Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Zeynep Cennet Ünal, 1 Kasım seçimlerinin ardından Meclis'teki kadın milletvekili sayısının yüzde 16'lık düşüşle 82'ye gerilediğine dikkat çekti. Ünal, "Bugün Meclis'in sadece yüzde 15'i kadın. Bunu dezavantajdan avantaja çevirmeliyiz. Bu noktada hükümet ve siyasilerden beklentilerimiz var. Kadına pozitif ayrımcılık yapılmalı. Meclis'teki komisyonların yüzde 20'si kadın vekillerden oluşmalı." dedi.
Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin son yapılan Olağan Genel Kurulu'nda 'başkanlık' görevine seçilen Zeynep Cennet Ünal, beraberindeki yürütme kurulu üyeleri ile birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ni (ÇGC) ziyaret etti. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, yeni görevinde Ünal ve ekibine başarı dileğinde bulundu.
Zeynep Cennet Ünal, daha sonra Kadın Meclisi Yürütme Kurulu üyeleri ile birlikte ÇGC Basın Merkezi'ne geçerek, burada bir basın toplantısı düzenledi. 1 Kasım seçim sonuçlarını da değerlendiren Ünal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın temsil oranına dikkat çekti. 7 Haziran'dan sonra Meclis'teki kadın sayısının 98 olduğunu hatırlatan Ünal, bu rakamın 1 Kasım seçimlerinin ardından yüzde 167'lık düşüşle 82'ye gerilediğine işaret etti.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadına verdiği önemi vurgulayan Ünal, Türkiye'de kadına seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1934 tarihinde verildiğini, ancak aradan geçen 81 yıllık zaman diliminde Meclis'teki kadının temsil oranının istenilen düzeye ulaşamadığı yorumunu yaptı. Ünal, "Bugün oluşan Meclis aritmetiğine göre; milletvekillerinin sadece yüzde 15'i kadın." ifadesini kullandı.
Ünal, "Yüzde 15'lik dezavantajın, bir avantaja dönüştürülmesi gerekiyor. Bu noktada herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi şart. Özellikle yeni dönemde Meclis'te oluşturulacak olan komisyonlarda görev alacak üyelerin yüzde 20'sinin kadınlardan oluşmasını istiyoruz. Bu konudaki talep ve isteklerimizi içeren raporu, hükümete sunacağız. Yeni dönemin, kadın sorunlarının tartışılıp, sorunlara çözüm arandığı bir süreç olmasını istiyoruz." diye konuştu.
Kadınların 'seçme ve seçilme hakkı' olmasına rağmen, sadece 'seçmen' olarak görülmesinin yanlış olduğunu kaydeden Zeynep Cennet Ünal, "Bu çok tehlikeli bir yaklaşım. Kadınların sadece bir 'seçmen' olarak görüldüğü bir süreçte üzerimizdeki sorumluluklar daha da artıyor. Sorunların çözümü ve kadın temsil oranının artması noktasında ortak bir eylem planı ortaya konulup, buna göre hareket edilmeli." dedi.
CİHAN