Kadın avukatlardan 'kadına şiddet' protestosu

Adana'da 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında kadın avukatlar, cübbeleriyle eylem yaptı, erkek meslektaşları da onlara destek verdi. Adana Barosu Kadın Komisyonu Üyesi Sibel Bayındır, kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu belirterek, "Bu ülkede kadın olmak zor." dedi.

Adana Barosu'na kayıtlı kadın avukatlar, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında eski Adliye Binası önünde bir araya geldi. Cübbeleriyle eylem yapan avukatlara, erkek meslektaşları da destek verdi. Farklı tarihlerde eşi ve yakınlarınca katledilen kadınların aileleri de oradaydı. Burada konuşan Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Sibel Bayındır, kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizdi. Bayındır, "Günün adı; 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'. Böylesi bir gün olmasına sebebiyet veren, ardı arkası kesilmeyen kadına yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin her türlüsünün artık son bulmasını istiyoruz. Bu ülkede kadın olmak zor. Kadınsanız, yaşam mücadelesi vermek zorundasınız. Evet, en temel hakkımız olan 'yaşama hakkı' için hala mücadele ediyoruz." diye konutu.

'13 YILDA 13 BİN 381 KADIN ÖLDÜ'

Konuşmasının devamında kadın cinayetlerine yönelik rakamları da paylaşan Bayındır, "2002-2015 yılları arasında 5 bin 406 kadın cinayet kurbanı oldu. Fakat resmi kurumların verilerinden derlenen Birleşmiş Milletler istatistikleri ise bambaşka bir tablo sunuyor. Buna göre; aynı yıllar arasında öldürülen kadınların sayısı 13 bin 381. Kadınların yüzde 47'si, modern hayatın gereği olan kendi yaşamlarına dair karar almak isterken öldürüldü." ifadesini kullandı.
Kadın cinayetlerine yönelik mahkeme kararlarını da değerlendiren Bayındır, 'haksız tahrik' ve 'iyi hal indirimi'ne de tepki gösterdi.

'KADIN GİBİ YAŞAMAK YÜREK İSTER'

Bayındır, "Bu düzenlemeler, kanun maddesinin amacına ve gerekçelerine bakılmadan uygulanmakta, hatta 'aşırı sevgi'ye dayanan, 'tutku indirimi' talebiyle meşrulaştırılmaktadır. 2015 yılının ilk 10 ayında toplam 346 kadın katledilirken, 73'ü de ağır şekilde yaralandı. Kadına yönelik şiddette illere göre yapılan araştırmada İstanbul ilk sırada yer alırken, Adana dördüncü sırada" şeklinde konuştu.

Bayındır, Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun; "Öleceksek adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız" sözlerini de hatırlatarak, "Kadın gibi yaşayamazsın, çünkü kadın gibi yaşamak yürek ister." karşılığını verdi.

'İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?'

Bayındır'ın konuşmasının ardından eyleme boşanmak istediği eşi tarafından öldürüldüğünde henüz 4.5 aylık hamile olan 20 yaşındaki Burcu Çiftçi'nin annesi Songül Özbek bir konuşma yaptı. Özbek, "Acım çok büyük ve yaşadığım acının tarifi yok. İçim öyle bir yanıyor ki, evlat acısı yaşamayan bilmez. Evladım ve karnında henüz doğmamış torunumun katiline 19 yıl verdiler. Bu adalet mi? 19 yıl değil, en ağır şekilde cezalandırılıp, müebbet hapis cezası almasını istiyorum. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?" diye sordu. CİHAN
25 Kasım 2015 14:43
DİĞER HABERLER