Kaçaklarda en çok darp ve köpek ısırığı yarasına rastlanıyor

Kaçaklarda en çok darp ve köpek ısırığı yarasına rastlanıyor
Sınır bölgesinde yakalanan kaçakların vücutlarında en çok darp ve cebir izi ile köpek ısırığından kaynaklanan yaralara rastlanıyor.

Avrupa ülkelerine geçme hayaliyle umut yolculuğuna çıkan kaçakların bir bölümü denizden bazıları ise karadan geçişi tercih ediyor. Karadan geçiş yapmak isteyenler ise Trakya Bölgesi'nin sınır ili Edirne'ye geliyor. Binlerce kilometrelik yol kat ettikten sonra sınıra ulaşan kaçaklardan önemli bir kısmı güvenlik güçleri tarafından yakalanıyor.

Yakalanamayan kaçaklar ise sınırı geçmeyi başarıyor. Sınırı geçen kaçaklar ise komşu ülkenin güvenlik güçlerine yakalanıyor. Yakalanan kaçaklar şiddete maruz kaldıktan sonra Türkiye'ye geri gönderiliyor. Geri gelen kaçak göçmenler sınır askeri birlikleri tarafından yakalanarak Edirne Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'ne getiriliyor. Sınır dışı edilene kadar burada misafir edilen kaçaklar kayıt işlemleri yapıldıktan sonra sağlık kontrolünden geçiriliyor. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ekipleri tarafından taramadan geçirilen kaçakların vücutlarında ise en çok darp ve cebir izi ile köpek ısırığı yarasına rastlanıyor.

Halk Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahattin İlter, kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Yaptıkları çalışmalardan bir tanesinin de mültecilere yönelik olduğunu anlatan İlter, Avrupa'nın yeni farkına vardığı mülteci sorunuyla yıllardan beri uğraştıklarını söyledi.
Kaçaklara yönelik olarak geri gönderme merkezinde hizmet verdiklerini belirten İlter, bu merkezde aktif bir sağlık birimi çalıştırdıklarını kaydetti. Buraya gelen her mülteciyi muayene ve bulaşıcı hastalıklar açısından kontrol ettiklerini ifade eden Dr. İlter, hasta ise tedavi, tedavi sürecinde de istirahat ettirdiklerini açıkladı. Geri gönderme merkezine gelen bütün çocukların bilinen yapılmış acıları dışında bütün açılarını yaptıklarını söyleyen İlter, "Sıtma gibi bulaşıcı hastalıklara yönelik taramalarını yapıyoruz. Tespit edilmişse tedavisini başlatıyoruz. Tedavi ettikten sonra gönderiyoruz. Ayrıca burası gibi 6-7 tane ayrı noktada tespit edilen mültecilerin sağlık hizmetlerini de sıkı bir şekilde yürütüyoruz. Onların hemen hemen hepsini de kayıt altına alıyoruz." dedi.

Mültecilerde en fazla darp ve cebir izine rastlarını ifade eden Halk Sağlığı Müdürü şunları söyledi: "Bunlar sınırda yakalandığı zaman yabancı ülke güvenlik güçleri tarafından darp edilmiş halde bize geliyorlar. Veya köpekler tarafından ısırılmış halde bize geliyorlar. Bu da insanı olmayan bir durum tabii ki, birisi yakalanmış olabilir ama darp edilmesinin bir manası yok. Onlarla ilgileniyoruz. Kuduz riski çok yüksek çünkü bölgemizde köpek sayısı fazla ama özellikle sınır bölgesinde güvenlik amaçlı kullanılan köpekler tarafından ısırıldığını düşünüyoruz. Tabii, hijyenden kaynaklanan sorunlar var ama kontrol edemeyeceğimiz bir hastalık şu ana kadar olmadı."
CİHAN
08 Eylül 2015 16:23
DİĞER HABERLER