Kadına şiddet, Almanya'nın da sorunu

Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig "Suskunluğumuzu kırıyoruz" başlıklı bir aksiyon başlattı. Schwesig mağdur kadınların Almanya'nın her yerinden 24 saat arayabileceği Acil Yardım Telefonu'nun (Notruf) sosyal paylaşım siteleri üzerinden tüm ülkeye yayılmasına katkı için, şiddete göz yummayan herkesi desteğe çağırdı.

Almanya'da her üç kadından biri eşi veya hayat arkadaşı tarafından şiddet görüyor. Şiddetin boyutları dayaktan cinsel istismara kadar uzanıyor. Eşin uyguladığı şiddetten çocuklar da büyük ölçüde etkileniyor.

Kadına yönelik şiddet ilk çağlardan bu yana kanayan bir yara. Sadece üçüncü dünya ülkelerinde değil, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile kadına yönelik şiddetin boyutları tedirgin edici durumda.

Kadın-erkek eşitliğinde en fazla yol alan ülkeler arasında bulunan Danimarka, Finlandiya ve İsveç'te de kadınlar erkeklerden şiddet görüyorlar. Danimarka'da kadınların yüzde 52'si, Finlandiya'da yüzde 47'si, İsveç'te ise yüzde 46'tısı en az bir kez şiddete maruz kaldıklarını söylüyorlar.

Kadın-erkek eşitliğinde ilerlemiş ülkelerde de şiddet gören kadın oranının yüksek olarak kayıtlara geçmesi, kadınların susmamasıyla açıklanıyor. Almanya ve Türkiye de dahil olmak üzeren dünyanın sayısız ülkesinde kadınlar şiddet gördüklerinde sineye çekiyorlar. Almanya'da sadece her beş kadından biri şiddet nedeniyle ilgili makamlara başvurarak yardım talebinde bulunuyor.

Şiddet gören kadınların susmalarının çeşitli nedenleri var. Bunlar arasında eşin tehditleri, ekonomik kaygılar, yalnız kalmaktan korkmak, çocukları babasız bırakmamak, her şey değişir diye umut etmek, eş olarak başarısız olduğunu düşünmek ve bundan utanmak, kendisine anlayış geliştirmek yerine şiddet kullanan eşi için, örneğin, eşinin çocukluğunda çektiği acıları düşünerek eşi için anlayış göstermek bulunuyor.

TÜRKÇE DAHİL 15 DİLDE HİZMET

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig dünkü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada şiddet gören kadınların en acil şekilde telefonla yardım ve destek arayabileceğine dikkat çekti ve 'Notruf' olarak bilinen Acil Yardım Telefon Hatları'nın kadınlar arasında daha iyi tanıtılması için "Sen de katıl" başlıklı bir aksiyon başlattı.

"Suskunluğumuzu kırıyoruz" şiarıyla başlatılan aksiyon kapsamında şiddete karşı olan tüm bireyler Acil Yardım Telefonu'nun numarasına dikkat çekmeye ve numarayı yeni teknolojiler aracılığıyla ülke genelinde yaymaya çağrıldı.

GEÇEN YIL 50 BİN KADIN YARARLANDI

08000 116 016 rakamlarından oluşan numarayı mağdur kadınlar ve kadınların mağduriyetine gözünü kapatmayan akrabalar, eş, dost ve tanıdık Almanya'nın her bölgesinden arayabiliyor. Yardım Telefonu'nda aralarında Türkçenin de bulunduğu 15 dilde, 24 saat ücretsiz hizmet veriliyor. İlgili telefondan geçen yıl, gördüğü şiddeti kendi içinde taşımış, içini hiç kimseye açmamış 50 bine yakın kadın yararlandı.

Aile Bakanı Manuela Schwesig'in başlattığı dayanışma aksiyonu kapsamında #schweigenbrechen isimli hashtag ile tweet atılabileceği gibi aktion.hilfetelefon.de adlı internet sayfasından alınacak bir çıktı ile fotoğraf çektirilip fotoğraf sosyal sitelerde paylaşılabilecek.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından hayata geçirildi. 25 Kasım'ı uluslararası mücadele gününe çeviren olay ise 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana geldi. Bu olayda diktatörlük rejimine karşı mücadele veren ve direnişin sembolü haline gelen Mirabal isimli üç kız kardeş 25 Kasım'da cinsel istismara uğrayarak öldürüldü. Bu özel günde her yıl belli bir konu saptanıyor. Bu yıl ise konu 'Erken Evlilik' olarak belirlendi.

Açıklanan bilgilere göre dünya çapında yaklaşık 15 milyon kız 18 yaşına varmadan evlendiriliyor. Bu, her gün, reşit olmayan 39 bin genç kızın erken evlendirilmesi anlamına geliyor. Erken evlendirilmeler sayısız psikolojik sorunun yanı sıra kızların öğrenimlerini yarıda kesmelerine, çok erken yaşlarda anne olmalarına ve ekonomik bağımlılıklara neden oluyor. CİHAN
26 Kasım 2015 13:20
DİĞER HABERLER