’e gelmesi beklenen ancak Davutoğlu’nun vetosu üzerine AKP’li milletvekilleri tarafından kanun teklifi olarak hazırlandığı belirtilen düzenleme, vatandaşa kayıp kaçak parasını iade etmek istemeyen yandaş dağıtım şirketlerini bu yükten kurtarmayı hedefliyor. Böylece vatandaş elektrik faturasındaki, geriye dönük olarak 10 yıllık kayıp kaçak tutarını alma hakkından mahrum hale gelecek.


Gelecek hafta görüşülmesi beklenen düzenlemede ayrıca kıyı ve sahiller ile zeytinlik sahalarının nükleer tesislere açılması ve çevre mevzuatına aykırı büyük yapılaşmalara 2019 yılına kadar cezadan muafiyet getirilmesi var.


Bugüne kadar kaçak elektrik kullananların maliyetlerini elektrik faturalarında ‘kayıp kaçak bedeli’ olarak ödemek zorunda kalan dürüst vatandaşlar, Yargıtay’dan gelen ‘kayıp kaçak bedeli tüketiciden alınamaz’ kararıyla rahatlamıştı. Yargıtayın nihai kararı sonrası, bugüne kadar tüketiciden toplanan 33 milyar lira tutarındaki kayıp kaçak bedelinin, geriye dönük 10 yıllık tutarının hesaplanarak aboneye geri ödenmesi gerekiyordu. Ancak bu maliyetin altına girmek istemeyen dağıtım şirketleri, hükümete yaptıkları baskının sonucunu aldı ve Yargıtay’ın kararını hükümsüz kılacak bir tasarı hazırlatmayı başardı. Geçen yıl Meclis’e gelen bu yöndeki tasarı, genel seçimler nedeniyle kadük kalmıştı.


Seçimlerin geçmesinden sonra AKP iktidarı, yeni yasama döneminde de hızlı bir şekilde konuyu Meclis’e getirdi. Ancak kulislere göre hükümet tasarısı olarak gelmesi beklenen düzenleme Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vetosuna takıldı. Bunun üzerine Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, AKP’li bazı milletvekillerinin imzasıyla kanun teklifi olarak Meclis’e sevk edildi.



KAÇAK PARASI ÖDEMEYE DEVAM

Muhalefet milletvekillerinin itirazlarına rağmen Meclis’te komisyondan geçen teklif, gelecek hafta Genel Kurul’da görüşülecek. Teklifin Meclis’te kanunlaşması durumunda, abone hem mevcut 33 milyar liralık kayıp kaçak iadesini alamayacak; hem de bundan sonraki kayıp kaçak bedellerini ödemek zorunda kalacak.  Düzenlemeyle ayrıca, nükleer tesis kurmak için kıyı ve sahillere, zeytinlik sahalara girilmesinin önü açılıyor. Çevre mevzuatına aykırı büyük yapılaşmalara 2019 yılına kadar cezadan muafiyet geliyor. Elektrik faturalarındaki yüzde 2’lik TRT payı ödenmeye devam ediliyor. TRT, geçen yıl elektrik faturalarından 800 milyon lira gelir elde etmişti. Kayıp kaçak bedelinin iadesi için açılan davaların önü de yeni kanunla kapatılıyor.


Vatandaş lehine önerge reddedildi


CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Sanayi Komisyonu üyesi Kazım Arslan, gelecek hafta Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen düzenlemenin, vatandaşın aleyhine maddelerle dolu olduğunu belirtti. Arslan, komisyon görüşmelerinde elektrik faturalarındaki yüzde 2’lik TRT katılım payının kaldırılması, kayıp-kaçak bedellerinin faturalardan alınmaması, alınmış kayıp-kaçak bedellerinin 2005 yılına dönük olarak ayrı bir emsal mahkeme kararı olmaksızın abonelere iadesi, gerçek ve tüzel kişi ayrımı gözetilmeksizin tüm işletmelerde tüketilen elektrikten tahsil edilen yüzde 18’lik KDV’nin kaldırılması yönündeki önergelerinin, iktidar partisi AKP’nin  çoğunluğuyla kabul edilmediğini kaydetti.


KAYNAK: YARINA BAKIŞ

05 Mayıs 2016 21:58
DİĞER HABERLER