Kaçak sigara terörü besliyor

Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak ve Kilis’ten Türkiye’ye giriş yapan kaçak sigara terör örgütü PKK’ya yıllık 250 milyon Euro gelir sağlıyor. PKK’nın kaçak sigarayı Türkiye’ye 6 bin katırlık filo ile taşıdığı belirtiliyor.
Kaçak sigara piyasası her geçen gün büyüyor. Sigaranın yüzde 20’si kaçak yollarla ülkeye sokuluyor. Kaçak sigaranın piyasa değeri 8 milyar lirayı buluyor. Ağırlıklı olarak Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak ve Kilis’ten Türkiye’ye giriş yapan kaçak sigara terör örgütü PKK’ya yıllık 250 milyon Euro gelir sağlıyor.

MS Intelligence adlı kuruluşun araştırmasına göre Van’da tüketilen sigaranın yüzde 45’i, Batman’da yüzde 44’ü ve Diyarbakır’da yüzde 40’ı kaçak. Yasa dışı yollarla ülkeye sokulan sigaraların en çok yakalandığı iller ise Şanlıurfa, Van, Adana ve İstanbul olarak öne çıkıyor.

Kaçak sigara nereden geliyor?

Türkiye’de yakalanan kaçak sigaranın yüzde 35’i Bulgaristan’da üretiliyor. Romanya, Ukrayna ve Çin ve Irak diğer üretici ülkeler. Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’da üretilen sigara, paketi markasına göre 30-50 kuruştan Gürcistan, Suriye, Irak, İran, Ürdün ve Ermenistan’a ihraç ediliyor. Bu ülkelerden de kaçak yollarla Türkiye’ye getiriliyor.

Zaho’da yaşayan bir sigara tacirinin verdiği bilgilere göre, Bulgaristan başta olmak üzere, Romanya ve Ukrayna’da üretilen sigaralar, yakın zaman kadar gemilerle İstanbul’a gönderiliyordu. Son dönemde ağırlık kazanan güzergâh ise Körfez ülkeleri. Sigara yüklü gemiler, Malta’ya uğradıktan sonra Süveyş Kanalı’nı takip ederek Dubai’nin Jebal Ali Limanı’na geliyor. Ardından İran’ın Bandar Abbas Limanı’na geçiliyor. Burada karaya çıkarılan sigaralar, karayolu ile Irak’ın kuzeyine götürülüyor. Süleymaniye’deki büyük tüccarların kontrolüne giren sigaralar, Türkiye sınırına doğru yola çıkıyor.

6 Bin katırlık filo

Türkiye’nin hem Irak sınırında hem de İran sınırında kaçakçılık faaliyetleri yoğun olarak yürütülüyor. Sigara başta olmak üzere kaçak eşyaların Türkiye sokulmasında kullanılan katır sayısının yaklaşık 6 bin olduğu tahmin ediliyor. PKK, sınırdan Türkiye’ye geçen her koli sigara için 10 dolar sözde vergi alıyor.



D.K: HER GÜN KAÇAĞA GİDERİZ

Van Başkale’de kaçakçılık yapan D. K, bir katırın 200 karton sigara taşıyabildiğini söylüyor. Başkale’nin bir sınır köyünde ikamet eden K.A. da, 13 yıldır İran sınırına gidip katır sırtında kaçak sigara ve mazot getirdiğini anlatıyor: “Sınırı geçtikten sonra İranlı satıcılarla belirlediğimiz bir noktada buluşuyoruz. Aldığımız sigara kolilerini 70-80 katıra yükleyip dönüyoruz. Sonra da Van merkezden gelen satıcılar malı alıp götürüyor.”

SINIRDA 50 KURUŞ, BATI’DA 5 TL

Sigara fiyatları hakkında da bilgi veren K.A, sınırda 50 kuruşa aldıkları Pretisge marka sigaranın İstanbul ve İzmir’de 4-5 TL’ye satıldığını belirtiyor. K.A., “Sınırda 8-10 çeşit sigara alıyoruz. Hepsinin fiyatı farklı. Örneğin Pretisge’i sınırda 50 kuruşa alıp 1-1,5 TL’ye toplantıcılara veriyoruz. Winston’u 3’e alıp toptancılara 4,5 TL’ye, Kent ve Parliament’i 3 TL’ye alıp 4,5 TL’ye, M&M’yi 50 kuruşa alıp 1,5 TL’ye veriyoruz. Onlar da kendi kârını koyarak aracılara satıyor. Bir paket sigara 8-9 katı fiyata kadar çıkabiliyor.” diyor.

KUTU SİGARAYA YILLIK 40 MİLYAR TL HARCANIYOR

Resmi rakamlara göre sigara tüketiminde dünyada 9. sırada olan Türkiye’de yıllık 5.6 milyar paket sigara tüketiliyor. Bunun için yaklaşık 40 milyar lira harcanıyor. 2015 verilerine göre, tüketilen sigaranın yaklaşık 4.5 milyar paketi yasal sigara firmalarınca üretiliyor. Geri kalan 1.1 milyar paketi ise (yüzde 19.5) kaçak yollardan Türkiye’ye sokuluyor.

PASCAL, KAÇAK SİGARADAN MİLYONER OLDU

Bulgaristan Nisan 2015’te, Türkiye sınırında faaliyet yürüten tarihin en büyük sigara kaçakçılığı şebekesini ortaya çıkardı. Ayda 80 TIR sigara sevk eden şebekenin liderinin Bulgar gizli servisi üyesi ‘Pascal’ lakaplı Nikolay Dmitrov Nikolov olduğu belirlendi. Pascal’ın Türkiye üzerinden yapılan sigara kaçakçılığını 25 yıldan beri sürdürdüğü ve bu yoldan milyarlarca dolar kazanç elde ettiği anlaşıldı.

10 Mayıs 2016 07:19
DİĞER HABERLER